Bulgariassa 9 maailmanperintökohdetta:
Pelikaaneja ja traakihistoriaa

Unescon maailmanperintölistalle on kelpuutettu 300 maailman arvokkainta ja lajissaan ainutlaatuisinta kohdetta. Bulgariasta tälle listalle on päässyt yhdeksän, kaksi luontokohdetta ja seitsemän historiallista. Viisi-kuusi kohteista on kohtuullisella etäisyydellä Mustanmeren lomaseuduilta. Matkatoimistoilla niitä on yleensä pari retkilistoillaan. Muillekin pääsee, jos on valmis näkemään vaivaa.

Nesseburin kaupunki on Aurinkorannikon kyljessä ja Ivanovon kallioluostari, Sveshtarin hautaluola, Madaran hevosmies sekä lintujärvi Sreburna Varnasta alle 200 km:n etäisyydellä. Hieman etäämpänä on Kazanlukin hautaluola. Bojanan kirkkoon Sofian laidalle matkaa tulee jo melko paljon. Kaiumpana ovat Rilan luostari ja Pirinin kansallispuisto, jotka puolestaan ovat Sandanskin kylpylästä kohtuumatkan päässä.

Opaskirjoissa ei suositella omatoimimatkoja Ivanovon luostariin eikä Sreburnan lintujärvelle, vaan kehotetaan kyselemään paikallisista turistitoimistoista. Turistien pelätään turmelevan herkkiä ympäristöjä - kokemuksiakin kun sellaisesta on saatu riittävästi. Helpompia kohteita omatoimimatkailun kannalta ovat Nessebur, Madara ja Kazanluk. Nesseburiin kannattaa tehdä päivän retki. Sveshtari, Ivanovo ja Sreburna ovat samalla suunnalla ja jos aikoo nähdä ne kaikki, voisi ajatella yöpymistä seudulla.

Nessebur
Kreikkalaisten v. 510 vanhalle traakien asuinpaikalle perustama kaupunki käsittää niemen Aurinkorannikolla. Kaupungissa ovat nähtävissä monet aikakaudet ja kulttuurit : niin traakit, kreikkalaiset, roomalaiset, Bysantin väki, roomalaiset, slaavit ja bulgaaritkin ovat jättäneet siihen jälkensä. Jos tutustumisen aloittaa arkeologisesta ja kansatieteellisestä museosta, kiertokäynnistä saa enemmän irti. Saaren 40 kirkosta suurin osa on enemmän tai vähemmän raunioina, sen sijaan 1800 luvun puuarkkitehtuuri on hyvässä kunnossa ja asuttuna. Bussiyhteyksiä on Burgasista, samoin Aurinkorannikolta, kuten myös vesitakseja - tosin 3 km:n matka sieltä ei ole kohtuuton käveltäväksikään.

Madaran ratsastaja
Madaran hevosmies
Jättimäinen kallioreliefi on 95 m:n korkeudessa ja sen yksityiskohdat näkee parhaiten auringon laskiessa. Ratsun voi nähdä polkevan leijonaa - arkeologit tietävät, että Bulgarian alueella on aikoinaan ollut myös leijonia. Hahmo on tuttu matkamuistoista, postimerkeistä jne. Veistoksen ajoituksesta erilaisia tulkintoja, joskin vakuuttavimpana pidetään tietoa, jonka mukaan se on tehty n. 200 eKr. ja esittää traakien ratsastavaa jumalaa. Kuuluisa reliefi sijaitsee maalauksellisessa ympäristössä, Shumenista 10 km itään Madaran kylässä, jonne pääsee mm. junalla.

Sveshtarin traakihauta
Muinaisten traakien haudoista upein, 26 kummun ryhmä on peräisin ajalta 300-400 eKr. Leposijansa arkkitehtoonisesti merkittävään kolmiosaiseen hautakammioon ovat saaneet traakikuningas ja hänen vaimonsa ja myös viisi hevosta on lähetetty heidän mukaansa tuonpuoleiseen. Keskuskammiota reunustavat kymmenen karyatidia ja doorilaiset pilasterit kertovat hellenistisistä vaikutteista, mutta toisaalta viitteitä on myös traakialaiseen äitijumalatar-kulttiin. Arkeologien mukaan hauta on osa Tonavan kahta puolen asuneiden geettien heimon kuolleitten kaupunkia. Hankkeilla on ollut kohteen suojaaminen rakennukseen. Opaskirjat kehottavat kuitenkin kysymään rannikon turistitoimistoista, pääseekö kohteelle omatoimisesti. Jos, niin Sveshtariin pääsee ajamalla ensin junalla Razgradiin, sieltä bussilla Isperihin, tai suoraan junalla Isperihiin - junavuoroja sinne tosin on harvahkosti. Isperihistä myös muutoin mielenkiintoiseen Shvestarin kylään on 6 km ja sinne pääsee myös julkislla kulkuneuvoilla.

