KAKSITAHTISTA YLIVOIMAA

”Vsitsko e nared, kaikki kunnossa, jarrut on ja valot toimii ”, totesi suurpiirteinen katsastusmies. Teknillinen tarkastus kesti pari minuuttia. Trabantin ”konehuone” ei häntä kiinnostanut lainkaan ja mitä tulee alustaan: ”Voit tutkia sen itse, jos haluat !”

Trabant katsastuksessa
Taas kerran bulgarialaisessa ajattelutavassa käytännöllisesti yhdistyvä realismi ja absurdius vapauttivat molemmat osapuolet suuremmalta vaivannäöltä.

Nykytekniikan bulgarialaisella sovellutuksella on varmistettu, että auto pysyy tarkastuspisteessä koko sille varatun ajan. Hallin ovet aukeavat vain ja tasan viidentoista minuutin välein. Tämä aikalisä soikin katsastuskonttorin johtajalle mahdollisuuden tulla jututtamaan käsi ojossa toistaiseksi ainoita ulkomaalaisia asiakkaitaan. Vertailimme alan asioita bulgarialaisesta ja suomalaisesta näkökulmasta. Koko henkilökunta osallistui uteliaalla innolla tapahtumaan ja lähtiessämme huomasimme olevamme Bulgarian autoliiton VIP- jäseniä. Jäsenetuihin kuuluu seuraava katsastus veloituksetta ja hinauspalvelu kymmenen kilometrin säteellä Varnasta.

VIP-kortti
Tievero ja vakuutusmaksu maksetaan vuosittain ennen katsastukseen menoa. Trabantin osalta asiat olivat siis kunnossa, kotikylässämme odotti uusi projekti.

Gorna Trakan kylästä Varnan lähistöllä on tullut vuosien varrella tukikohtamme. Sen jokapäiväisen elämän seuraaminen antaa vertailupohjaa monenlaisiin asioihin. Lähimmät naapurimme ovat herttainen eläkeläispariskunta Nedjalka ja Stefan. Heidän pienen talonsa rehevän puutarhan terassilla olemme viettäneet monta mukavaa iltaa Mustanmeren kuunsiltaa ihaillen. Tunnelmaa ovat luonnollisesti nostattaneet kotitekoiset antimet, rakia yksi parhaista. Rakiantuotantohan on jokaisen isännän kunnia-asia. Puutarhan ja kanojen ansiosta omavaraisuusaste on korkea. Possua ei valitettavasti saa pitää, koska viereisellä tontilla pensasaidan takana on pieni hotelli. Lihantuotanto tai saatavuus onkin ollut vuosia heidän ongelmansa. Eläkkeet ovat kovin pieniä. Heidän suunnitelmissaan on ollut hankkia äitijänis, ”maika”. Hankinnan kalleus vain on lykännyt sen toteutumista vuodesta toiseen. Aikaisemmin Nellin syntymäpäivästä keskustellessamme, Stefan taipui ajattelemaan, että paras mahdollinen syntymäpäivälahja ehkä olisi jänis. Tämän luontokappaleen halusimme ilman muuta hankkia heille.

Koska meillä ei ollut kokemusta jäniksen ostosta bulgarialaiselta torilta, olimme sopineet, että haemme merkkipäivänä Nedjalka-rouvan mukaan asiantuntijaksi Varnan eläintorille. Hän jo odottelikin portilla pyhämekossaan, kyliltä ei kaupunkiin ole asiaa ihan joka päivä tai vuosikaan. Torilla oli vilkas kauppapäivä. Ostajat keräsivät viiriäisiä kauppakassinsa pohjalle, kaakattavat kanat vietiin höyhenet pölisten kaulasta kiinni pitäen suoraan bussiin. Kileillä ja lampailla oli henkilöautokuljetus takapenkkitilassa. Nedjalka-eksperttimme löysi tarkan harkinnan jälkeen monien jänisten joukosta valioyksilön, täysin valkoisen ”maikan”. Hänen tietämyksensä mukaan ”juuri sellainen tekee eniten hyviä poikasia”. Myyjä tietysti kehui tuotettaan parhaansa mukaan: ”Ainakin 12 poikasta on tulossa !”

Kaupat tehtiin ja pullea jänis nostettiin pahvilaatikkoon. Laatikko kannettiin Trabantin takapenkille ja starttasimme takaisin kohti Gorna Trakaa. Kotikulmilla jouduimme ratsiaan. Poliisi kurkkasi auton sisään ja arvioi päätään pyöritellen sekalaista seurakuntaamme: kuski on ulkomaalainen, pikku mummu vieressä on selvästi bulgarialainen, nainen takapenkillä yrittää rauhoittaa pelokasta jänistä. Poliisi löi lakkinsa päähän ja tuntui ajattelevan, että helpommalla pääsee, kun ei kysy mitään, ja viittasi kohteliaasti meitä jatkamaan matkaa.

Trabant Gorna Trakassa
Syntymäpäivää vietimme illalla perinteiseen bulgarialaiseen tapaan pitkään ja iloisesti maljoja kilistellen runsaan pitopöydän ääressä. Syntymäpäivälahja oli jo kotiutunut hyvin ja rouskutteli halukkaasti maukkaita yrttejä ja salaatinlehtiä aitauksessaan. Koska bulgarialaiset mielellään keksivät aiheita iloisten juhlien järjestämiseksi, seuraavana iltana vietimme ristiäisiä. Sattui olemaan Kirilin ja Metodin päivä. Metodin mukaan jäniksen nimeksi tuli Mika. Lihantuotanto on taattu. Poikasia on nyt 37 kappaletta.

teksti ja kuvat Ari Viira ja Sinikka Oksanen