Ystävänpäivää bulgarialaisittain

Helmikuun alussa tuli seuran sähköpostiin  kysely eri ruokaohjeista ja muista illanviettotavoista Bulgariassa. Vastasin tietenkin parhaan kykyni ja tietoni mukaan. Kirjeenvaihtoa sitten käytiin jokunen kerta ja eräässä viestissä oli harras toive saada tsubritsaa. Sitähän ei Suomesta saa, mutta viime kesän matkani jälkeen minulla sattui vielä olemaan joitain pusseja jäljellä. Tarjosin siis niitä. Sovimme tapaamisesta ja niin tsubritsa vaihtui upeaan ruusukimppuun. Parin päivän kuluttua sain seuraavan viestin kuvineen:

”Moissan!

Bulgarialainen iltamme oli erittäin onnistunut, lämmin kiitos avustasi! Koska astioita on vain rajallinen määrä, oli kutsujoukkokin pieni, mutta sitäkin mukavampi.

Dobre boshli sanottiin omatekoisen rakijan säestyksellä (sakea ja suomi-viinaa, ihan oli pätevän pahan makuista). Tarjottiin aidosta astiasta.
Alkuun tarjosimme shopska-salaatin, kurkkuja ja hunajaa, lukankaa, oliiveja, punajuuria, valkosipulia ja tietenkin leipää ja tsubritsaa. Mauste oli mahtava juttu, ilman sitä ei tunnelma olisi ollut sama. Fazerin puolenkilon vehnäleipä sopi hyvin joukkoon.

Pääruuaksi tarjosimme lammaspossulihavartaat, sirene po shipka (?), missä on sipulia, fetaa, tomaattia ja päälle rikottu muna, pikaisesti uunissa ruskistettuna sekä riisiä. Kaikkea muutakin sai ottaa lisää. Salaatti maistui ja fetakin oli eri makuista raastettuna.

Herkulliset lampaanlihat vartaaseen hankimme Wotkinilta, kurkku oli unkarilaista, hunaja suomalista, Patros-feta sopii raastettavaksi ja pehmeämpi käy paistokseen. Oliivit, marinoidut paprikat ja halvan ostimme Meri-Rastilan marokkolaisesta puodista. Paistoksen ohjeen ja Marokko-kauppavinkin antoi suurlähetystön mukava virkailija.

Jälkkäriksi kahvia, halvaa ja pikkuisia suklaa- ja kookosnamuja.

Bulgarialainen punaviini oli hyvää, pehmeää ja notkeaa, se maistui mukavasti savimukeista ja sitä kului muutaman kannullisen verran! Viineinä oli Sophia (6,30 €) ja Oriachovitza (6,85 … 6,93 €). Juomat ovat tosi kohtuuhintaisia ja sopivat tarjoamiemme ruokien kanssa mielestämme hyvin.

Kahvin kera teimme pikku myönnytyksen, kun Alkosta ei löytynyt mitään luumujuomaa, mutta kyllä ranskalainen konjakki meni sekin pikkuisesta savikupista hyvin alas.

Jokunen bulgarialainen levy löytyi soimaan, joten kivasti pääsimme tunnelmaan. Yksi meistä ei ole koskaan käynyt Bulgariassa, mutta hänkin sai käsityksen kuinka mukavaa meillä muilla on siellä ollut! Vanhat lomakuvat antoivat lisävalaistusta.

Kaiken kaikkiaan, oikein kiva ilta ja varmasti uusitaan!
Ensi kerralla teemme kashkaval paneeta (Goudasta) ja jotakin sen seuraksi…
Monin terveisin, kiitollisin mielin
Pirkko & Jussi”