Naisena Bulgariassa, osa 1/4Zlatka Nikolova
Zlatka Georgieva Nikolova, syntynyt 61 vuotta sitten Partisani kylässä, Varnan hallinnollisen alueen lounaisosassa. Vanhemmat, Georgi ja Evdokija Kaludovi, varakkaita, ennen Todor Zhivkovin aikaa, omistaen laajoja viljelysmaita mm. viinirypäleviljelmineen.
Zhivkovin valtaantulon alkuvuosina kaikkia maita ei vielä tarvinnut luovuttaa yhteiskäyttöön ja niinpä Kaludovitkin pitivät alkuun maansa ja isä Kaludov viljelystyönsä ohessa hoiti vastaperustetun kooperatiivin kirjanpitoa. Äiti Evdokija oli kotirouva. Vuonna 1956 kommunistihallitus kiristi otteitaan kaikkialla niin myös Partisani-kylässä. Silloin myös Kaludovit luovuttivat valtion kooperatiiville kaikki maansa.

Ei ollut erikseen tyttöjen ja poikien töitä, vaan kaikki tekivät kykyjensä mukaan kooperatiivin pelloilla töitä.
Zlatka kävi lukiota Varnassa asuen viikot siellä ja viikonloppuisin suoraan koulusta klo 15.00 junalla Partisani-kylään, jossa juna oli klo 17.00 ja junalta suoraan pellolle töihin. Näin tekivät kaikki koululaiset. Tietenkin kaikki lomat vietettiin pelloilla. Lukion jälkeen Zlatka kävi vielä kaupallisen linjan koulua.

Sen jälkeen hän oli noin 10 vuotta kooperatiivin kirjanpitäjänä, vaikka ei siitä työstä pitänytkään. Ei kuulemma tykkää numeroista!!!
Tuleva aviomies, Nikolov, työskenteli kylän postin hoitajana ja asui Kaludovien huoneistossa. Naimisiin he menivät vuonna 1959. Tyttäret syntyivät 60-luvun alussa ja vuonna 1968 Nikolovit ostivat Varnan Pochivkasta pienen (20m2) mökin ja noin hehtaarin maata. Mökki oli auttamatta liian pieni nelihenkiselle perheelle, mutta siihen aikaan säännösteltiin rakentamistakin. Viisivuotisperiodeissa sai rakentaa maksimi 35 m2. Nykyään talo on kaksi-, osin kolmikerroksinen ja tontilla on myös toinen noin 70 m2 rakennus.

Zlatka toimi Varnassa edelleen kirjanpitäjänä, nyt painemittausyrityksessä 7 vuotta. Sitten hän pääsi talousinstituuttiin edelleen kirjanpitäjäksi, vaikka ei vieläkään pitänyt numeroista! Nyt hän on ollut 9 vuotta eläkkeellä, eikä pärjäisi eläketuloillaan ollenkaan jolleivät lapset maksaisi sähkö-, puhelin- ym laskuja. Zlatkan kanssa asuu 85-vuotias äiti Evdokija. Äidillä on kaihi toisessa silmässä, mutta sen leikkaus maksaa niin paljon, ettei siihen ole varaa edes lasten avustuksella. Niinkuin Zlatka sanoi: ”Nyt ei uskalla sairastaa”.

Zlatka on ollut ikänsä kova ulkoilemaan ja retkeilemään ja hän on harrastanut vuoristomatkailua ja vaellusta, mutta noin 5 vuotta sitten selkä teki tenän ja sen jälkeen hän yleisten kotitöiden lisäksi tekee jonkun verran käsitöitä.

Zlatkan mielestä bulgarialaiset naiset tekevät elämänsä vaikeaksi ottamalla kaiken työn taakakseen joko olosuhteiden pakosta tai muuten vain. Ikään kuin he olisivat korvaamattomia. Työrintamalla nykybulgaria on parempi kuin ennen, koska kommunismin aikana, jos et ollut kommunisti et myöskään päässyt etenemään työelämässä. Et myöskään ollut yksilö vaan kooperatiivin osa. Nyt olemme vapaita yksilöitä.

Maj-Lis Lehessalo

Siirry sivulle