BULGARIAN VIESTI - Suomi-Bulgaria seuran jäsenlehti

Bulgarian viesti kertoo Bulgarian kulttuurista, taloudesta, historiasta, yhteiskunnallisista kysymyksistä, matkailusta - Bulgariasta ennen ja nyt. Lehdessä julkaistaan myös seuran jäsenosastojen kuulumisia ja tapahtumia. Lehteä toimitetaan jäsenistölle, mutta myös ministeriöille, kulttuuriyhdistyksille ja liike-elämän edustajille Suomessa ja Bulgariassa.

Toimitus

Vastaava päätoimittaja Sirkka-Liisa Lindqvist
Toimittajat Maj-Lis Lehessalo, GSM 0400 900433, e-mail: mikki@lehessalo.com
  Ritva Särkisilta, GSM 040 5389266
Taitto Maj-Lis Lehessalo
Bulgarian viesti 04/2005 sisältö (aiemmat Bulgarian viestit)

Uusia kasvoja, uusia tuulia…, puheenjohtajan palsta
Tapani Salonen puheenjohtajaksi, Bulgarian kulttuuri tutuksi 2006
Tulvat koettelivat Bulgariaa
Alkuperäinen Yrjönristi Kaartin Killalle
Bulgarian Air laskeutui Seutulaan
Bulgarian ystävä kirjamessuilla
Bulgariaan golfratoja 118 milj. eurolla
Bulgaria Air: lentotarjoukset ja aikataulut 1.11.2005 - 31.3.2006
Kaikille Bulgarian kouluille internet vuonna 2006
Rilan luostarin apotti piispa Joanin siunaustilaisuus
Onnistunut musiikki-ilta Oulussa
Bulgarian kieltä uudessa Harry Potter -filmissä
Kortti USAsta Gabrovoon


Puheenjohtajan palsta
Uusia kasvoja, uusia tuulia...

Ja jälleen on vuosi vierähtänyt ja uudet tehtävät odottavat tekijöitään. Vuosi 2006 on seurallemme merkittävä kulttuurivuosi, uusien kasvojen vuosi. Bulgarian kulttuurivuoden tapahtumat ovat melko hyvin "hanskassa" ja Bulgarian ystäville on paljon tarjottavaa eri puolilla Suomea. Nyt kaikki mukaan!

Seuran syyskokouksessa valittiin uusi hallitus, jonka nuorille ja osaaville harteille luovutettiin mitä moninaisempia tehtäviä. Uskon heidän selviävän annetuista tehtävistä, sillä innostus seuran asioiden hoitoon ja toiminnan uudistumiseen on valtava.

On aika astua syrjään - sanoma, jonka haluan saattaa tiedoksenne. Siis, mikä? Minä en enää jatka seuramme puheenjohtajana, sivussa kyllä roikun, mutta uusi puheenjohtaja on valittu ja astuu toimeensa vuoden 2006 tammikuussa. Pyydänkin teitä kaikkia tukemaan ja auttamaan häntä tässä vaativassa puheenjohtajan virassa. Itse kiitän teitä kaikkia näistä kuluneista vuosista, mielenkiintoisista tapaamisista, tapahtumista ja keskusteluista, Suomen ja Bulgarian kulttuuriyhteistyön kehittämisestä, Bulgarian tunnetuksi tekemisestä Suomessa. Olen nauttinut jokaisesta hetkestä kanssanne. Nyt on annettava tilaa nuoremmille ja uusille toimintamalleille. Eikö totta?

Elämme mielenkiintoista aikaa, joka tuo muassaan uusia virikkeitä - jopa vaikeitakin hetkiä. Eurooppa ja koko maailmaa elävät voimakkaiden muutosprosessien vaihetta, joka asettaa myös ystävyysseuroille uusia haasteita, vaativia haasteita. Seuramme on vahva ja sen jäsenistö on aina ollut valmis vastaanottamaan uusia haasteita, selviämään niistä kunnialla. Pitkään harkittuani olen tehnyt päätökseni luovuttaa paikkani uudelle puheenjohtajalle. On syytä vaihtaa johtajaa, koska uusi henkilö tuo aina uusia ja kehittäviä ajatuksia ja toimintamalleja. Älkää nyt kuitenkaan pelästykö, seuramme perusajatus ja toimintamallit, joita olemme noudattaneet vuodesta 1952 jäävät edelleenkin voimaan ja toimimaan, ehkäpä hieman modernisoituina, mutta jatkuvina.

