Pieni pullomatka Bulgariaan

Alkolla 14 bulgarialaisviiniä:

Kun avaa pullon bulgarialaista viiniä, tekee pienen matkan Bulgariaan. Nenä ja kieli muistavat, tuoksu ja maku kuljettavat mieleen kuvia jokilaaksojen viinitarhoista ja tammimetsien kiertämistä kukkuloista.
Alkon listoilla on kymmenen bulgarialaista punaviiniä ja neljä valkoviiniä. Kalliiksikaan tämä matkailu ei käy - hinnat pyörivät noin viidestä vähän päälle seitsemään euroon. Vaikka kysymys on laadukkaista viineistä.

Bulgariassa tuotetusta viinistä 80 % menee vientiin. Pääosa viedään alkuperäispullotuksina. Myös kaikki Alkon punaviinit ovat Bulgariassa pullotettuja.

Marjo Pelkonen
Viininostaja Marjo Pelkonen on yksi Alkon luonnehdintatiimin jäsenistä. Hän nauttii viineistä myös vapaa-aikoinaan. Alkon tasapuolisuusfilosofian sisäistäneenä hän ei kuitenkaan nimeä mitään mieliviiniä eikä viinityyppiä. - Riippuu tunnelmasta, mikä maistuu, sanoo hän diplomaattisesti.

- Alkuperäispullotus saattaa antaa kuluttajalle tietynlaista lisäarvoa, joka vaikuttaa, kun ostopäätöstä tehdään, sanoo Marjo Pelkonen Alkosta. Hän on yksi Alkon neljästä viinien ostajasta ja hänen ostoalueeseensa kuuluu mm. Bulgaria. Asiakkaan mieltymykset ovat tärkeitä valintakriteerejä, kun viinejä hankitaan, hän kertoo. Jokaisen viinin täytyy myös käydä melkoisen seulan lävitse päästäkseen Alkon listoille.

Vain parhaat läpäisevät
Myyntitarjouksia Alkoon tulee sekä vientiorganisaatioilta, agenteilta että myös suoraan viinintuottajilta. Tarjousta arvioidaan ensin myyjän toimittamien tietojen perusteella: millaista viiniä, mistä hintakategoriasta, onko sentyyppisillä viineillä juuri nyt kysyntää, millainen on saatavuus. Alkolla on 291 myymälää, joista kaksikymmentä on ns. täyden palvelun myymälää, joilla on listoillaan kaikki tuotteet. Saatavuuden täytyy pystyä vastamaan näihin tarpeisiin. Myynnille asetetaan myös tietyt minimitavoitteet. Mitä kalliimmasta viinistä on kysymys, sitä pienempi on minimimyyntitavoite ja päinvastoin. Jos tarjous näyttää paperilla sopivalta, pyydetään näytettä kuukauden sisällä ja näyte joutuu ns. pruuviin eli laadunvalvojien ja ostajien maistettavaksi.
Alkolla on kahdeksan hengen tiimi, jonka jäsenillä on sekä perusteellista alan koulutusta että pitkää kokemusta. Kun käymme pruuvihuoneessa, päivän maistiaiset on asettu valmiiksi laseihin temperoitumaan. - Lämpimästä viinistä maistaa ominaisuudet parhaiten, sanoo laadunvalvonnan asiantuntija Veikko Hamilo.
Maistaminen on muutoinkin huolellisesti valmisteltu prosessi. Viinejä ei maistella missään nimessä ruuan päälle eikä mielellään myöskään kahvin, että maut tuntuvat. Tiimi arvioi viiniä monelta kantilta. Millainen on viinin väri? Entä tuoksu? Onko viinissä rypäleelle tyypillisiä ominaisuuksia? Millaisia vivahteita? Millainen jälkimaku? Mikä on hinta-laatusuhde ? Kaikesta keskustellaan ja päätös syntyy yhteisesti. Vain parhaat viinit läpäisevät seulan.
Kun ostopäätös on tehty, kokoontuu 8-12 hengen luonnehdintatiimi, johon kuuluu mm. laadunvalvojat, ostajat ja tuoteasiantuntijoita. Sieltä ovat peräisin maallikosta lennokkailta kuulostavat luonnehdinnat, jotka kuitenkin perus-tuvat yhteisesti sovittuun viinikieleen. Tiesittekö esimerkiksi, että ”notkea” kuvaa viinin kovuusastetta pehmeä-notkea-kova-asteikolla ?

