www.slovo.bg:
Netissä koko kansalliskirjallisuus!


– Olemme joukko entusiasteja, jotka päättivät, että kolmannen vuosituhannen alussa bulgarialaisen kirjallisuuden on korkea aika saada ansaitsemansa paikka Internetin maailmanlaajuisessa instituutissa, julistavat bulgarialaisen slovo.bg:n luojat ja ylläpitäjät, joiden kirjallisuussivusto on varmaankin ainutlaatuinen maailmassa.

Päätös tehtiin joulukuussa 1999 ja tällä hetkellä voi sanoa, että käytännöllisesti katsottuna koko bulgarialainen kirjallisuus on luettavissa ja tulostettavissa osoitteesta www.slovo.bg. Maksutta.

Vanhin kirjailija on 900-1000-lukujen vaihteeseen ajoitettu Konstantin Preslavski, jonka Aakkosrukous - kirjoitettu siis runsaat 500 vuotta ennen Mikael Agricolan ABC-kiriaa - löytyy sivuilta.
Mm. Dimitur Dimovin Tupakkaa, tämä kirjana lähes tuhatsivuinen järkäle, on tulostettavissa, jos paperia riittää. Sen niin kuin muitakin voi sivujen kautta myös ostaa virtuaalikirjakaupasta. Zippailumahdollisuus tarjoutuu valikosta ja jollei ole zip-ohjelmaa, sen voi sivuilta imuroida.
Nykykirjailijoilta sivuilla on kymmeniä. Sieltä löytyy mm. runoja Radoi Ralinilta, jonka nekrologi oli Viestissä 4-2004. Näin muutamana esimerkkinä.

Tekstit ovat sivuilla pääosin bulgariaksi, mutta myös käännöksiä englanniksi, ranskaksi, saksaksi ja venäjäksi on.
Sivuilla on selkeä aikakausien mukainen hakemisto ja aakkosellinen kirjailijahakemisto. Jokaisesta kirjailijasta on myös lyhyehkö esittely.
Valikosta löytyy samoin kulttuuri-uutisosio, iso määrä linkkejä ym.

Sivustoa ylläpidetään vapaaehtoisvoimin. Sivujen esittelyssä kiitetään alan yhteisöjä sekä nimeltä mainiten 40 avustajaa ja lukuisia muita, jotka eivät ole halunneet nimeään esille.
Kirjailijoita pyydetään toimittamaan tekstejään sivuille, toiminta on kirjailijoille täysin maksutonta. Ovien kerrotaan olevan avoinna kaikille, erityisesti sponsoreille:), ja annetaan tilinnumerokin.

Ritva Särkisilta


Siirry sivulle