Mauri Tuomivaaran puhe

Kunniakonsulaatin avajaisissa Kemissä 15.5.2004:

Kunnioitettu Bulgarian Tasavallan Suurlähettiläs, hyvä kutsuvieraat.

Toivotan Teidät kaikki sydämellisesti tervetulleiksi.

Tämä on tärkeä ja ainutlaatuinen tilaisuus, koska nyt avataan Suomessa ensimmäinen Bulgarian kunniakonsulaatti. Olemme ylpeitä siitä, että voimme avata konsulaatin täällä Kemissä, Lapin läänissä.

Olen hyvin kiitollinen ja iloinen, että Bulgarian Tasavalta on nimittänyt minut maansa kunniakonsuliksi.

Tasan 30 vuotta sitten tutustuin ensimmäistä kertaa Bulgariaan, sen kansaan, historiaan, kulttuuriin ja kieleen. Ihmisten avoimuus ja läheisyys tekivät minuun voimakkaan vaikutuksen ja tunsin kuuluvani heidän joukkoonsa. Samalla halusin jakaa tietoa ja kokemuksia mahdollisimman monelle suomalaiselle Bulgariasta, joka on meille niin läheinen, mutta myös niin erilainen. Useat meistä ovat saaneet tutustua Bulgariaan ja ovat rakastuneet siihen. Aleko Konstantinov sanoi myös bulgarialaisille: ”Tutustu maahasi, jotta siihen rakastut.”

Tasan 23 vuotta sitten tapasin sattumalta Pentti Järvisen ja Pertti Henttisen. Huomasimme, että kaikilla meillä oli hyviä kokemuksia Bulgariasta ja päätimme perustaa Suomi-Bulgaria ystävyysseuran Kemin seudulle.

Seuramme liittyi Suomi-Bulgaria-keskusseuraan, joka on yhdyssiteenä eri puolilla Suomea toimiville paikallisille osastoille. Haluamme kiittää keskusseuraa hyvästä yhteistyöstä.

Kulttuurivaihto oli jo alussa vilkasta; oli konsertteja, taidenäyttelyjä ja luentotilaisuuksia. Järjestimme myös lammasjuhlia, äitienpäivälounaita ja illanviettoja, joista tuli suosittu perinne. Samalla paikalliset tutustuivat bulgarialaiseen ruokakulttuuriin.

Heti alusta lähtien meillä on ollut hyvät suhteet Bulgarian edustajiin Suomessa. Olemme voineet aina tukeutua heidän apuunsa. Tästä olemme erittäin kiitollisia. Toivomme, että tämä hyvä yhteistyö jatkuu edelleen.

Meillä heräsi tarve osoittaa ystävyyttämme bulgarialaisia kohtaan jotenkin konkreettisesti. Löysimme Burgasista Al.G.Kodzhakafalijatan orpokodin, jota ryhdyimme systemaattisesti avustamaan. Orpokodissa on 136 lasta ja nuorta, joiden hymyt ja onnelliset kasvot ovat meille paras palkkio auttamisesta.
Olemme talkoovoimin työskennelleet yhdeksän vuoden ajan Selkäsaaren latukahvilassa, jonka tuotolla olemme voineet kohentaa lasten alun perin hyvin alkeellisia elinoloja ja nostaa siten orpolasten itsetuntoa.

Olemme huomanneet, että bulgarialaiset mediat seuraavat hyvin kiinnostuneina avustuksiamme ja niiden päätymistä oikeisiin tarkoituksiin ja että myös bulgarialaiset ovat ryhtyneet auttamaan kaikkien huono-osaisimpia.

Kemin SB-seuralle tämä nimitys innostaa meitä jatkamaan ja kehittämään toimintaamme tulevaisuudessa. Samanaikaisesti kun Bulgariaan matkustavien määrä kasvaa joka vuosi, kasvaa myös Bulgarian ystävien ja seuran jäsenten määrä.

Olemme onnellisia, että olemme luoneet kestävät ystävyyssiteet ja hyvät suhteet maittemme välille.
Bulgarian vaakuna ja lippu, jotka ovat esillä, ovat toivoakseni meille myönteisinä merkkeinä ihmisten ystävyydestä ja myönteisestä vuorovaikutuksesta.

Kiitän Bulgariaa ja Kemin seudun asukkaita siitä, että olette tehneet mahdolliseksi työmme maittemme välisten suhteiden hyväksi.
Jatkakaamme tätä hyvää työtämme.

Kemissä 15.5.2004 Mauri Tuomivaara
Bulgarian Suomen Kunniakonsuli