Puheenjohtajan palsta

Juhlia, konsertteja, tapaamisia
Suomi-Bulgaria-Seuran toiminta tuntuu vilkastuvan kaikkialla Suomessa. Minulla on ollut erittäin suuri kunnia ja ilo olla mukana pohjoisten paikallisosastojen tilaisuuksissa Kemissä ja Oulussa. Kiitoksia teille, että olette kutsun minulle lähettäneet. Olen nauttinut jokaisesta tilaisuudesta saada tavata ja keskustella sekä Kemin että Oulun osastojen jäsenten kanssa. Kaikkialla on ollut lämmin ja mukava tunnelma, jonka juuri te olette luoneet. Kiitos!

Maailma kuohuu, ihmisiä tapetaan, koteja tuhotaan, tulevaisuuden toiveita murskataan. Ja miksi? Siksi, että me ihmiset emme sittenkään osaa tunnustaa kulttuurien eroavaisuuksia, tapojen moninaisuutta, emme sittenkään tarpeeksi kunnioita elämää. Elämää, joka on niin lyhyt. Elämää, joka tulisi elää täysipainoisesti ja iloiten jokaisesta uudesta päivästä, uudesta ystävästä...

Ystävyysseurojen työ on aivan muuta. Se lähentää ihmisiä ikään, rotuun ja uskontoon katsomatta. Se avartaa meidän mieliämme ja sydämiämme, antaa mahdollisuuden kokea aina jotain uutta ja jännittävääkin. Mielestäni näin tulisi meidän kaikkien elää, voida elää, saada elää.

Oulun seitsemäs KANSAINVÄLINEN OULU-tapahtuma oli tätä kaikkea parhaimmillaan. Esiintyjäkaarti yhdisti kahden maan kulttuurin ja perinteet tavalla, joka säilyy aina mielessäni, uskon sen säilyvän kaikkien osallistujienkin mielessä. Kansainvälisyys korostui tavalla, joka ei sulkenut ketään ulos, vaan toi meidät kaikki sisälle. Kemiläisten Altana kuoro on tästä hyvä esimerkki; laulajat ovat suomalaisia, kuoron johtaja Ivan Ivanov bulgaari. Sopraano Lilia Varnas on kotoisin Bulgariasta, häntä Oulussa säestänyt Markus Vaara - suomalainen. Kaikkien esiintyminen oli yhtenäistä ja toisiaan kunnioittavaa, hauskaa ja nautittavaa. Myös Suomeen muuttaneita bulgarialaisia olemme usein nähneet seuramme osastojen tilaisuuksissa esiintymässä. Niin nytkin Oulussa; Hristo Dantsev tuo aina oman bulgarialaisen sävynsä esiintymisiinsä, hänen kaunis ja lämmin äänensä loihtii kuulijoiden eteen Bulgarian upeat maisemat ja ihmiset. Kyllä me suomalaisetkin osaamme; helsinkiläisen Svirkite Svirjatin suomalaiset soittajat ovat löytäneet bulgarialaiset rytmit. Oulussa esiintynyt Svirkite Svirjatin perustaja ja johtaja Christoffer von Bondsdorff on jopa säveltänyt bulgarialaisrytmistä musiikkia. Tällainen toiminta jos mikä olisi olla jokaisen ulottuvilla. Tällaisen toiminnan tulisi innostaa jokaista toimimaan paremman maailman puolesta, lujittaa yhteisiä saavutuksia ja ystävyyttä, poistaa ennakkoluuloja, jotka ovat pahimmat rauhanomaisen elämän esteet. Kutsunkin teidät kaikki jälleen mukaan toimintaan. Tuokaa myös ystävännekin!

Sirkka-Liisa Lindqvist Puheenjohtaja