Korrepetiittori? Oopperan sielu, valmentaja, konduktööri&kondiittori..

Liisa Pimiä on Suomi-Bulgaria-Seuran jäsenille tuttu nimi, tullut tutuksi Lilia Varnasin korrepetiittorina. Siis - korre...minä?
Korrepetiittori on sivistyssanakirjan mukaan ”oopperan harjoittaja, joka pianolla säestäen harjoittaa soolo-osia; myös konserttilaulajan säestäjä-valmentaja.”

Korrepetiittori lähtee luomaan esitystä yhdessä kapellimestarin ja ohjaajan kanssa. Alussa hän korvaa laulajille orkesterin, käy lävitse oopperan musiikin, opettelee soolo-osat sekä valmentaa laulajia niiden esittämiseen. Käytännössä se merkitsee esimerkiksi sitä, että hän paitsi säestää laulajaa, myös laulaa kunkin kohtauksen muita rooleja.
- Välillä tenorina ja välillä bassona - vaikkei ihan samalla tekniikalla kuin laulajat, selventää Liisa Pimiä, jota onkin hieman vaikea kuvitella bassolaulajaksi. Työ ei lopu orkesterin mukaantuloonkaan, vaan korrepetiittori seuraa laulajien työtä vielä ensi-illassakin ja korjaa tarvittaessa. Korrepetiittorin repertoaarin pitää siis olla yhtä laaja kuin tuotannon kaikkien laulajien yhteensä !
Liisa Pimiä heittää joskus termin ihmettelijöille, että korrepetiittori on ”konduktöörin ja kondiittorin välimuoto”. Oopperan sieluksi ja harmaaksi eminenssiksikin häntä on kutsuttu. Kapellimestari Atso Almila on sanonut, että ”hyvä korrepetiittori on painonsa arvoinen kullassa.”

Sibelius-Akatemian lehtori
Liisa Pimia

Kuten sukunimestä voi päätellä, Liisa Pimiä on karjalaistyttö, syntynyt Lappeenrannassa ja käynyt siellä koulunsa. Hän on soittanut nelivuotiaasta asti; ensin pianoa. Kansakoulun kolmannelta, musiikkiluokalta, mukaan tuli huilu kahdeksaksi vuodeksi, kunnes piano valtasi paikkansa takaisin. Helsinkiin opiskelemaan tultuaan hän suoritti ensin Helsingin konservatorion pianodiplomin ja sen jälkeen Sibelius-Akatemian diplomin eli valmistui 1995 pianonsoiton maisteriksi. Vuosina 1998-2000 hän toimi Kansallisoopperan kuoron korrepetiittorina. Parhaillaan hän opettaa lehtorina Sibelius-Akatemian ooppera-luokkalaisille korrepetiittorityöskentelyä.

Varnas&Pimiä - YYA

Yhteistyö Lilia Varnasin kanssa alkoi tämän Akatemia-aikoina - aluksi englanniksi, mutta nyt kieli on vaihtunut suomeksi. Yhteisiä produktioita on ollut konserteista ja muista esiintymisistä oopperaan. Porin oopperan Carmen on ollut Liisa Pimiälle mieluisa yhteinen työ nykyisin Turussa vaikuttavan Lilia Varnasin kanssa, sillä ” ystävyys ja työ kulkevat käsikädessä”, kuten Liisa Pimiä sanoo.
Bulgarialaista musiikkia Lilia Varnas ja Liisa Pimiä ovat esittäneet yhdessä varsin vähän. Lilia Varnasin taannoiseen kirkkokonserttiin sisältyi joitakin bulgarialaisia joululauluja, joita esitettiin sittemmin yhdessä Benjamino Gigli-Seurassa. Ohjelmiston pääpaino on kuitenkin ollut italialaisessa musiikissa.
Pian valmistuvalle levylle - josta enemmän toisaalla Viestissä - Lilia Varnas on tehnyt Liisa Pimiän kanssa ooppera-aariat - italialaisia nekin eli Ponchiellia ja Verdiä.

Ritva Särkisilta