Paholaisen nielu ja Mansikka-luola!Matkalta Paholaisen Nieluun(Klikkaa kuva suuremmaksi)
Bulgariasta löytyy matkakohteita vaikka kuinka erikoisia, sen saimme taas viime kesänä kokea! Rhodopen vuoristossa on aivan ihana matkustaa, koska sieltä löytyy vaikka minkälaisia upeita kohteita. Tällä kertaa ajoimme Devinin pikkukaupungista noin 16 km etelään kohti Jagodi-kylää (Jagodi = mansikoita) ja ensimmäisenä kohteenamme oli Jagodinski peshtera eli Mansikka-luola. Noin 8 km Devinistä tie haarautuu ja Mansikkaluolille vievä tie on oikeaan kääntyvä. Tie on kapeahko asvalttipäällysteinen (pääosin) ja seurailee romanttisesti jokea koko matkan, ympärillä kohoavat mahtavat Rhodope-vuoret väliin niin kaareutuvina, että tuntuu kuin tunnelissa ajaisi.

Jagodinski peshtera   kartta löytyy täältä   Kuvia luolasta
Mansikkaluola on Bulgarian pisin ja Euroopan toiseksi pisin luola. Luola kokonaisuudessaan on useita kilometrejä pitkä, mutta yleisölle turvalliseksi kunnostettu osa on 1,2 km pitkä ja sen kävely ihasteluineen kestää runsaan tunnin.
Luola on tyypillinen kalkkikivikallioperään muodostunut tippukiviluola. Luolan onkaloissa on joskus muinoin virrannut joki, jonka vesiraja on vieläkin nähtävissä. Stalakiitit ymt. mielenkiintoiset muodostelmat (Pisan kalteva torni, Avaruusalus ym.) on hyvin valaistu ja muutenkin koko reitti on todella helppokulkuinen ja turvallinen, kun muistaa huomioida kosteudesta johtuvat vesilätäköt! Lisäksi on syytä muistaa, että luolan lämpötila on noin +6 astetta, vaikka ulkona olisi +36 astetta.

Paholaisen Nielu
Paholaisen nieluun on suunnilleen yhtä pitkä matka Devinistä kuin Mansikka-luolallekin. Siinä missä aiemmin valittiin oikealle kääntyvä tie, nyt tietenkin valitaan se toinen eli vasemmalle Trigradiin. Tämäkin tie vie läpi mahtavan Rhodope-vuorimaisema ja täälläkin joki virtaa tien vieressä, mutta jotenkin jäi sellainen vaikutelma, että JOS on mahdollista, niin jopa maisemat tietävät kohteena olevan Paholaisen Nielun, sillä niin jylhät ja uskomattoman upeat maisemat olivat.

Paholaisen Nielu on pienempi/lyhyempi luola kuin Mansikkaluola. Sen vetonaulana on luolan sisäinen noin 70 m vesiputous. Vesi on kuumaa ja siksipä luolassakin on huomattavan lämmintä (muista vesipullo mukaan).
Retki luolaan sisään on koettelemus, varsinkin huonojalkaisille: tikkaita, tikkaita ja taas kerran tikkaita. Ties kuinka monta askelmaa tulikaan otettua, vaan olihan taas erilainen kokemus.

Maj-Lis Lehessalo

Siirry sivulle