Bulgarian lippu keskellä Kemiä

Todella sydäntä ja mieltä sykähdyttävä näky. Bulgarian lippu Kemin keskeisellä kadulla, Kauppakatu 13. kolmannen kerroksen lipputangossa. Bulgarian Kunniakonsulaatin kilpi suomeksi ja bulgariaksi kirjoitettuna samaisen talon ulkoseinässä!
Aivan, nyt se on virallisesti avattu Bulgarian ensimmäinen kunniakonsulaatti Suomessa! Ensimmäinen kunniakonsuli Mauri Tuomivaara - Suomi-Bulgaria seuran Kemin osaston puheenjohtaja - on aloittanut työnsä. Viralliset avajaiset vastaanottoineen pidettiin lauantaina 15.5.2004. Tilaisuudessa oli läsnä Kemin apulaiskaupunginjohtaja Jorma Virtanen ja kaupunginhallituksen puheen-johtaja Marketta Korrensalo ja valtuuston puheenjohtaja Ritva Aheinen sekä Kemin kulttuurielämän vaikuttaja Markku Kokkola, lehdistöä ja tietysti Kemin osastolaisia. Oulun osaston puheenjohtajalla Lea Koivuniemi- Ilievalla ja allekirjoittaneella täydennettynä. Tilaisuus oli sekä virallinen että erittäin lämminhenkinen. Altana kuoro lauloi, seuralaiset muistelivat Bulgariasta saamiaan kokemuksia, työtään Burgasin lastenkodin auttamisprojektin eri vaiheita...
Bulgarian suurlähettiläs Venelin Tsatshevski puolisoineen sekä Bulgarian kaupallisen edustuston kaupallinen neuvos Kostov kunnioittivat tilaisuutta läsnäolollaan.
Suurlähettiläs Tsatshevski kiitti Mauri Tuomivaaraa hänen pyyteettömästä työstä, korostaen juuri tällaisten asioiden lujittavan kahden ystävämaan virallisia ja epävirallisia suhteita, tuovan uusia aspekteja niin kulttuurivaihtoon kuin kaupalliselle ja poliittisellekin saralle. Suurlähettiläs pitää erittäin tärkeänä Suomi-Bulgaria seuraa ja sen työtä. Puheessaan suurlähettiläs kertoi myös Bulgarian tämänhetkisestä tilanteesta EU:n liittymiskysymyksissä. Hän totesi "miltei kaiken olevan jo valmista, mutta työtä on edelleenkin jatkettava." Hän toivoi Suomen ja Bulgarian kaupallisten suhteiden ja erityisesti Pohjois-Suomen alueen myönteistä kehittymistä. Suurlähettiläs korosti myös sitä, että Bulgarialle on tärkeää löytää Suomesta muitakin kaupallisia suhteita, kuin Nokia, jota hän tietenkin kunnioittaa, mutta "Suomen tietotekniikkaosaaminen on maailman huippua ja meillä on suuria potentiaalisia mahdollisuuksia yhteistyöhön tällä alalla." Tätä painotti myös kaupallinen neuvos Kostov Pohjolan Sanomille antamassaan haastattelussa.
Omassa puheessani keskityin, tietenkin, seuramme toimintaan ja lausuin meidän kaikkien seuralaistemme kiitokset Mauri Tuomivaaralle ja kemiläisille heidän työstään ja innostavasta esimerkistään. "Kun on hyvä kenraali, joukot ovat erinomaisia." Ja nämä - erinomaiset joukot - olivat Pentti Järvisen johdolla valmistaneet upean juhlapöydän, jossa tarjolla oli sekä lappilaisia että bulgarialaisia herkkuja - ja tietenkin bulgarialaisia viinejä. Eipä ollut ihme, kun me Lea Koivuniemi-Ilievan kanssa totesimme onnittelupuheissamme olevamma "hieman kateellisia Kemin osastolle."
Hieno mieleenpainuva tilaisuus, jonka Mauri Tuomivaara on todella ansainnut! Toivotankin hänelle työntäyteisiä päiviä, mielenkiintoisia tapaamisia ja uusia ideoita Suomen ja Bulgarian yhteistyölle.

Sirkka-Liisa Lindqvist