Otteita Dimitrovin puheesta seuran kevätkokouksessa

Taustaa nykyisestä pääministeristä Simeon Sakskoburggotskista
Simeon II, syntynyt 16.6.1937 eli täyttää piakkoin 65 vuotta. Isä tsaari Boris, kuoli –43. Nuori Simeon joutui jo 9 -vuotiaana lähtemään Bulgariasta Egyptiin. Hän avioitui vuonna 1962 ja hänellä on neljä poikaa ja yksi tytär. Kaikkien lapsien nimet ovat bulgarialaiset ja alkavat K:lla.

Poliitikkona
Simeon II tuli maanpakonsa jälkeen ensimmäisen kerran Bulgariaan vuonna 1996. Jo seuraavana vuonna hän aloitti aktiivisen politikoinnin. Päätös siihen ja siinä eteneminen on ollut rakettimaisen nopeaa. Kolmen kuukauden aikana hän pystyi järjestämään Simeon II –liikkeen ja voitti vaalit vuonna 2001 saaden 120 paikkaa parlamentissa. 6.4.2002 liikkeestä tuli virallinen puolue: Simeon II –puolue.

Hallitustilanne
Presidentin ja hallituksen välillä ei ole ongelmia puoluekannoista huolimatta. Presidentti Purvanov, syntynyt 1957, on kokenut poliitikko ja johtaa kommunistien perilliset –puoluetta (BSP).

Talous
Lähikuukausien aikana hallituksen odotetaan pystyvän nostamaan elintasoa huolimatta edellisen hallituksen jättämästä huonosta perinnöstä. Ongelmia on vielä, vaikka kaikki haluavat ne korjata. Korruptio on yksi vaikeimmista ongelmista, työmoraali on vielä ”vanhakantainen”, ei länsimainen. Inflaatio oli vuonna 2001 noin 7%, mikä on huomattavaa parannusta aikaisempiin vuosiin.

Ulkopoliittisesti kaksi tärkeintä: EU- ja NATO -jäsenyys
EU –neuvottelut ovat meneillään ja 29 koria 30:tä on jo avattu ja 17 allekirjoitettu. Maatalous on viimeisenä. Nyt maaliskuusta lähtien on neuvoteltu tiiviisti ja niiden toivotaan kestävän erityisesti maatalouden kohdalla vuoteen 2003 asti, jonka jälkeen tapahtuisi ratifiointi.

Vuonna 2002 marraskuussa Prahassa pidetään NATOn huippukokous, johon Bulgaria toivoo saavansa kutsun. Tässä vaiheessa uusia NATO-maita olisi yhteensä seitsemän. Turkin ja Kreikan odotetaan tukevan Bulgarian liittymistä.
vas. Kiril Dimitrov
Dimitrov sanoi olevansa optimistinen maansa pääsystä EU:hun todeten samalla, että Bulgarialla menee paljon paremmin kuin naapurimaalla Romanialla.

Maj-Lis Lehessalo