Toivotan teille kaikille sitkeyttä ja tarmoa jatkaa toimintaanne seurassamme, kehittää ja laajentaa sen toimintaa, joka on saanut tunnustusta niin täällä Suomessa kuin Bulgariassakin kansalaisten, poliittisten päättäjien ja yhteiskunnallisten järjestöjen ja henkilöiden parissa. Kuten jo tuossa aiemmin sanoin, tulen roikkumaan mukana ja tarvittaessa antamaan apuani ja tieto-taitoani seuran käyttöön. Suomi-Bulgaria seura on aina ollut ja tulee olemaan merkittävä osa elämääni ja toimintaani. Tämä on teidän "syytänne" ja ansiotanne! Voin tässä rehellisesti tunnustaa, että elämäni olisi ollut melko tylsää, tyhjää ja mielenkiinnotonta ilman seuraamme ja teitä! Näin on!

Mukavaa elämää teille kaikille! Tapaamisiin seuran tilaisuuksissa, koska ja missä niitä järjestetäänkin!

Sirkka-Liisa Lindqvist
tuleva ex-puheenjohtaja

Alkuun


S-B-syyskokous Helsingissä:
Tapani Salonen puheenjohtajaksi, Bulgarian kulttuuria tutuksi 2006

Tapani Salonen ottaa hoitoonsa Suomi-Bulgaria seuran puheenjohtajuuden alkavana bulgarialaisen kulttuurin teemavuonna 2006. Seuraa lähes kaksikymmentä vuotta vetänyt Sirkka-Liisa Lindqvist, joka perhe- ja terveyssyistä ei enää halunnut asettua ehdolle, jäi kuitenkin hallitukseen ja on mukana toteuttamassa kulttuurivuotta.

Mm. tällaisia päätöksiä teki seuran syyskokous, joka pidettiin 15.11. Bulgarian Suomen suurlähetystössä Helsingissä. Vuosikokous hyväksyi toimintasuunnitelman, jossa pääpaino oli Bulgarian kulttuurin teemavuoden tapahtumissa. Kulttuurivuoden ohjelma on vielä loppusilausta vailla, mutta tulossa on ohjelmaa niin musiikin, kirjallisuuden, kuvataiteen, valokuvauksen, perinteen kuin ruokakulttuurinkin alalta. Helsingin juhlaviikot mm. tulee esittämään bulgarialaisia dokumenttifilmejä.
Ohjelmasta kerrotaan tarkemmin seuraavassa Bulgarian Viestissä.

Kielikurssi, lehti, nettisivut…

Muusta toiminnasta ei kuitenkaan tingitä, vaan suunnitelmissa on jälleen kielikurssi, keskusteluiltoja jne. Tämä lehti, Bulgarian Viesti, ilmestyy jälleen neljä kertaa ja seuran nettisivuilta voi edelleen käydä lukemassa viimeisimpiä tietoja tai kertomassa niitä itse vieraskirjassa.

Seura on myös mukana Helsingin Matkailumessuilla 19.-22.1.2006 ja toivoo kulttuurivuoden tapahtumista kertomalla voivansa saada sitäkin kautta uusia jäseniä.

Jäsenmaksu edelleen 20 euroa

Seuran jäsenmaksu säilyy edelleenkin 20 eurona henkilöjäseneltä ja 40 eurona yhteisöjäseneltä. Syyskokous velvoitti uutta hallitusta harkitsemaan perhejäsenmaksua, joka perittäisiin, jos taloudessa on useampia seuran jäseniä. Jäsenmaksuvaroja ei kulttuurivuoden tapahtumiin käytetä, vaan avustuksia haetaan ulkopuolisilta.

Hallitukseen uusia nuoria kasvoja

Seuran puheenjohtajaksi valittiin nykyisin varapuheenjohtajana toimiva Tapani Salonen. Seuraa lähes 20 vuotta vetänyttä Sirkka-Liisa Lindqvistiä kiitettiin sekä pitkästä ansiokkaasta työrupeamasta että siitä, että hän oli kuitenkin halukas jäämään hallitukseen ja olemaan mukana alulle panemansa kulttuurivuoden valmisteluissa huolimatta perhe- ja terveyssyistä, jotka saivat hänet haluamaan pois puheenjohtajan paikalta.Hallitus uudistui osin, kun mukaan saatiin kaksi uutta nuorta jäsentä.

