Bulgaria kumartaa kansallissankarilleen Vassil Levskille.

Sadat sofialaiset laskivat kukkia ja nauhoja lauantaina (19.2.2005) Vassil Levskin patsaalle pääkaupungin sydämessä muistaen kansallissankarin 132-vuotiskuolinpäivää.

Levski (1837-1873) oli kansallisen vapautusliikkeen johtava vapaustaistelija sodassa Ottomaanien lähes 500 vuoden vallasta.

Kaikkialla maassa ihmiset juhlivat Bulgarian vapauden ikonia. Levskin kotikaupungissa Karlovossa pidettiin muistojumalanpalvelus. Karlovolaiset laskivat kukkia ja nauhoja Levskin patsaalle ja talolle, jossa hän on syntynyt.

Sofiassa Bulgarian patriarkka Maxim piti muistojumalanpalveluksen Aleksanteri Nevskin katedraalissa.

Illan muistotilaisuuteen Sofiassa ottivat osaa Bulgarian presidentti Georgi Parvanov, pääministeri Simeon Saxe-Coburg, puolustusministeri Nikolai Svinarov, armeijan päällikkö esikuntakenraali Nikola Kolev, Sofian kaupunginjohtaja Stefan Sofianski ja sofialaisia ja vieraita.

Vassil Levski, Bulgarian kansan vapauden apostoliksi kutsuttu, perusti vapaustaistelijoiden verkoston kaikkialle Bulgariaan. Hän perusti lukemattomia vallankumouskomiteoita ja aloitti kansan valmentamisen yleiseen kansannousuun. Petturin kavaltamana hänet vangittiin turkkilaisten toimesta loppuvuodesta 1872 ja teloitettiin oikeudenkäynnin jälkeen 19.2.1873 turkkilaisten pelätessä voimakasta vastarintaa.

Novinite.comista
kääntänyt Mikki Lehessalo

Siirry sivulle