Uudet tehtävät odottavat...

Kesälomat on monilla jo aidan toisella puolella eli pidettyinä ja niillä, joilla ne ovat vielä edessä, ne sujahtavat ohi ennen kuin huomaakaan. Toivottavasti lomapäivät ovat antaneet ansaittua lepoa ja rentouttaneet, jotta meillä on taas voimia puurtaa arkisissa askareissa ja seuramme toiminnassa.

Kesällä Valkeakoskella pidetty Seuran neuvottelupäivä osoitti selkeästi sen, että myös meillä on edessämme uusia tehtäviä. Suhteita Bulgariaan tulee edelleenkin hoitaa monipuolisesti. Onneksi myös Suomen valtiojohto on ymmärtänyt tämän. Poliittinen keskustelu on vilkastumaan päin. Mielestäni tämä on erittäin positiivinen asia ja sitä tulisi tiivistää. Suotavaa olisi kehittää ja tiivistää myös "suoria puhevälejä" Helsingin ja Sofian välillä. Oman mainintansa ansaitsee pyrkimys eri hallintoalojen virkamiessuhteiden ylläpitäminen Suomen ja Bulgarian välillä. Tätä kaikkea on syytä kehittää ja hakea uusia aiheita vuoropuhelua varten, järjestää monipuolisia ihmisten ja hallinnollisten sekä kulttuurilaitosten välisiä tapaamisia.
Suomi-Bulgaria seuralla on oma tärkeä paikkansa näiden kysymysten parissa. Seuramme ystävyyspolitiikka on usein toiminut tiennäyttäjänä valtiojohdolle ja ministeriöille ja niiden virkamiehille. Seurallamme on paljon annettavaa Suomen ja Bulgarian väliselle yhteistyölle. Ja mehän annamme!
Näistä kaikesta on jo todisteena Kemissä keväällä avattu Bulgarian ensimmäinen kunniakonsulaatti Suomessa, joka toivottavasti pystyy kehittämään Pohjois-Suomen ja Bulgarian välisiä kaupallisia- ja kulttuurisuhteita. Miksi niin usein puhun kulttuurisuhteista? Siksi, että se on meille kaikille mielenkiintoisin tapa toimia ja tuoda Bulgariaa tutuksi suomalaisille. Bulgarian Suomen suurlähettiläs Venelin Tsachevski on aivan oikeassa korostaessaan meille, että Bulgaria on muutakin kuin rantalomamaa. Bulgarian rikas historia, luonto, muinaisuutta henkivät kaupungit ja vuoristokylien luostarit ja kirkot ovat paikkoja, joissa me kaikki voimme levähtää ja palata muinaisuuden teitä nykyisyyteen. Ja tästä kaikesta me pyrimme kertomaan suomalaisille, osoittamaan sen, että Bulgaria on eräs merkittävimpiä eurooppalaisen kulttuurin kehtoja.
Hyvät Ystävät! Haluaisinkin kiittää teitä suurenmoisesta työstänne, ystävyystoiminnastanne ja Suomen ja Bulgarian välisten eri alojen ja piirien kanssakäymisen kehittämisestä, uusien toimintojen suunnittelusta ja realisoinnista. Kiitos teille ja tervetuloa jälleen uudelle syyskaudelle seuran toiminnan pariin!

Sirkka-Liisa Lindqvist