Kevätkokous päätti ja keskusteli

Seuramme kevätkokous pidettiin Kampin palvelukeskuksessa Helsingissä 26.4.2001. Tili- ja toimintakertomusten tultua hyväksytyiksi Bulgarian suurlähetystön ja suurlähettiläs Elena Kirtchevan tervehdyksen toi seuralle kulttuuri-attashea, konsuli Mirella Ivanova, joka kertoi lyhyesti Bulgariasta tänään.
Keskeisimpiä aiheita hänen puheessaan olivat Bulgarian talouteen ja ulko- sekä sisäpolitiikkaan liittyvät asiat. Bulgaria on kiinnostava kohde myös läntisen maailman rikkaiden valtioiden parissa. Tästä kertovat ne lukuisat korkeimman poliittisen päätäntävallan tapaamiset mm. Washingtonissa, jossa Bulgarian pääministeri Ivan Kostov sekä ulkoministeri Nadezhda Mihailova ovat vierailleet. Myös Balkanin maiden kaupunkien pormestarit ovat tavanneet ja keskustelleet maittensa ja kaupunkiensa yhteistoiminnasta, Balkanin sodan jälkien korjaamisesta, josta esimerkkinä mainittakoon muun muassa Bulgarian ja Jugoslavian liikenneministerien allekirjoittama sopimus korjata ja entisöidä sodassa tuhoutuneet Tonavan sillat.
Bulgariassa on vieraillut myös useita talousvaltuuskuntia, joista mainittakoon Englannin 8-henkinen valtuuskunta, joka vieraili maassa tutustumassa Bulgarian tarjoamiin investointimahdollisuuksiin ja taloudelliseen ilmapiiriin yleensä.

Kuningas Simeon II-liike
Bulgarian entinen kuningas Simeon II on muuttanut takaisin Bulgariaan ja ottaa aktiivisesti osaa Bulgarian politiikkaan. Hänen puolueensa tunnetaan kansan keskuudessa Simeon II-liikkeenä. Tämän liikkeen kannatus liikkuu 20-48%:ssa. Simeon II on luvannut vaalipuheissaan muuttaa 800 päivässä kaikkien bulgarialaisten elämän, kohentaa maan taloudellisen tilanteen...
Miten? Kysyivät sekä kevätkokouksemme osallistujat että bulgarialaiset kotimaassaan. Tähän ei ole vielä saatu konkreettista selvitystä, kertoi Mirella Ivanova.

Muut taloudelliset kysymykset
Seuramme kevätkokous oli kiinnostunut erityisesti Balkan Bulgarian Air linesin kohtalosta. Mirella Ivanova kertoi uusien sijoittajien olevan kiinnostuneita lentoyhtiöstä, että Bulgaria tarkistaa tällä hetkellä kaikkien sijoittamisesta kiinnostuneiden yhtiöiden taustat ja vakavaraisuuden, jotta Balkan Bulgarian Air linesin uusi tuleminen olisi vakaa.
Kaiken kaikkiaan - konsuli Mirella Ivanovan puheesta kuulsi myönteinen ja luja näkemys Bulgarian talouden vakaaseen kehittymiseen sekä valmiuteen olla osana eurooppalaista talous- ja kulttuurikehitystä.

Sirkka-Liisa Lindqvist