Ivanovon kallioluostari
Erakkomunkit kaiversivat 11.-14-vuosisadoilla jylhiin kallioihin kuunmaisemaa muistuttavassa ympäristössä kammioita, kirkkoja ja kappeleita. Mielenkiintoisinta ovat 1300- luvun kirkon hyvin säilyneet, mestarilliset seinämaalaukset, ajalleen epätavallisen realistiset. Kallioluostari sijaitsee 18 km etelään Rusesta, upeassa Rusenski Lomin luonnonpuistossa, joka on nähtävyys sinänsä, rikas kasvistoltaan ja eläimistöltään. Ivanonovoon suositellaan järjestettyjä retkiä, sillä ympäristöä halutaan suojella enemmiltä turistien raaputuksilta ja puumerkeiltä ja antaa myös toimintarauha luostarille. Retkiä järjestää Rusesta Dunav Tours.

Sreburnan pelikaanit
Sreburna-järvi on lintujärvi, jonka alueella pesii satakunta muuttolintulajia, joukossa useita uhanalaisia lajeja. Järvellä näkee pelikaaneja, jalohaikaroita kuten iibis-lintuja, kyhmyjoutsenia, villihanhia, merimetsoja jne. Pelikaaneja näkee syksyisin, kesäaikaan erilaisia jalohaikaroita. 600 ha käsittävän alueen kostealla ranta-alueella elää lisäksi yli 20 matelija- ja nisäkäslajia, kuten saukkoja ja piisameita. Järvi on kiinnostava myös kasvistoltaan. Tiheään rantaruovikkoon on sijoitettu 20 monitoria lintujen häiriötöntä tarkkailua varten Myös tämä on kohde, jota halutaan suojella ja siksi sinne suositellaan valvottuja retkiä. Niitä järjestää mm. Ishtar Tours Silistrassa, joka on lähin kaupunki, 17 km itään.

Kazanlukin traakihauta
Kazanlukin traakihaudan erittäin runsaat ja upeat, traakikuninkaan hautajaisriittejä kuvaavat seinämaalaukset sensijaan ovat helpommin nähtävissä - hautakammiosta on nimittäin tehty kopio turisteja varten. Ajalta 200 eKr. peräisin oleva hautakammio itse on herkästi tuhoutuvana suljettu ja sinne päästetään tutkijoitakin vain erityisluvalla. Matkaa Ruusulaakson kaupunkiin tosin kertyy - junalla Burgasista kolme tuntia - mutta matkaan kannattaa yhdistää tutustuminen ruusuteolliisuuteen. Itse ruusut poimitaan toukokuussa-kesäkuun alussa, mutta aiheeseen ja ruusutuotteiden historiaan voi muina aikoinakin tutustua alan museossa hieman kaupungin ulkopuolella.

Rilan luostari, Pirinin kansallispuisto ja Sofian lähellä sijaitseva Bojanan kirkko ovat rannikon lomaseuduilta ja kauempana, mutta Sandanskin kylpylästä sopivalla etäisyydellä. Bulgarian suurimpaan luostariin, 1700-luvulla rakennettuun, mutta 1830 palaneeseen Rilaa voi tutustua omatoimisesti vaikkapa majoittumalla luostariin. Luostari on entisöity ja sinne on tuotu kirkollisia taideaarteita ympäri maata. Luostari toimii edelleen. Myös Bojanan kirkon hienoihin, 1200-luvun realistisiin freskoihin voi tutustua omatoimisesti. Bojana sijaitsee Sofian laidalla ja sinne pääsee julkisilla kulkuneuvoilla. Mukaan voisi ottaa eväät ja viettää jälkeen päin piknikkiä sofialaisseurassa - Bojanan ympäristö on nimittäin suosittu piknikkohde.

Unescon bulgarialaiset maailmanperintökohteet:
Nesseburin museokaupunki
Madaran hevosmies-kallioveistos
Sveshtarin traakihautakammio
Ivanovon kallioluostari
Sreburnan lintujärvi
Kazanlukin traakihautakammio
Bojanan kirkko
Rilan luostari
Pirinin luonnonpuisto
Unescon bulgarialaiset maailmanperintökohteet:Netissä

Ritva Särkisilta
Siirry sivulle