Kenraali Lavrovin puisto Gorni Dabnikissa valmistautumassa alueella
käytyjen Venäjän-Turkin-sodan taisteluiden 125-juhlallisuuksiin

Lokakuun 2002 aikana tulee kuluneeksi 125 vuotta Gorni Dabnikin ja Telishin kylän alueella käydyistä Venäjän armeijan taisteluista Bulgarian vapauttamiseksi. Näillä taisteluilla oli ratkaiseva osuus Plevenin kaupungin piirityksen murtamisessa ja myöhemmin Venäjän-Turkin-sodan kehittymisessä vuosina 1877-1878. Sodassa kaatuneiden venäläisten, ukrainalaisten ja suomalaisten kunniaksi on rakennettu 1950-1954 Gorni Dabnikin kylän läheisyyteen Kenraali Lavrovin puisto, jossa on useita muistomerkkejä ja veljeshautojen hautakiviä. Puiston pinta-ala on 296 hehtaaria.

Venäjän-Turkin-sotaan 1877-1878 Bulgarian vapauttamiseksi ottomaanien ikeestä osallistui tunnetusti Suomen kaartin kolmas tarkka-ampujapataljoona, joka koostui lähes tuhannesta miehestä, pääasiassa vapaaehtoisista. Suomalainen pataljoona kulki pitkän tien Helsingistä Tonavalle ja Tonavalta Konstantinopoliin (Tzarigradiin) antaen kalliit uhrinsa Gorni Dabnikin taistelussa 24.10. 1877, ja Plevenin kaupungin piirityksen kaatamisessa osallistuen Pravezin ja Dolno Kamarzin kylien taisteluihin. Suomalaisilla sotilailla oli kunnia osallistua paitsi taisteluihin Sofian vapauttamiseksi, myös olla ensimmäisten joukossa saapumassa vapauttajina Bulgarian tulevaan pääkaupunkiin. Gorni Dabnikin hyökkäyksessä Osman Pashan armeijan ja sen Sofian tukikohdan välinen kommunikaatio katkesi ja samalla myös Plevenin täydellinen piiritys murtui. Täten Plevenin kaupungin kohtalo koki merkittävän käännekohdan.

Bulgarialainen kirjallisuustieteilijä Georgi Valtchev kirjassaan Suomalaiset meistä ja me heistä esittää useita muistelmia, kertomuksia ja otteita tapahtumiin osallistuneiden päiväkirjoista. Koskettavia ovat kertomukset Gorni Dabnikin taisteluihin osallistuneiden kertomukset taistoista, joissa 22 suomalaista nuorukaista jätti paikkaan uhrinsa. Paikalle, johon kaartin pastori iski ristin suomenkielisen muistolauseen kera, on Bulgarian kansa tunnustuksena pystyttänyt vaatimattoman muistomerkin. Tämä suomalaisen komppanian muistomerkki sijaitsee puiston luoteisosassa symbolisoiden Suomen territoriota sekä bulgarialais-suomalaista ystävyyttä.

Liittyen tuleviin Gorni Dabnikin taisteluiden 125-vuotis juhlallisuuksiin Bulgaria-Suomi-seura järjesti 12.toukokuuta 2002 Dolni Dabnikin kunnan kanssa yhteistyössä talkoopäivän suomalaisen komppanian muistomerkin ympäristön siivoamiseksi sekä vihertöiden tekemiseksi. Tapahtumaan osallistui yli 50 henkeä, mm. Dolni Dabnikin kunnanjohtaja herra Zhivko Zhelev sekä Gorni Dabnikin kylän johtaja herra Vutov. Talkoiden jälkeen herra Zhelev tervehti Bulgaria-Suomi-seuraa aloitteellisuudesta ja aktiivisuudesta puiston ylläpidossa. Seuramme ojensi Gorni Dabnikin kylän johtajalle, puiston isännälle, lahjaksi puutarhatyökaluja, jota tarvitaan muistomerkin ympäristön huoltamiseen.

Kenraali Lavrovin puisto oli aiemmin merkittävimpiä alueen turisti- ja virkistyskohteita, jossa sekä bulgarialaiset että ulkomaiset turistit kävivät levähtämässä hetken Bulgarian kiertomatkoillaan. Viimeisten kymmenen –kahdentoista vuoden aikana puiston säännöllinen ylläpito on kuitenkin vakavasti häiriintynyt rahanpuutteen vuoksi. Dalni Dabnikin kunnan ja sen kunnanjohtajan herra Zhelevin ansiosta viimeisinä kahtena vuotena, kunnan varoista on lohkaistu osa, jolla on suoritettu merkittäviä parannuksia puiston mukavuuden ja hygienian parantamiseksi, sekä museokokoelman pystyttämiseksi alueelle. Lisäksi elokuussa päättyi projekti, jonka kunta oli saanut ohjelmasta Kaunis Bulgaria. Tavoitteena oli tehdä puistosta esteettisesti kaunis ja nostaa puiston imagoa sekä kasvattaa sen vetovoimaa, jotta se uudelleen vetäisi puoleensa niin bulgarialaisia kuin ulkomaisia, ja ennen kaikkea suomalaisia turisteja. Tämän kaiken lisäksi kunnanhallitus on toivonut lähempien kontaktien solmimista sopivien suomalaisten kuntien tai kaupunkien kanssa, sekä ilmaisee lisääntyneen kiinnostuksensa tätä historiallista bulgarialais-suomalaista ystävyyden symbolia kohtaan.

Gorni Dabnikin taisteluiden 125-juhlavuoden tapahtumat järjestetään lokakuun jälkipuolella 2002, johon Suomi-Bulgaria seuralle tullaan lähettämään virallinen kutsu.

Kaikille Bulgarian ystäville kunnioittaen,
Grigor Gjurov