Bulgarian presidentti Georgi Parvanov -
..meillä on paljon yhteistä - me voimme tehdä paljon yhdessä ...

oli Bulgarian presidentti Georgi Parvanovin juhlapuheen keskeinen ajatus 9.11.2004 hänen Suomen vierailunsa kunniaksi Presidentinlinnassa järjestetyllä päivällisellä. Presidentti Tarja Halonen oli kutsunut päivälliselle suomalaisia kulttuuri-, liike- ja poliittisen elämän edustajia. Kutsun olivat saaneet myös Suomi-Bulgaria seuran edustajat.
Presidentti Parvanov painotti puheessaan Bulgarian ja Suomen suhteiden merkitystä Bulgarialle. Hän palautti mieliin vuoden 1877-78 Bulgarian vapaupaustaistelun turkkilaisten vallasta, taistelut, joihin myös suomalaiset vapaaehtoiset ottivat osaa. Tärkeänä hän piti myös vuoden 1999 joulukuussa Helsingissä pidettyä EU:n kokousta, jossa Bulgaria hyväksyttiin yhdeksi EU:n jäsenhakijamaaksi. Tässäkin hän näki Suomen osuuden merkittävänä Bulgarian tulevaisuudelle.
- Bulgaria on ylpeä näistä maittemme välisistä suhteista, jotka ovat osa eurooppalaista kulttuuria, vakautta ja turvallisuutta. Uskon näiden suhteiden avaavan uusia ulottovuuksia niin kaupan kuin kulttuurinkin aloilla. Olen myös vakuuttunut, että vierailumme avartaa suomalaisten Bulgaria tietoisuutta, että he näkevät Bulgarian olevan muutakin kuin vieraanvaraisten ja ystävällisten ihmisten asuttama rantalomakohde. Bulgaria on todellakin valtio, jonka talouselämä kasvaa ja luo vakautta eurooppalaiseen perheeseen, että Bulgarialla on pitkä ja arvokas kulttuuriperimä, historia, joka on osa Euroopan historiaa, totesi presidentti Parvanov.
Presidentti Parvanov totesi bulgarialaisen valtuuskunnan Suomen vierailun auttavan myös bulgarialaisia paremmin ymmärtämään ja tutustumaan Suomen talouselämään, politiikkaan sekä kulttuuriin. Hän toivoi Bulgarian ja Suomen monipuolisten suhteiden kasvavan, monipuolistuvan ja kiinteytyvän eri aloilla, nousevan uudelle tasolle erityisesti kaupan aloilla. Presidentti Parvanov toivoi Bulgarian ja Suomen kahdenkeskisten suhteiden jatkuvuutta myös kansalaistasolla ja ystävyystoiminnan ulottuvan niin koulutus- kuin kulttuurielämäänkin.

Sirkka-Liisa Lindqvist