Hallitus vuonna 2006 (uusien nimet lihavoitu):
Sirkka-Liisa Lindqvist, Maija Boshkov, Maj-Lis Lehessalo, Ilkko Suvilehto, Ritva Särkisilta, Kari J. Talvitie sekä Johanna Hristov ja Sirkku Okoye. Lisäksi Oulun, Turun, Porin ja Kemin yhdistykset nimeävät edustajansa hallitukseen.

Ritva Särkisilta

Alkuun


Tulvat koettelivat Bulgariaa

Toukokuun loppupuolella alkaneet rankkasateet ja ukkosmyrskyt ovat aiheuttaneet kolmessa eri vaiheessa suuria tulvia; touko-kesäkuussa, heinä-elokuussa ja viimeinen syys-lokakuussa. Tuhot olivat valtaisat, pelkästään heinäkuun loppuun mennessä oli vahinkojen määräksi arvioitu noin 80 milj. euroa. Useilla paikkakunnilla kaivot ovat saastuneet ja puhtaan juomaveden puute on lisännyt infektiotautien määrää. Useat Euroopan maat ovat toimittaneet humanitääristä apua paikalle, myös raha-avustuksia Bulgarian Punaiselle Ristille.

Alkukesän tuhoalueet

Toukokuun lopussa rankkasateet ja tornado iskivät Bulgarian pohjoisosaan Targovishten kaupunkiin ja sen ympäristöön. Alustavissa vahinkoarvioissa päädyttiin lähes 4 miljoonan levan tuhoihin. Myös eteläisissä kaupungeissa kuten Haskovossa ja Plovdivissa oli rankkoja ukkosmyrskyjä.
Kolme ihmistä sai surmansa salamaniskuista.

Myrskyt ja tulvat tuhosivat maanteitä, tiloja sekä hedelmätarhoja, jotka ovatkin pahasti vaurioituneet. Luonnonkatastrofi tapahtui juuri parhaaseen kirsikan poiminta-aikaan. Rankat raekuurot tuhosivat myös alueen viljasadon.

Kesäkuussa valmistuneessa tarkemmassa arvioinnissa vahinkojen määrä oli noin 11 milj. euroa.
Rankkasateet levisivät kesäkuun alussa lähes koko Bulgarian alueelle. mm. Sofia vahinkojen korjaaminen maksaa noin 5 milj. euroa.

Heinäkuun alussa kovat rankkasateet valtasivat Russen, Varnan, Veliko Tarnovon, Shumenin ja Plevenin alueet. Veliko Tarnovossa julistettiin hätätila. Russen hallinnollisella alueella kymmenet talot jäivät veden alle ja siltoja tuhoutui. Satoja ihmisiä jouduttiin evakuoimaan pahiten kärsineistä kylistä. 11 alueen kymmenet kylät ja kaupungit jäivät tulvan alle ja kärsivät eriasteisia vahinkoja. Ihmiset järkyttyivät tulvan surmattua useita kotieläimiä. Paikoin maantiet ja puutarhat jäivät metrisen vesimassan alle.

Hallituksen toimenpiteitä

Heinäkuun 5 pnä valtion luonnonkatastrofin komissio kokoontui käsittelemään tulva-alueiden hätätilannetta. Salkuton ministeri Filiz Hyusmenova vaati pääministeriä antamaan luvan 5 miljoonan levan lisäykseen entisen 4 milj. levan määrärahaan. Hallituksen puhemies Dimitar Tsonev ilmoitti, että pyydetty summa myönnetään 7.7.2005. Bulgaria on hakenut Euroopan komissiolta taloudellista apua taistelussaan massiivisten tulvien jälkihoitoon.

Heinäkuun puoliväliin mennessä kaksi miljoonaa bulgarialaista on kärsinyt luonnon katastrofista, 6300 rakennusta on jäänyt tulvan alle ja tulva on vaurioittanut 52 siltaa, 420 katua / tietä ja yli 35 km rautateitä. Vahinkojen määrän (15.8.05 mennessä) kaikkiaan on arvioitu nousevan 78 milj. euroon, poislukien maatalouden menetykset.

