Suomi-Bulgaria seuralla kulttuuripainotteinen vuosi 2005

Suomalais-bulgarialaiset kulttuuriviikot päätettiin Suomi-Bulgaria seuran syyskokouksessa 10.11. ottaa ensi vuonna seuran mietintämyssyn alle. Itse viikkojen tavoiteaikatauluna on kuitenkin vuosi 2006. Ehdotus oli tullut Bulgarian presidentiltä Georgi Parvanovilta, jonka kanssa seuran puheenjohtaja Sirkka-Liisa Lindqvist oli edellisenä iltana keskustellut Presidentti Tarja Halosen Parvanovin kunniaksi järjestämillä illallisilla.

Sirkka-Liisa Lindqvistin valitsi syyskokous yksimielisesti jatkamaan puheenjohtajan tehtävässä. Myös muu hallitus valittiin jatkamaan entisessä kokoonpanossaan.

Syyskokouksen asialistalla olivat johdon valinnan lisäksi ensi vuoden talous- ja toimintasuunnitelmat.
Talous perustuu edelleenkin pääasiassa jäsenmaksuun, joka säilyi 20 eurona henkilöjäseneltä. Yhteisöjäsenet maksavat 40 euroa.
Seuralla on viisi aktiivisesti toimivaa osastoa: Turun, Porin, Valkeakosken, Oulun ja Kemin osastot. Myös Nokian osasto on käynnistämässä tauon jälkeen toimintaansa.
Kielikursseja ja, matka Bulgariaan
Bulgarian kulttuuriviikot Suomessa ja Suomen Bulgariassa, joita presidentti Parvanov Seuralle ehdotti, todettiin sen verran isoksi haasteeksi, että vuosi 2005 käytetään valmisteluihin ja viikot toivotaan saatavan aikaan vuoden 2006 kuluessa. Bulgarian Suomen suurlähetystö on luvannut tukea seuraa järjestelyissä.
Bulgariankielen opiskelu aktivoituu jo ensi vuonna, kun seura järjestää sekä alkeis-kurssin että käännöskurssin edistyneemmille opiskelijoille. Myös osastojen yhteinen matka Bulgariaan on suunnitelmissa. Keskusseura ja paikallisosastot järjestävät yhteisesti Minun Bulgariani-valokuvanäyttelyn, joka kootaan jäsenistön valokuvista ja jonka on tarkoitus kiertää ympäri maata.
Erilaisia bulgarialaishenkisiä kulttuuritilaisuuksia järjestetään perinteiseen tapaan, samoin kulttuurimatkoja Suomessa sekä vierailuja paikallisosastoihin.
Helsingissä jatkuvat kuukauden ensimmäisen keskiviikon keskusteluillat.
Neuvottelupäivät järjestetään joko kesällä tai jonkin muun Seuran tilaisuuden yhteydessä.
Tammikuussa Seura on omalla osastollaan esillä Helsingin Matkamessuilla. Ystävyysseurojen liiton toimintaan osallistutaan entiseen tapaan.
Gorni Dubnjakin-muistotilaisuuksissa 3.3. ja 22.10 Seura kunnioittaa ensi vuonnakin Balkanin sodan suomalaisten veteraanien muistoa.
Bulgarian Viesti neljä kertaa
Kaikesta tästä ja muusta tulevasta toiminnasta kerrotaan jäsenjulkaisu Bulgarian Viestissä, joka ensikin vuonna ilmestyy neljä kertaa.
Seuran tärkeintä näyteikkunaa, internet-sivuja osoitteessa www.suomi-bulgaria-seura.fi, kehitetään ja monipuolistetaan edelleen. Syyskokouspäivänä käyntien määrä sivuilla oli muuten noussut reilusti yli 32 000:n.
Tapani Salonen jatkaa vpj:nä
Seuran hallitus piti välittömästi järjestäytymiskokouksensa, jossa varapuheenjohtajaksi valittiin edelleen Tapani Salonen ja sihteeri-rahastonhoitajaksi Maija Boshkov.
Hallitukseen valittiin jo edellä mainittujen lisäksi Kari Talvitie, Maj-Lis Lehessalo, Ilkko Suvilehto ja Ritva Särkisilta Helsingistä sekä Martti Salminen Turusta, Simo Vaahtera Porista, Eira Turula Oulusta sekä Mauri Tuomivaara Kemistä.
Tilintarkastajat Pentti Peltoniemi ja Hannu Rajala, varatilintarkastaja Unto Timonen valittiin myös syyskokouksessa uudelleen.

Ritva Särkisilta