Kansainvälinen Oulu

Altana-kuoro johtajanaan Ivan Ivanov
Oulussa järjestettiin Oulun kaupungin ja oululaisten ystävyysseurojen toimesta jo seitsemännen kerran Kansainvälinen Oulu-tapahtuma. Oulun kaupungintalon kaunissa ja akustiikaltaan upeassa juhlasalissa oli 20.10. merkittävä kulttuuritapahtuma, jonka Suomi-Bulgaria-Seuran Oulun osasto oli tyylikkäästi järjestänyt yhteistyössä Oulun kaupungin kanssa.

Juhlassa lauloi bulgarialainen sopraano, seuralaisillekin tuttu, Lilia Varnas esittäen sekä italialaista ja bulgarialaista laulumusiikkia.

Sanomalehti Kaleva (Erkki Virtanen) kirjoitti hänestä muun muassa; "Varnas hallitsee tekniikan ja korkealle piirtyvän skaalan ilmaisuvoimaisesti.... Upeasti toteutetut voimakkaat kohokohdat, mutta myös pianissimojen herkkyys, muun muassa Paolo Tostin "A Vucchella", tulkittiin edustavasti.... Lilia Varnas valloitti yleisönsä. Markus Vaara flyygelin ääressä omaksui oivallisesti yhteistyön ja sävellysten vaatiman kirkkaiden aksenttien linjan."

Näin todella oli. Bravo-huudot ja jatkuvat aplodit siivittivät molemmat taiteilijat l oistavaan suoritukseen.

Konsertin jälkeen oululaisen perinteen mukaan iltaa jatkettiin bulgarialaisella illallisella, jossa vieraita viihdyttivät, ihastuttivat ja ilahduttivat kemiläisten oma "Altana"-kuoro Ivan Ivanovin johdolla. Me helsinkiläiset toimme Ouluun "Svirkite Svirjat-yhtyeen" perustajan ja johtajan Christoffer von Bondsdorffin, joka soitteli hanurillaan bulgarialaisia kansansävelmiä ja omia bulgarialaisia sävelmiään. Unohtaa ei pidä myöskään Hristo Danchevin mieleenpainuvaa osuutta ja bulgarialaisten laulujen tulkintaa sekä pianonsoittoa.

Oma lukunsa oli tietenkin keittiöllä. Oulun osaston puheenjohtaja Lea Koivuniemi-Iliev puolisoineen oli seuralaisten avustuksella loihtinut runsaan ja maukkaan pitopöydän, jonka ympärillä kävi melkoinen vilske koko illan ajan. Todella nautittava ilta! Nautintoa riitti sekä korville että vatsalle!

Eräs illan kohokohdista syntyi kun Lilia Varnas innostui jammaamaan Altona-kuoron kanssa. Yleisö pääsi mukaan sekin - ja suorastaan hullaantui niin Altona-kuoroon kuin Lilia Varnakseenkin. Seurasin yleisön reaktioita ja kasvojen ilmeitä "jammauksen" aikana. Kaikki suorastaan kurottautuivat kohden kuorolaisia ja Lilia. Kaikilla oli hauskaa ja tunnelma kohosi iltaa myöten kattoon ja - näin minusta tuntui - lämmitti jopa ruutujen takana ripottavan lumisateen ja viimankin!

Lämmin kiitos oululaisille ja juhlaan saapuneille kemiläisillekin, jotka toivat mukanaan sekä tunnelmaa että esiintyjälahjakkuuksia, lämmin kiitos myös Hristo Dancheville, Markus Vaaralle ja Lilia Varnakselle! Olitte upeita! Ja oululaiset, te todella osaatte järjestää juhlia, joissa kaikki viihtyvät. Kiitokset myös teille ja kaikille mukana olleille! Me teimme sen, iloisen bulgarialaisen illan!

Sirkka-Liisa Lindqvist