Rujno vino - mieluummin nuorta?

Juomalaulussa, joka Bulgariassa ensimmäiseksi opetetaan ulkomaalaisille, lauletaan mm. että "imateli rujno vino, daite go na sam ! Eli jos teillä on "rujnoa" viiniä, niin antakaa tänne. Sanoista voi päätellä., että rujno vino on viiniä vaativaan makuun. Bulgarialais-englantilaisen sanakirjani mukaan ruen on ”sparkling” eli helmeilevä, pirskahteleva. Outoa - onko joku saanut Bulgariassa pirskahtelevaa viiniä? Vai onko bulgarialainen maku sitten laulun muuttunut ? Kysytäänpä asiaa Rosen Kostovilta, joka on lupautunut vastailemaan Suomi-Bulgaria-Seuran jäsenten kieleen ja kulttuuriin liittyviin kysymyksiin.
Rosen kertoo tarkistaneensa sanan ruen, neutrissa rujno, varmuuden vuoksi sanakirjastaan, sillä sana on melko harvinainen. Sen mukaan rujno vino tarkoittaa puhdasta, kirkasta, sakatonta viiniä. - Eli kysymys ei ole viinilajista, vaan viinin laadusta, "laatuluokituksesta", Rosen Kostov sanoo.

Alkon viinisanaston mukaan sakkaisuus on luonnollinen ominaisuus pitkään kypsytetyissä viineissä, mutta virhe nuoressa viinissä. Hm, laulaja siis haluaa nuorta viiniä - seuraavat säkeistöt kertovat, että hänellä on samalla tavalla rajoittunut maku myös naisten suhteen!
Panagjurishten juoma-astia

Traakiversio aiheesta viini ja naiset - tällaisista astioista nautittiin viiniä Bulgarian alueella n. 2300 vuotta sitten. Kuva ns. Panagjurishten kulta-aarteesta.

Joidenkin tietojen mukaan marsalkka Mannerheimillä - joka oli tunnetusti erittäin vaativainen syömistensä ja juomistensa suhteen - oli bulgarialainen mieliviini: Evksinogradin viini. Onko kysymyksessä jokin erityisen arvostettu alue vai viinityyppi?
Rosen Kostoville tieto Mannerheimin mieltymyksestä on uusi. - En ole valitettavasti tietoinen tällaisesta viinilajikkeesta, mutta olen kuullut, että Evksinogradin brandy on erittäin hyvää ja muistuttaa kuuluisia ranskalaisia konjakkeja. Evksinograd on myös ollut jo sekä Bulgarian tsaarien että sosialismin ajalla hallitsijoiden - kuten Todor Zhivkovin -kesäresidenssi. Eli siinä mielessäkin se on arvostettu alue, hän sanoo. Haku internetissä antaa myös tulokseksi, että E:n brandit ovat voittaneet palkintoja, mutta viineistä ei kerrota. Olisikohan Marskikin sittenkin arvostanut nimenomaan brandya?

Ritva Särkisilta