Bulgarialaisnaurua Jurkassa jo 16. vuosi !

Helsinkiläisen Teatteri Jurkan esittämän Mihail Velitskovin Kaksi naista-komedian 16. vuosi käynnistyi, kun näytelmä 22.3. esitettiin Järvenpäässä. Näytelmän Anna ja Katerina, Vappu Jurkka ja Riitta Elstelä ovat nimittäin naurattaneet vuodesta 1988 lähtien teatteriyleisöä sekä Helsingissä että kiertueilla ympäri Suomea ja myös Ruotsissa. Rolf Sandqvistin ohjaamalle bulgarialaisnäytelmälle esityskertoja on kertynyt yli 200.

Jurkka
Tarina kertoo kahdesta taustaltaan erilaisesta naisesta, jotka päättävät muuttaa yhteen ja aloittaa uuden elämän. Vappu Jurkan esittämä Anna on perinteinen huolehtiva emotyyppi, Riitta Elstelän Katerina taas räväkka ja radikaali uuden ajan nainen. Yhteiselämä synnyttää monenlaisia koomisia sattumuksia, etenkin kun kuvioihin on ilmestymässä mies. Kuten näytelmän käsiohjelma kertoo: erityisesti sen kirjoittajaa Mihail Velitskovia kiinnostavat psykologiset kysymykset ja näkökulmat, joille on ominaista arkipäiväisyys ja todellisuus.

Näytelmän ensi-ilta oli Helsingissä 25.2. 1988. Bulgarilainen näytelmäkirjalija ja teatterimies Mihail Velitskov oli niihin aikoihin Suomessa Jurkan vieraana parin viikon ajan, seurasi esityksiä ja matkusti myös ympäri Suomea. Velitskov kuoli vuonna 1994, mutta hänen henkilöhahmonsa elävät ja naurattavat ihmisiä edelleen ympäri Suomea. Näytelmää esitetään tällä hetkellä tilauksesta.

Ritva Särkisilta

Siirry sivulle