Ikonimaalari Ivanka Kortzanova

Ikonitaiteilija Ivanka Kortzanova
Ivanka Kortzanova on asunut Helsingissä yli kymmenen vuotta. Hänen perheeseensä kuuluvat mies ja 17-vuotias poika. Suomen vuodet ovat tuoneet mukanaan niin iloja kuin hankaluuksia, mutta sisukas Ivanka on kuitenkin loppujen lopuksi selviytynyt karikoistakin. Ulkomaalaisena eläminen on monta kertaa hyvinkin mutkikasta monenmoisten virallisten asioiden puristuksessa.

Ikonitaide on Ivankan voimanlähde – se antaa uutta pohdittavaa, mutta tarjoaa myös mahdollisuuden jokapäiväisen leivän hankintaan. Ivankalla on ikonien merkityksestä oma käsityksensä, joka saattaa poiketa perinteisestä ortodoksisesta ajattelutavasta. Bulgarialaisen ikonin värimaailma on kirkkaampi ja rohkeampi kuin Suomessa usein nähtävien harrastajien ikonit. Ivanka pitää tärkeänä maalaustyöhön liittyvää filosofista ajattelua.

Ivanka Kortzanova on monipuolinen taiteilija: hän maalaa ikoneita, entisöi taideteoksia ja opettaa ikonitaidetta. Hän on opettanut aikuisopiston ikonikurssilaisia, diplomaatinrouvia ja yksittäisiä pienryhmiä. Opettajana hän on tarkka ja vaativa. Hän pitää huolen tekniikan hallinnasta itse kehittämänsä opetusmenetelmän avulla. Ivankan käsityksen mukaan maalaaminen vahvistaa sielua, sen parissa askartelu vapautta stressistä ja antaa elämäniloa. Esteettinen näkökulma on hänen opetuksessaan etusijalla. Ikoniaideteoksen luomisen kautta oppilaat tutustuvat historiaan ja kuvaamaansa hahmoon, pyhimyksen elämään ja sanomaan sekä syvemmin yleisempään filosofiseen tai uskonnolliseen ajatteluun.

Ikonit ovat arvokas muistolahja ystävälle tai sukulaiselle. Ivanka on tehnyt paljon tilaustöitä, maalannut ikoneita, joissa on lahjan saajan nimeen liittyvä pyhimys tai muuten läheinen aihe. Tällaiset lahjat ovat varmasti yksilöllisiä ja saajalle mieluisia. Myös ikonien maalaustekniikalla koristellut pääsiäismunat hyvin suosittuja lahjaesineitä.

Ivankan ikoneista on koottu vuosien mittaan useita näyttelyitä: niitä on ollut Uspenskin katedraalin kryptassa, eri gallerioissa ja kaupungin kulttuuritiloissa. Tällä hetkellä Ivanka olisi kiinnostunut kokoamaan töidensä näyttelyn johonkin maaseutukaupunkiin, sillä toistaiseksi maalauksia on ollut esillä vain pääkaupungissa. Tämä vihjeenä seuran osastoille toimintaa suunniteltaessa. Seuran jäsenet ovat tervetulleita myös ikonimaalarin oppiin. Ivanka opettaa mielellään pieniä ryhmiä joko omassa kodissaan tai oppilaiden luona.

Ivanka Kortzanovaan saa yhteyden seuran kautta, mutta voitte tutustua häneen myös Internet-sivun välityksellä
Ivanka Kortzanova

Anneli Ojala