Iloisia uutisia ja tunnelmia kesäpäivillä Valkeakoskella


Bulgaria on täyttänyt kaikki EU-jäsenyyskriteerit, voi Suomen Bulgarian suurlähettiläs Venelin Tsatshevski kertoa 19.6. Valkeakoskella, jonne n. 90 Bulgarian ystävää kautta maan oli kokoontunut Suomi-Bulgaria-Seuran kesäpäiville.
Tieto neuvottelujen päättymisestä oli tullut pari päivää aiemmin ja myös ulkoministeri Erkki Tuomioja oli henkilökohtaisesti onnitellut suurlähettilästä.
Maan hartaasti tavoittelema EU-jäsenyys vuonna 2007 kajastaa siis kirkkaana ja tieto asiasta oli omiaan nostamaan jo muutenkin korkealla ollutta kesäpäivätunnelmaa.


Seuran Valkeakosken osasto, joka päivät järjesti, otti vieraanvaraisesti vastaan koko suuren joukon, opasti, ohjelmoi ja ruokki sen bulgarialaisittain. Tunnelmaan vaikutti myös se, että kunniavieraina oli suurlähettiläsparin lisäksi kymmenkunta muuta Suomessa asuvaa bulgarialaista eli enemmän kuin koskaan aikaisemmin.
Alkukesän koleuden keskeen oli puikahtanut sopivasti yksi aurinkoinen päivä ja kesäisessä säässä päästiin tutustumaan Valkeakosken kaupunkiin, sen jäähalliin, vasta avattuun lasten seikkailupuistoon ja kuvanveistäjä Emil Wikströmin upeaan ateljeeseen ja kotiin Visavuoressa. Luvuin ja faktoin kaupunkia esittelivät kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Marjatta Kukkamäki ja markkinointipäällikkö Petri Ahonen.

Kokemukset kiinnostavat

Valkeakosken kaupungilla on linja-autoasemaa vastapäätä Ystävyyden talo, jota ystävyysseurat saavat käyttää ilmaiseksi. Tienviitat talon edessä kertovat etäisyydet ystävyyskaupunkeihin. Bulgarialaista nimeä ei viitassa kuitenkaan ole. Valkeakosken
S-B-S-osaston puheenjohtaja Inna Ilivitzky, joka on myös kaupunginvaltuuston jäsen, on kylläkin ottanut asian esille. Kriteerinä kuitenkin on, että esitetyllä kaupungilla ja Valkeakoskella on oltava useita yhteisiä intressialueita ja toistaiseksi bulgarialainen ystävyyskaupunki puuttuu.
Suurlähettiläs Tsatshevski sanoi vaikuttuneensa Valkeakosken siisteydestä ja järjestyksestä sekä erityisesti nuoriin, lapsiin ja vanhuksiin kohdistuvasta huolenpidosta. Bulgariaa ollaan myös kehittämässä tähän suuntaan ja koska valtaosa Bulgarian kaupungeista on kooltaan samaa luokkaa - 20 000 -25 000 asukasta - Valkeakosken kokemukset kiinnostavat. Suurlähettiläs kertoi, että tulossa oleva EU-jäsenyys on modernisoinnin ja kehittämisen lisäksi toisaalla käynnistänyt myös kansallisen identiteetin etsinnän, joka näkyy mm. kulttuurimuistomerkkien ja vanhan arkkitehtuurin uudenlaisessa arvostuksessa. Hän kehotti seuralaisiakin käymään muuallakin maassa kuin rannikolla ja tutustumaan myös 1300-vuotisen valtion menneisyyteen ja luontoon.

