Yhteistyö Bulgarian kanssa edistyy ja mielenkiintoistuu -

totesi presidentti Tarja Halonen Bulgarian presidentin kunniaksi järjestetyllä juhlapäivällisellä Presidentinlinnassa 9.11.2004.
Presidentti Tarja Halonen totesi puheessaan Suomen ja Bulgarian perinteisten hyvien suhteiden saaneen uutta sisältöä Euroopan yhdentymisen edetessä nopein askelin. Suomi uskoo - nykyisten tulosten valossa - Bulgarian pian täyttävän kaikki jäsenyyskriteerit, että liittymissopimus voitaisiin allekirjoittaa jo ensi vuonna. "Tällöin Bulgaria voisi liittyä EU-perheeseen vuoden 2007 alusta," totesi presidentti Halonen Sillä, että EU-jäsenyydellä on Bulgarian kansan vahva tuki, on positiivinen vaikutus siihen, että jäsenyyden alkamisen jälkeenkin bulgarialaiset jaksavat olla mukana demokratian, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion vahvistamiseksi sekä hyvän hallinnon tehostamiseksi tehtävässä työssä, sanoi presidentti Halonen painottaen myös sitä, että kansan tuki on tärkeä myös unioniin päin, koska se tuo uuden jäsenmaan asemalle vahvuutta ja parhaan mahdollisen hyödyn.
Tasavallan presidentti Tarja Halonen korosti myös Suomen valmiutta jakaa Bulgarian kanssa omia kokemuksiamme. Suomihan on ollut mukana mm. avustamalla EU-informaatiokeskuksen perustamista Kystdenliin. Presidentti Halonen uskoo suomalaisten Bulgaria-tietoisuuden kehittyvän ja laajenevan käsittämään muutkin alat kuin matkailun, että yhteinen EU-jäsenyys lisää molempien maiden kulttuurien tuntemusta sekä vuorovaikutusta. Myös talouselämälle avautuu uusia mahdollisuuksia, sanoi presidentti Halonen.

Sirkka-Liisa Lindqvist