Suurlähettiläs Tsachevski Turun Nuutti-juhlassa 15.1.2005
Suurlähetiläs Tsachevski ja Martti Salminen puolisoineen Suurlähettiläs Tsachevski, Lidija Jordanova, Taisto Salminen ja Eija Liljestrand
Dimitar Andonov, Elise Eskelinen ja Galab Jordanov Muusikkopariskunta Galab ja Lidija Jordanovi sekä hanuristi Dimitar Andonov esittivät bulgarialaista ja espanjalaista musiikkia
Suurlähettiläs Tsachevski ja tulkki Ilkko Suvilehto Suurlähettiläs Tsachevski tervehtii Turun Bulgaria-seuralaisia

Turun seuran perinteiset Nuuttijuhlat pidettiin lauantaina 15.1.2005 ravintola Gardeniassa.
Seuramme jäseniä oli paikalla nelisenkymmentä.

Vieraaksemme saimme Bulgarian suurlähettilään Venelin Tsachevskyn, konsulin Ani Sapundzhievan sekä muusikkopariskunnan Lidija ja Galab Jordanovin ja haitaristitaituri
Dimitar Andonovin. Tulkkina toimi seuramme jäsen Ilkko Suvilehto.

Puheenjohtaja Taisto Salminen toivotti kaikki tervetulleiksi ja kertoi hieman Nuuttijuhliemme perinteestä.
Aina ennen joulua ihmisillä on pikkujouluja, joten päätettiin, että olisi mukava olla juhla myös joulun jälkeen.
Nuutin päiväähän pidetään viimeisenä "joulupäivänä" ja silloin on viimeistään aika heittää joulukuuset ja muut koristeet pois.

Taisto Salminen sanoi vuoden 2007 olevan merkityksellinen niin Bulgarialle kuin Turun Bulgaria-seurallekin.
Bulgaria liittyy Euroopan unioniin ja seuramme täyttää 50 vuotta.
Suuret juhlat ovat siis tulossa.

Puheenjohtajamme kiitti seuran ja suurlähetystön yhteistyöstä ja toivoi sille edelleen jatkuvuutta.
Samalla hän uudelleen toivotti kaikki tervetulleiksi bulgarialaisin sanoin: "Dobre doshli" ja kehotti nauttimaan pöydän antimista.

Suurlähettiläs Tsachevsky kiitti kutsusta ja oli kovasti iloinen saadessaan olla paikalla.
Lähettiläs kertoi itselleen olevan tärkeätä hyvät suhteet ystävyysseuroihin ja on luvannut vierailla mahdollisuuksien mukaan jokaisessa seurassa.
Viime vuonna hän oli jo vieraillut Helsingin seurassa ja Valkeakosken järjestämillä kesäpäiville.
Lähettiläs oli myös vieraillut Helsingissä Kaartinkasarmin pihalla, jossa on Gomi Dubnjakin taistelussa menehtyneitten muistomerkki.

Vuosi 2004 oli tärkeä Suomen ja Bulgarian välillä. Bulgarian presidentti Georgi Parvanov vieraili vaimoineen presidentti Tarja Halosen vieraana.
Tapaamisessa oli päätetty jatkaa ja kehittää maittemme välisiä suhteita. Kun Bulgaria vuonna 2007 liittyy EU:hun, hyvien suhteiden merkitys kasvaa niin kaupan, teollisuuden, kulttuurin ja kuin matkailunkin saralta.
Bulgaria on täyttänyt kaikki EU-jäsenyyskriteerit ja suurlähettiläs kertoikin juuri Suomen olleen esikuvana toiminnasta EU:ssa. Bulgarian tie totalitarismista demokratiaan ei ole ollut helppo ja tältä osin työ jatkuu edelleen.

Lähettiläs Tsachevsky kertoi suomalaisia vuonna 2004 käyneen Bulgariassa 80 000 henkilöä. Vaikka Mustanmeren rannikko onkin Bulgarian tärkein matkailuvaltti, lähettiläs toivoi matkailijoiden tutustuvan myös sisämaahan. Hän kehotti tutustumaan niin vuoristoon, kaupunkeihin kuin maaseudun pieniin kyliin. Juuri näissä kylissä kohtaa oikeaa aitoa Bulgariaa ja bulgaareja.

Lähettiläs Tsachevsky kertoi vireillä olevan joitakin hankkeita ystävyysseurojen osalta. Salaisuuksien verho vielä peittää näitä hankkeita, mutta mielenkiinnolla jäämme niitä odottamaan. Lopuksi suurlähettiläs Tsachevsky toivotti kaikki tervetulleiksi maaliskuun kolmantena päivänä viettämään Bulgarian Kansallisen vapautuksen päivää suurlähetystön tiloihin.

Puheiden jälkeen nautimme ravintolan ladonnasta Ja lähettilään mukanaan tuomasta banitsasta. Illan kuluessa saimme nauttia bulgaarialaisten vieraidemme laulusta ja kitararisti-haitaristi duon leikittelevästä musisoinnista. Tunnelma oli kuin Bulgariassa ikään. Turkulaistyttö Marie Helen lauloi, kuten myös seuramme jäsen Elise Eskelinen.
Vaikka laulu ei ollutkaan soittajille tuttu, musiikin kieli oli kuitenkin tuttu ja pienellä improvisoinnilla Elisen "Ilta skanssissa" oli viihdyttävää kuunneltavaa.
Ilta jatkui arvontojen ja iloisen seurustelun merkeissä.

Turun Nuuttijuhlat päättyivät; vielä viimeiset valokuvat, kiitokset ja turvallisen matkan toivotukset. Vierailusta jäi mukava olo, ja SUURI kaipaus Bulgariaan.

Kirjoittanut
Eija Puheloinen