Tulleihin helpotusta:
Lisää bulgarialaisia elintarvikkeita EU-maihin?

Euroopan Unioni on laatinut listan 70 bulgarialaisesta elintarvikkeesta, joiden tullia tullaan joko laskemaan tai poistamaan kokonaan. Listan tuotteista 50 on sellaisia, joilta tulli poistuu kokonaan.
Bulgarian talousministeriö julkisti listan syyskuussa.


Bulgarialainen talouslehti Bulgarisches Wirtschaftsblatt arvioi, että erityisesti asialla on merkitystä sokeri- ja makeisteollisuudelle, jonka tuotteilla on nykyisin 21–27 %:n tulli.
Tällä hetkellä Bulgaria vie EU-maihin kymmenkuntaa jalostettua elintarviketta kuten: ketsuppia, sokeri- ja suklaatuotteita, jäätelöä, mineraalivettä jne. Lehti arvioi, että tullimuutos parantaa myös leipomotuotteiden, jukurttipulverin ja margariinin vientinäkymiä. (www.wirtschaftsblatt-bg.com)

Sireneä tulossa Suomeen?

Plamen Kostov Bulgarian Suomen suurlähetystöstä kertoo, että tällä hetkellä suurimman tuoteryhmän Bulgariasta Suomeen tuotavista elintarvikkeista muodostavat viinit ja alkoholijuomat. Niitä on tämän vuoden ensimmäisellä vuosipuoliskolla tuotu 273 000 eurolla. Auringonkukan siemeniä on tuotu 138 000 eurolla. Myös bulgaria-laista hunajaa ja yrttiteetä saa Suomesta. Neuvotteluja ollaan lisäksi käymässä kurkku- ja sienisäilykkeistä sekä sirene-juustoista Keskon ja Inex Partnersin kanssa.
Tuonti on lisääntymässä, mutta vielä ollaan melko kaukana entisistä ajoista, kuten Kostov toteaa.
Suurimpia elintarvikkeiden tuojia ovat olleet Alko sekä em. Kesko ja Inex-Partners.
Bulgarialaistuotteita voi siis kysyä suurten kauppaketjujen marketeista ja lähikaupoista. Sekä tietysti Alkoista.


Ritva Särkisilta

Siirry sivulle