Kirillin ja Methodin päivä
 
Bulgarian Suurlähetystössä vietettiin 22.5.2004 periteistä bulgarialaista kulttuuripäivää, Kirillin ja Methodin päivää. Samalla tilaisuudessa esiteltiin Lilia Varnasin uutuus CD-levy Feelings.
 Tilaisuuteen oli saapunut runsaasti väkeä ympäri Suomen niin bulgarialaisia kuin suomalaisiakin.
 
Suurlähettiläs Tsatshevski avasi tilaisuuden kertomalla päivän merkityksestä bulgarialaisille. Päivä ei ole pelkästään kirjaimiston luojien kunniaksi vaan sitä vietetään kattavasti kaiken kulttuurin arvostamiseksi, mm. kirjallisuuden, kuvataiteen ja musiikin merkeissä. Suurlähettiläs totesi myös, että päivä kuuluu bulgarialaisten tärkeisiin päiviin kuten itsenäisyyspäivä. Puheessaan hän kiitti erityisesti Mauri Tuomivaaraa, joka on Bulgarian kunniakonsuli Suomessa, Kemissä ja seuramme puheenjohtajaa Sirkka-Liisa Lindqvistiä, kummankin suuresta panostuksesta maittemme välisten hyvien suhteiden rakentamisessa ja tiedon edelleen välittämisessä.
Lilia Varnas lauloi ensin Pentti Kotirannan säestyksellä levyltään Feelings Giuseppe Verdin kappaleen Nell ’orror di notte oscura ja toisena lauluna oli A.Ponticiellin La Gioconda: Suicidio! Liisa Pimiän säestämänä. Molemmat laulut osoittivat Lilian vahvaa osaamista ja erityisesti vahvaa eläytymistä ja tulkintaa.
Yllätysvieraaksi suurlähetystö oli saanut Bulgariassa erittäin tunnetun ja pidetyn näyttelijän Asen Kisimovin. Hän on juontanut ja esiintynyt omassa radio-ohjelmassaan jo 40 vuotta. Hän lausui Ivan Vlasovin kirjoittaman runon, minkä Kirill ja Methodi ovat innoittaneet luomaan. Valitettavasti meistä suomalaisista eivät kaikki ymmärtäneet koko mahtavaa runoa, mutta sen me ainakin ymmärsimme, kun bulgaarit, liki vatsa kippurassa, nauraa hohottivat Taitelija kyllä eläytyi niin mahtavasti, että jo sen katsominen oli antoisaa.
Lisäksi saimme nauttia upeasta huilun soitosta, kun Pietarsaaresta oli tullut Ljubomir Ravelski huiluineen. Häntä säesti Daniel Gerov. Daniel soitti useita kappaleita, jopa niin, että eräillä rupesi tanssijalkaa vipattamaan.
 

 

 

Kuistille oli lopuksi järjestetty syötävää: oli sarmia, papuja, oliiveja, perunasalaattia, kjuftetaa ja makkaroita. Tietenkin tarjolla oli myös bulgarialaisia viinejä.

Maj-Lis Lehessalo

Siirry sivulle