Svirkite Svirjat

Soitinyhtye Svirkite Svirjat
Svirkite Svirjat soitinyhtye on perustettu vuonna 1995. Alkuperäisessä kokoonpanossa oli neljä soittajaa ja nyt on mukaan tullut kaksi soittajaa lisää ja laulaja-viulisti, joka ei tällä kertaa ollut mukana.

Yhtyeessä soittavat Christoffer von Bonsdorff – hanuri; Markku Luotamo – saksofoni, gaida; uusiseelantilainen John Millar – kaval, huilu; Antero Reinistö – kitara; Juha Levo – basso ja Christer Hackman – rummut.

Svirkite Svirjat soittaa balkanilaista musiikkia ja von Bonsdorff sekä Luotamo säveltävät tyyliin sopivaa musiikkia itse. Yhtyeen jäseniä yhdistävät erilaiset balkaniin liittyvät harrastukset, musiikin lisäksi mm. kansantanssit. Kansantanssiryhmä on nimeltään Frunza, joka on romaniaa ja tarkoittaa puun lehteä.

Christofferin säveltämässä ”Klezmer horossa”, tahtilajina 9/8, yhdistyy klezmerin haikeus vauhdikkaaseen bulgarialaiseen horoon todella upeasti.
Markku Luotamon ”Ikarus horo” on tahtilajiltaan todella vaativa 50/8 soittajille, mutta kuulijoille mitä nautinnollisinta menoa.

Edellä mainittujen kappaleiden lisäksi saimme kuulla useita traditionaalisia bulgarialaisia horoja Bulgarialaisessa iltapäivässä 22.9.01 Kalliolan juhlasalissa, josta kuvamme.

Maj-Lis Lehessalo