Tatator-keitto ja Petkon parempi karitsaresepti

Tatator-keitto

1 kurkku
2 prk Bulgarian jogurttia
( n. 1 dl vettä tai vichyä)
30 gr hienonnettua saksanpähkinää
2 valkosipulin kynttä
½ dl hienonnettua tilliä
1 rkl öljyä koristeltuna
suolaa (maun mukaan)
1. Raasta kurkku hienoksi
2. Sekoita jogurtti kurkun kanssa
3. Ohenna tarvittaessa vedellä tai vichyllä
4. Lisää mausteet ja sekoita hyvin
5. Anna maustua kylmässä väh. 30 min.
6. Tarjoa keittoa tuoreilla yrteillä
(esim. hienonnettua tilliä tai persiljaa)
 

Petkon parempi karitsaresepti

Valitaan männiköstä vuoristopuron rannalta mukava aurinkoinen paikka, josta on mahdollisimman komeat näköalat.
Laitetaan tomaatit, paprikat ja rakiapullo puroon viilentymään – tuetaan kivien koloon niin, ettei virta pääse viemään mennessään.
Hierotaan kokonainen karitsanruho suolalla, valkosipulilla, yrteillä ja öljyllä.
Katkaistaan männystä noin miehen ranteen paksuinen oksa ja karsitaan. Havuista tehdään peti männyn juurelle.
Tehdään nuotio ja karitsanruho pujotetaan männynoksaan, joka laitetaan puuhaarukoihin tulen yläpuolelle. Karitsaa käännellään tarpeen mukaan ja kypsytetään, kunnes lihat alkavat irrota luista. Irrotetaan oksa haarukasta, mennään männyn luo ja lyödään oksan tyvipäällä muutama kerta ravakasti männyn runkoon, niin että lihat putoavat männyn juurelle tehdylle havupedille ja oksaan jäävät pelkät luut.
Haetaan rakia, tomaatit ja paprikat purosta, kaivetaan leivät laukusta ja ruvetaan syömään.
Ihaillaan maisemia.

Aulikki Vuorinen Tarator-keitto ja  Ritva Särkisilta Petkon parempi karitsaresepti

Siirry sivulle