Ostoksille Varnaan?

Harvoin tulee ajatelleeksi, että Bulgariaan ja eritoten Varnaan voi mennä vain ns. ostosreissulle.
Itse kävin siellä tänä syksynä syys-lokakuun vaihteessa. Lokakuun alussa Varnassa oli Sportna Salassa vähän meidän Vatevaa vastaava syksyn ja talven myyntinäyttely neljän päivän ajan. Kaupungin kaupoissa oli lokakuun ensimmäisellä viikolla kesätuotteiden ”loppuun myynti” ja samalla tuotiin jo syksyn uutuuksia myyntiin eli tarjonta oli hulppea. Monet kaupat vain eivät ulospäin vaikuta kovin myyviltä kaupoilta, mutta kun uskaltaa rohkeasti mennä sisään, niin yllättyy useimmiten myönteisesti. Ikkunassa, jos sellainen yleensä on, saattaa olla lasten vaatteita ja kun menee sisälle siellä onkin myynnissä pääasiassa kenkiä tms. Tai sitten alakerta muodostuu useasta erillisestä itsenäisestä kaupasta ja yläkerran portaat ovat suorastaan pimennossa, mutta etsivä ja utelias löytää. Yllätyin kaikesta niin positiivisesti, että haluan jakaa kokemukseni teidän kaikkien kanssa.

Viimeistä huutoa, suoraan Bulgariasta
Mitä ostaa?
Bulgarialaiset puuvillatuotteet: muun muassa T-paidat, college-paidat, pöytäliinat, lakanat, pyyhkeet ovat korkeatasoisia ja edullisia. Yleinen hintatasohan on noin kolme kertaa edullisempi kuin Suomessa. Näin erityisesti, kun puhutaan nimenomaan bulgarialaisista tuotteista. Tuontitavara on tietenkin erikseen, niin siellä kuin täällä meilläkin.
Bulgarialaiset nahkatuotteet: kengät, käsilaukut. Löytöjä voi tehdä niin edullisesti, että oikein hävettää ostaa, mutta ihan normaalikin hintataso on todella edullinen. Kuvan kengät ovat nahkaiset ja niin kuin näkyy viimeistä muotia. Kengät on Plovdivilaista tuotantoa ja maksoivat 165,00 markkaa! Tietämäni mukaan Bulgariassa on kaksi pääaluetta, joissa on kenkätuotantoa, nimittäin Rusen seudulla ja jo mainittu Plovdiv.

Miesten pukuja voi teettää erittäin edullisesti useammassakin paikassa. Me käytimme Theodoraa, Vladislav Varnenchikilla. Puku kaksilla housuilla, bulgarialaisesta hyvälaatuisesta kankaasta, hinta noin 450,00 markkaa. Kahden viikon lomareissulla ehtii hyvin teettää puvun jos toisenkin!

Silmälasit ja linssit ovat nykyään Varnassa ihan yhtä muodikkaita kuin meilläkin. Eräässä keskustan optikkoliikkeessä asioidessamme, meitä pyydettiin istahtamaan vastapäiseen ravintolaan noin tunniksi ja odottelemaan siellä miellyttävämmin kuin pienessä optikkoliikeessä sillä aikaa, kun he laittoivat rikki menneen linssin tilalle uuden. Autofocus-linssit (itsetummuvat linssit ja siis molemmat vaihdettiin, vaikka vain toinen hajosi) tulivat maksamaan yhteensä noin 60,00 markkaa, plus se miellyttävä palvelu. Suomessa ei saa edes puolikasta linssiä sillä hinnalla.

Varnan keskusta kartta
Mistä ostaa?  (kartan saa suuremmaksi klikkaamalla)
Varnan Oopperatalolta Hotelli Tserno Morelle on keskustan kävelykatu ja sen varrella tietenkin lukematon määrä eri liikkeitä. Niillä liikkeillä on tietenkin ydinkeskustan vuokrat ja sitä myöten myös hinnat jonkun verran korkeammat kuin vähän kauempana ydinkeskustasta. Silti sielläkin on tosi edullista näin Suomen horisontista katsottuna. Muita ostospaikkoja ovat tietenkin torit. Päätori (kartalla Basaari), Kochoushen, on Dr. Piskyulevin ja Drin katujen kulmauksessa. Sieltä löytyvät mm. ns. autotallimyymälät, joista voi ostaa alkoholi-, tupakka- ja sikarituotteita edullisemmin kuin muualta. Toinen, pienempi tori Chataldzha, löytyy taas nimensä mukaisen kadun varrelta. Siellä on pääasiassa vihanneksia ja muita ruoka-aineita. Lähettyvillä on myös eräs kukkatoreista.

Bussit Kultahietikolta kulkevat Maria Louisa -katua pitkin ja kun jää Katedraalin pysäkillä pois, on keskustassa ja siellä on vara valita mihin suunnistaa. Jo mainitulla Vladislav Varnenchik-kadulla on useita eri liikkeitä, niin paita- kuin kenkäostoksia aikoville.

Varnenchikilla on myös pääposti heti Katedraalin takana. Kun jatkaa katua edelleen aina Baba Tonkalle (poikkikatu) saakka ja kääntyy siinä vasempaan ja noin puolen kilometrin päästä tulee Päätorille. Päätorilta takaisin keskustaan kannattaa tulla Dr. Piskyulevia, sillä myös tällä kadulla on useita hyviä kenkäliikkeitä. Kalahallilta (sinertävä kaksikerroksinen kivirakennus, jää tulosuunnassa oikealle) sitten käännytään takaisin Katedraalille ja eräs kierros on tehty.

Eräs pikkukuriositeetti vielä viime käynniltäni: rannekellostani oli patteri loppunut jo aikaa sitten, mutta en vain ollut saanut aikaiseksi ostaa uutta. Näin meinasi käydä myös tällä reissulla. Viimeisellä viikolla jotenkin vain muistin laittaa kellon käsilaukkuuni taas kerran kaupungille lähtiessäni. Ja hyvä niin. Olin tulossa päätorilta Baba Tonkaa pitkin Varnenchikille, kun yhtäkkiä havaitsin pienen kojun (suunnilleen meidän nakkikioskin tyyppinen), jonka kyltti mainosti kellojen ym. laitteiden korjauksia. Nyt oli hienoa, kun olin muistanut ottaa kelloni mukaan. Menin siis sisään ja kyselin josko heillä olisi kellooni pattereita. Toki, kyllä löytyy vastasi nuori noin 25-vuotias mies. Hetken pyöritettyään kelloani käsissään hän yltyi kehumaan sitä ylen määrin (olihan kyseessä aito Seiko!).
Avattuaan takakannen hän tuli erikseen näyttämään kuinka tiiviste oli risainen ja koneisto likainen. Saatuaan myöntymykseni hän siis putsasi ja vaihtoi uuden tiivisteen ja tietenkin myös uuden patterin. Laitettuaan kellon aikaan ja pyyhittyään vielä kellotaulun lasin erikoiskumilla, koska siinä oli joku viiru, mikä ei tavallisella pyyhkimisellä ollut lähtenyt, hän lausui anteeksipyytäen hinnan: ”6 levaa” (18 markkaa). Minä taas jäin melkein suu auki ihmettelemään tämän kaiken edullisuutta. Hän vielä antoi kolmen vuoden takuun patterille ja työlleen vuoden!

Maj-Lis Lehessalo

Siirry sivulle