Tulvien seurauksena kaikkiaan 258 perhettä on jäänyt kodittomaksi. Vain 47 taloa on pystytty korjaamaan asumiskuntoon, joten täysin kodittomiksi on jäänyt 211 perhettä. Uusien rakennusten saaminen näille perheille tulee maksamaan 3 milj. levaa. Osa kustannuksista tullaan kattamaan Luonnonkatastrofikomission varoin ja osa tulee lahjoituksista ja hyväntekeväisyyskampanjoin.
Luonnon katastrofi- ja vahinkoministeri rva Emel Etem sanoi, että kodittomille perheille tulevien väliaikaisten puisten rakennusten tulee valmistua syksyn loppuun mennessä.

Huolimatta raekuuroista ja rankkasateista viljakriisiä ei ole odotettavissa. Tämän hetkisen arvioin mukaan viljasatoa tullaan saamaan 3-3,2 milj. tonnia, mikä määrä riittää kattamaan maan tarpeen, ilmoitti Bulgarian maatalousministeri Nihat Kabil 14.7.2005. Maissisadosta odotetaan hyvää, mutta viljan satonäkymät ovat laadullisesti huonommat kuin edellisvuonna. Vaikka leivän hinta onkin noussut levan kilolta, niin nousun syyksi ei voida laittaa rankkasateita ja tulvia.

Loppukesän tulva-aallot

Aikaisempi rankkasadejakso alkoi 25.5. ja päättyi 20.7.2005. Vain vajaan kuukauden kuivan jakson jälkeen uudet rankkasateet ja tulvat vyöryivät lähes samoille alueille kuin aiemminkin. Syyskuun puolivälissä Bulgariaa kohtasi jälleen uusi tulva-aalto. Sofian, Plovdivin ja Stara Zagoran alueiden kaupungit ja kylät joutuivat rankkasateiden kouriin ja tulvien valtaan. Keski- ja länsi- Bulgariaan satoi kolmen tunnin aikana yli 35 litraa / neliömetri. Pelastusviranomaiset evakuoivat ihmisiä tulvan saartamista taloistaan ja pyrkivät pitämään tiet ja kadut kulkukelpoisina. Yli 50 taloa jäi veden valtaan Radnevon kaupungissa, kun läheinen pato tulvi yli.

Zlati Voivodassa, lähellä Sliveniä, pato murtui, kun jatkuvat sateet olivat nostaneet joen vesimassan yli patorakennelman kestorajan. Tulvat ovat vaatineet syyskuun puoliväliin mennessä ainakin 25 uhria.

Koillis-Bulgariaa piiskasi rankkasateet 21-22.9.2005. Veliko Tarnovon ja Dobritchin sekä Mustanmeren Shabla ja Kavarna kokivat todellisen rankkasateen, kun yli 150 litraa / neliömetri vettä tuli yhdessä yössä. Veliko Tarnovossa 648 taloa jäi tulvan alle. Jantra-joen pinta nousi 4,5 metriä. Shablalaiset joutuivat jättämään kotinsa myrskyn nostattamien tulva-aaltojen vuoksi. Aallot olivat 2-4 metriä korkeita ja sen lisäksi satoi todella rankasti yli 230 litraa neliömetrille. Aaltojen voima rikkoi siltoja ja taloja, huuhtoi autoja ja viljelysmaata mereen. Kuolemantapauksilta onneksi vältyttiin.

Infektiovaara kohoaa

Tulvien aiheuttamien puhtaan juomaveden puute on nostanut huomattavasti infektiotautien määrää, todetaan terveysvirastosta. Eräässä pahiten tulvista kärsineistä kaupungeista, Ihtimanissa, 13 ihmisellä on diagnosoitu hepatiitti A, useimmat heistä pieniä lapsia. 24 ihmisellä on todettu olevan suolistotulehdus. Seitsemän päivän (9.9.2005) aikana on terveysministeriön tilastojen mukaan diagnosoitu 330 hengityselin- ja suolistotulehdustapausta.

Apua eri maista

Slovakia on lähettänyt tulva-alueille pumppuja, aggregaatteja, veneitä, telttoja ja muita hyödyllisiä välineitä, jotka toimitettiin pahiten kärsineille alueille Shumenin, Veliko Tarnovon, Targovishten, Razgradin, Stara Zagoran, Russen ja Pazardikin hallinnollisille alueille.

