Otteita konsuli Kiril Dimitrovin puheesta
seuran kevätkokouksessa 8.4.2003:

Sisäisestä poliittisesta tilanteesta Dimitrov totesi Bulgarian kurssin olevan vakaasti kohti EU:ta ja Natoa. Hän itse sijoittaa EU:hun menon ensimmäiselle sijalle. Bulgaria on saanut jo päätökseen 24 kohtaa kaikkiaan 30 eri kohdasta, jotka ovat EU:hun pääsyn vaatimuksina. Jäljellä olevat 6 viimeistä ovatkin sitten ne vaikeimmat, koskien mm. ympäristöä, struktuuria, lain säädäntöä ja kilpailua. Tarkoitus kuitenkin on saada nekin valmiiksi ennen Kreikan puheenjohtajuuden loppumista kesäkuussa. Tällöin Bulgaria voisi liittyä EU:hun vuoden 2007 puolivälissä. Maaliskuussa Bulgaria allekirjoitti sopimuksen 19 Natomaan kanssa ja nyt odotetaan jäsenvaltioiden hyväksymistä, jolloin Bulgaria pääsee Naton jäseneksi vuonna 2004.

Bulgaria kuuluu Irakin sodassa liittoumaan, ei kuitenkaan ns. nimettyihin 36 ensimmäiseen valtioon, vaan nimeltä mainitsemattomiin tukijoihin. Bulgarian kanta Irakin sotaan ilmenee antamalla käyttöluvan ilmatilaansa sekä Burgasin lähettyvillä olevan lentokentän liittouman joukoille tarvittaessa. Lisäksi Bulgaria on luvannut lähettää, nyt valmiustilassa olevan 100 erikoissotilaan joukon Irakiin, mikäli siellä on käytetty kemiallisia aineita. Nämä sotilaat ovat erikoistuneita kemiallisten aineiden haittavaikutusten vähentämiseen.

Kesäkuussa 2003 tulee kaksi vuotta täyteen pääministeri Simeonin hallituskautta. Tänä aikana hallitus on hoitanut työnsä täysin kelvollisesti. Hurmio on kuitenkin jo laantunut, nyt mitattu suosio on vain 12%. Suosituin puolue on tällä hetkellä sosialistinen puolue (ent. kommunistipuolue), jonka kannatus on mittaustavasta riippuen 20 – 22%. Syksyllä tulee paikallisvaalit ja ennusteiden mukaan hallituspuolueeksi nousee sosialistipuolue.
Taloudellinen tilanne on vakaa; leva on sidottu Euroon. Talouden kasvu vuositasolla 3% luokkaa on varsin tyydyttävä ja vertailukelpoinen muihin Euroopan maihin verrattuna. Yksityistäminen on vielä kesken. Hiljattain on alkanut kaksi yksityistämisprosessia: Bulgarian valtion TV ja Bulgarian valtion Tupakka yritykset yksityistetään. Tuoreitten tietojen mukaan Tupakkafirman yksityistämistä on lykätty, koska siihen on liittynyt pahoja skandaaleja. Presidentti Purvanov järjesti asiasta lehdistötilaisuuden, jossa hän vyörytti hallitukselle täyden vastuun kaupan peruuntumisesta ja vaati talousministerin eroamaan. Talousministeri on nuori ja poliittisesti kokematon. Eroaminen ei kuitenkaan ole täysin varmaa, mutta todennäköisesti hallituskokoonpanoon tulee muutoksia.

Kysymykseen kansalaisten reagoinnista Irakin sotaan ja liitouman oikeudesta käyttää lentokenttää, Dimitrov vastasi: - Virallisesti hallitus tukee USA:ta Irakin sodassa, mutta mittausten mukaan noin 80% kansalaisista on sitä vastaan. Myöskin sosialistipuolue ja presidentti Purvanov ovat ilmaisseet kantanaan sodan vastustamisen. Sodan vastaisia mielenosoituksia on ollut yllättävän vähän, mutta sen ei kuitenkaan pidä antaa hämätä. Ihmiset suhtautuvat apaattisemmin nyt jo toiseen lähialuesotaan (ent. Jugoslavia) eivätkä halua välttämättä näyttää itseään kaduilla tämän asian merkeissä.

Senaattori Rumsfeld on jakanut Euroopan uuteen ja vanhaan eräässä lausunnossaan. Kumpaan Bulgaria katsoo kuuluvansa? Bulgaria pitää perustamisvuotenaan vuotta 681 ollen siten vanhempi kuin monikaan muu Euroopan maa, joten itsestään selvää on että Bulgaria katsoo kuuluvansa ”vanhaan Eurooppaan”. Tämä jako on täysin Rumsfeldin oma ja hän katuu antamaansa lausuntoa.

Työllisyys/työttömyys tilanne Bulgariassa? Perusteollisuus on vähentynyt huomattavasti vuoden 1999 jälkeen, mistä seurauksena on valtava työttömyys, laskentatavasta riippuen 18-20%. Maaseudulla ongelma on vaikein. Sofiassa ja muissa suuremmissa kaupungeissa työttömyysprosentti on vain 4-5%-luokkaa. Turismi kehittyy valtavasti ja siihen onkin investoitu suuria määriä rahaa. Investointi näkyy erityisesti vanhoissa turistikohteissa; viimeisten 5-10 vuoden aikana kohteet ovat uusiutuneet täydellisesti. Suomesta tehtiin 38000 matkaa viime vuonna. Suosio johtuu ennen muuta hyvästä hinta/laatu-suhteesta.

Maj-Lis Lehessalo