Aromia tammitynnyreistä
Alkon myymät bulgarialaiset punaviinit ovat pääosin Cabernet Sauvignon ja Merlot-rypäleistä. Ne vastaavat suomalaismakua, mutta ovat myös Bulgariassa eniten viljellyt lajikkeet. Tuotannosta Cabernet Sauvignonin osuus on 16 % ja Merlot:n 13 %, kertoo Marjo Pelkonen. Vanhoja bulgarialaislajikkeita - Pamit, Gamza, Mavrud ja Mel-nik - viljellään kutakin noin 5 %:n edestä. Alkon listalla niistä on vain yksi esimerkki, Melnik 13. Se on muuten Alkon makein punaviini, sokeria litrassa peräti 40 gr. Onko bulgarialaisviineillä jotakin juuri niille tyypillistä piirrettä ? - Yksi ominaisuus on - tammisuus, sanoo Hamilo. Maku tulee tammitynnyreistä, joissa bulgarialaisia viinejä säilytetään pitkään. Vaniljaisuus on myös ominaisuus, joka syntyy tammitynnyreissä.

Valkoviinirypäleistä listalla ovat Chardonnay,Sauvignon Blanc ja Misket . Bulgarian viljellyin valkoviinirypäle on Rkatsiteli, mutta siitä ei Alkolla ole myynnissä esimerkkejä. Marjo Pelkonen tietää, että rypäleestä tehdään erinomaisia viinejä. Ehkä niistä jokin saadaan listalle sitten, kun hän on käynyt paikan päällä tutustumassa . Marjo Pelkonen on toiminut Alkon palveluksessa runsaat puoli vuotta, eikä ole ehtinyt käydä Bulgariassa. Bulgaria ei myöskään ole vielä tämän vuoden matkustuslistalla, ehkä ensi vuonna. Pelkosen alueeseen Bulgarian lisäksi kuuluvat Saksa, Itävalta Sveitsi, Romania, Unkari ja Kreikka.

Myynti laskenut
Bulgaria oli Alkon punaviinien toimittajamaana 7. suurin viime vuonna 320 000 litrallaan. Siinä tosin oli laskua edellisvuoteen peräti 34,9%! Vuodesta 1997 määrä on melkein puolittunut ! Mitään selkeää syytä laskuun ei ole. - Ihmiset ovat kokeilunhaluisia - uusia viinejä uusista maista tulee listoille jatkuvasti ja halutaan kai kokeilla, arvelee Marjo Pelkonen. Diagnoosi vahvistuu, kun lukee Alkon vuosikertomuksesta, että esimerkiksi australialaisten punaviinien myynti lisääntyi viime vuonna peräti 58,3 %:lla ja makedonialaisten 43,6 %:lla !
Bulgarialaisten valkoviinienkin määrässä oli 2001 laskua edellisvuoteen, mutta punaviinejä vähemmän eli 13,8 % . Kaikkiaan niitä myytiin 197 000 litraa. Määrä on suurin piirtein vuoden 1997 tasolla, mutta myynti oli välillä - v. 2000 - kivunnut 228 000 litraan. Ehkä Bulgarian nopeasti kasvanut suosio matkailumaana kääntää jatkossa luvut uuteen nousuun, kun kesän muistoja halutaan verestää kotona viinipullon ääressä.

Viinilaki uudisti luokituksen v. 2000
Pienten sosialistimaiden kauppajärjestön SEV:n työnjaossa Bulgaria oli erikoistunut viinientuotantoon jo 50-luvulta lähtien. 70-luvulta alkaen ymmärrettiin käyttää hyväksi läntisten maiden viinijuojien mieltymistä Cabernet Sauvignon rypäleeseen. Bulgarialla oli näistä syistä tietty etulyöntiasema muihin Itä-Euroopan maihin verrattuna, mikä näkyi esimerkiksi siinä, että vuoteen 1990 asti Bulgaria oli maailman toiseksi suurin pullotettujen viinien viejä. Sittemmin sekä Neuvostoliiton viennin väheneminen, sääolot ja talousjärjestelmässä tapahtuneet muutokset ovat saaneet tuotanto- ja vientimäärät aaltoilemaan.

Bulgariassa hyväksyttiin vuonna 2000 uusi viinilaki. Se helpottanee vientiä, sillä laatuluokittelu jaettiin laatu kansainvälisiä luokituksia vastaaviin viiteen luokkaan. Viinintuotantoalueet jaettiin aiemman viiden asemesta yhdeksään. Aluejaolla on merkitystä laatuluokituksen kannalta, sillä laadukkaista viineistä halutaan kertoa mahdollisimman tarkkaan, missä rypäleet on kasvatettu. Alkon listoilla olevista Bulgarian viineistä tämä tieto löytyy melkein kaikista.

Ritva Särkisilta
Tarkista oheisesta linkistä Alko tuote-välilehdestä tuotehaulla, mikä on tämänhetkinen tilanne.
Bulgarian viinit,netissä

Siirry sivulle