125 vuotta Bulgarian vapautuksesta

Bulgarian Tasavallan 39. Kansalliskokouksen puheenjohtaja, professori Ognjan Gerdzhievin tervehdys "125 vuotta Bulgarian vapautuksesta" - symposiumin järjestäjille.
Helsinki 6. - 9.syyskuuta 2002.

Arvoisat naiset ja herrat!
Minulla on kunnia olla Bulgarian tasavallan kansallisen "125 vuotta osmannien ikeestä vapautumisen" juhlien suojelijana. Ja tässä yhteydessä minulla on erityisen miellyttävä tehtävä välittää teille Bulgarian kansan vilpitön ja sydämellinen tervehdys.
Helsingin kolmenkeskinen foorumi on merkittävä ja tärkeä vuosipäivä Euroopan sivilisaatiolle. Bulgarialaisille vuoden 1877-1878 sota on aina Vapaussota. Venäjän ja Turkin välinen sota johti vapaan, riippumattoman ja itsenäisen valtion muodostumiseen ja oli kansallemme käänteentekevä taistelu. Tulemme aina kunnioittamaan tässä taistelussa kaatuneiden urotekoja ja kumartamaan heidän muistoaan.
Tämä historiallinen tapahtuma oli murroskohta Bulgarian tuhatvuotisen kulttuurin taipaleella. Se mahdollisti toteuttaa kansallisen uudelleen elpymisen aatteet ja päämäärät. Isänmaamme vapautuksen puolesta taistelivat rinta rinnan venäläiset, suomalaiset, ukrainalaiset, valkovenäläiset, romanialaiset ja bulgarialaiset vapaaehtoiset. Jokainen bulgarialainen kunnioittaa, muistaa ja ylistää 125 vuotta sitten maamme vapautuksen puolesta taistelleiden urheiden eurooppalaisten sotilaiden muistoa.. He loivat perustan nykyiselle vapaalle, demokraattiselle ja suvaitsevalle Bulgarialle, joka päättäväisesti pyrkii omaan eurooppalaiseen tulevaisuuteensa. Vuonna 1877-78 maassamme käydyissä raivoisissa taisteluissa kaatuneiden uroteko on suurenmoinen, ja se käytiin eurooppalaisten ylevien aatteiden puolesta. Vapaussotaan, joka loi edellytykset toteuttaa ja vakiinnuttaa maassamme yleviä humaanisia arvoja, osallistui myös 3. suomalainen tarkk'ampujapataljoona. Pataljoona lähti kuudes syyskuuta 1877 Suomesta. 125 vuotta myöhemmin tämä tärkeä ja unohtumaton historiallinen fakta puhuu vakuuttavasti nykyisen yhtyneen Euroopan kansojen taipumattomasta voimasta, siteistä ja arvoista, jotka ne jakavat.

referoitu käännös bulgariasta; Sirkka-Liisa Lindqvist

Siirry sivulle