Lastenkodille keittiöremonttia

Kesäpäivät eivät ole vain valtakunnallinen yhdessäolotilaisuus, vaan myös toimintaa ideoidaan ja kokemuksia vaihdetaan. Paikalla oli Helsingin, Turun, Oulun, Nokian ja Kemin osastojen väkeä.
Keskusseuran puheenjohtaja Sirkka-Liisa Lindqvistillä oli kaikille osastoille tarkoitettuja esityksiä: kysytyt pääsiäismatkat uudelleen ohjelmaan, ihmiset lähettämään Minun Bulgariani-sarjaan Viestiin henkilökohtaisia muisteluitaan ja valokuviaan. Kuvista voitaisiin koota kiertonäyttely, joka näin maan EU-jäsenyyden alla saattaisi kiinnostaa muitakin kuin seuran jäseniä. Hän kehotti myös haastattelemaan toiminnassa vielä mukana olevia osastojen veteraanijäseniä ja esitti toivomuksen, että osastot toimittaisivat keskusseuralle tiedot alueellaan vaikuttavista bulgarialaisista taiteilijoista.
Kemillä oli uutta kerrottavaa burgasilaisesta lastenkodista, jota osasto on jo yhdeksän vuoden ajan avustanut yhteensä 350 000 mk:lla. Tänä vuonna on kokoon saatu 5000 euroa, joilla uusitaan keittiö- ja ruokailutiloja. Nokialla on Bulgarian ystävyystoimintaa ollut 25 vuotta ja jäsenistö on ikääntynyt vastaavasti, mutta toiminta jälleen virkistymään päin. Oulussa toimintaa on ollut 27 vuotta ja siihen on sisältynyt jatkuvasti erilaista kulttuurivaihtoa, mm. kuoro- ja kansantanssiryhmien vierailuja. Tänäkin vuonna Bulgariasta odotettiin orkesterivierailua, johon keskusseurakin haki tukea, mutta vierailu peruuntui harmillisesti rahoitusongelmien vuoksi. Mutta muuta paikallista kulttuuriohjelmaa ja illanistujaisia ym. kuitenkin on luvassa.

Uusia jäseniä kiinnostavalla toiminnalla

Turun osastolle kaupungin 775-vuotisjuhlat ovat tarjonneet tilaisuuksia Bulgaria-tietouden levittämiseen ja ystävyyskaupunki Varnasta on mm. tulossa laajahko valtuuskunta. Turun osasto on perinteisesti harrastanut paljon teatteriretkiä ja monet ovat kysyneet, mitä tekemistä teatteriretkillä Bulgarian kanssa, kertoi osaston puheenjohtaja Taisto Salminen - Suoranaisesti ei mitään, mutta retkille tulee aina mukaan myös ulkopuolisia, jotka sitä kautta kiinnostuvat osaston toiminnasta ja tulevat sitten myöhemmin osaston jäseniksi ja mukaan ystävyystoimintaan, hän sanoi.
Samanlaisesta epäsuorasta jäsenhankinnasta kertoi myös Valkeakosken osaston puheenjohtaja Inna Ilivitzky: osaston yhteyksien kautta vuosikausien ajan Valkeakoskelle tulleet korkeatasoiset rytmisen voimistelun bulgarialaisvalmentajat ovat houkutelleet mukaan uusia harrastajia ja harrastajien perheet puolestaan ovat kiinnostuneet osaston toiminnasta.
Rytmisen voimistelun kautta syntyneet yhteydet ja kokemuksen Inna IIivitzky kertoikin olevan yksi niistä osaston vahvuuksista, jotka rohkaisivat ottamaan vastaan kesäpäivien järjestelyvastuun. Osaston muita vahvuuksia ovat olleet aktiivinen, työtä pelkäämätön johtokunta sekä innokas jäsenistö - 1975 perustetun osaston työssä on mm. mukana edelleen viisi perustajajäsentäkin. Jäsenistön innokkuus havainnollistui, kun paikalle oli saapunut runsaat 50 osaston jäsentä ja koko 90 hengen seurue hoidettiin ja ruokittiin osaston omin voimin herkullisen bulgarialaiseen tapaan ja vielä ammattimaisen nopeasti.
Myös lähetystön tuki niin tällä kertaa kuin aiemminkin on ollut osastolle tärkeä etu, sanoi Inna Ilivitzky.
Matkat ja yhteiset tilaisuudet ovat Valkeakoskenkin osaston normaalia toimintaa, mutta rytmisen voimistelun lisäksi osaston toisena erikoisalana on Bulgaria-tietous, jota hiotaan Shipko Stojanovin risteilyille ja muihin yhteistilaisuuksiin valmistelemin Bulgarialais-aiheisin tietokilpailuin. Puheenjohtaja kehaisikin väkeään sanomalla, että jos aiheesta järjestettäisiin valtakunnallinen kisa (hyvä idea!) valkeakoskelaiset olisivat siinä hakoja.

Valkeakoskelaisen rytmisen voimistelun tasosta saatiin näyte, kun keijukaismaisen siro ja notkea Netta Koskinen esitteli taitojaan. Ohjelmassa oli lisäksi sydämeenkäypää kansamusiikkia ja muuta musiikkia bulgarialaistulkintoina, horoa ja modernimpaa tanssia sekä arpajaiset, joissa voittoina oli bulgarialaistuotteita.
Tunnelma oli alusta alkaen epäsuomalaisen hilpeä ja lämmin ja muuttui illan edetessä kaiken aikaa yhä bulgarialaisemmaksi…
Ritva Särkisilta
Kuvia kesäpäiviltä