Britannian hallitus on myöntänyt 50.000 puntaa Bulgarian Punaiselle Ristille tulva-alueiden avustukseen. Tähän mennessä (15.8.2005) ulkomaalaisilta henkilöiltä ja yksityisiltä organisaatioilta on tullut lahjoituksia 1 miljoonan euron verran. Unkari on lahjoittanut 80 000 euroa tulvauhreille. Samoin Irlanti (50 000 €), Kreikka (70 000 €), Saksa (30 000 €) Tsekki (100 000 €) ja NATO yli 1 milj. euroa lähinnä tavara-avustuksina.

Alla tili euromääräisille lahjoituksille tulvauhreille Bulgarian Red Cross (Punainen Risti)

IN EUR:
BULBANK AD
Kaloyan branch
Bank code: 621 763 07 (=viite)
Bank account: 140 003 02 28 (=tilinro)
SWIFT: BFTBBGSF

Puolustusministeri palkitsi

Marraskuun 10 päivänä Bulgarian puolustusministeri Veselin Bliznakov palkitsi sotilaat, jotka ottivat osaa Fenix-operaatioon, tulva-alueiden kaavoittamiseen, organisointiin ja toteuttamiseen. Operaation tarkoituksena oli kunnostaa infrastruktuuri tulva-alueilla. "Bulgarian armeija täytti tämän tärkeän tehtävän kunnioitettavasti", sanoi Bliznakov. Hän kertoi, että kaikkiaan 37 taktista ryhmää otti osaa operaatioon toteuttaen 45 kohdetta sekä desinfioi 42 koulua ja 25 lastentarhaa.

Hallitus tullee päättämään nyt marraskuussa tulvavahinkojen määrärahasta, joka kohonnee 500 milj. levaan ja josta 110 milj. levaa ohjataan tulevien luonnonkatastrofien ennaltaehkäisyyn.

Artikkeli koottu Novinitessa ilmestyneistä
uutisista touko-marraskuun välisenä aikana.
Mikki Lehessalo

Alkuun


Alkuperäinen Yrjönristi Kaartin Killalle

Tänä vuonna tavanmukainen Gornyi Dubnikin taistelun muistopäivän vietto 24.10. sai mielenkiintoisen lisän. Suomi-Bulgaria Seuran, Bulgarian suurlähetystön, Kaartin Pataljoonan ja Kaartin Killan edustajat olivat paikalla niin kuin monasti aikaisemminkin. Nyt joukko oli kuitenkin suurempi, sillä tilaisuudessa olivat läsnä myös turkinsoturi Karl Gustaf Winbergin (1852-1908) jälkeläiset.

Seremoniaa seurasi kahvitus Pääesikunnan paviljongissa, missä Winbergin-Wuoriston suvun edustajat luovuttivat Kaartin Killalle perinnehuoneessa Santahaminan Jääkäritalolla säilytettäväksi suvun vanhimman haaran hallussa toista sataa vuotta olleen alkuperäisen Yrjönristin. Tämän hopeoidun ristin nauhan tunnistaa kolmesta mustasta pystyraidasta joiden välissä on kaksi oranssinkeltaista raitaa. Sotamiehet kantoivat aikoinaan ristiään myös palveluspuvussa, siis käytännössä joka päivä. Tällaista "ritaria" tuli kaikkien muiden sotamiesten tervehtiä. Yrjönrististä oli myös konkreettista hyötyä sikäli, että ristin saaneet saivat pienen palkanlisän ja myöhemmin ylimääräisen eläkkeen. Nyt luovutetun Yrjönristin kanssa olivat Turkin sodassa ansaitut kaksi muuta ansiomerkkiä, sodan pronssinen muistomitali ja ns. Romanian risti, jonka kaartilaiset saivat oltuaan mukana Tonavan ylityksessä lokakuun alussa 1877.

Nurmijärveläinen Karl Gustaf Winberg oli värväytynyt Suomen Kaartiin 22-vuotiaana vuonna 1875 ja runsaan kahden vuoden kuluttua tämä 4. komppanian tarkk´ampuja numero 94 oli valmistautunut sotaretkelle, jonka seurauksena Bulgariasta tuli riippumaton valtio. Hän ansaitsi Yrjönristinsä Balkanvuorten ylityksen yhteydessä aivan vuoden 1877 päättyessä. Tämä Venäjän Sotilasansioritarikunnan IV luokan risti Pyhän Yrjön ritarikunnan nauhassa kannettavaksi luovutettiin Kalle Winbergille Bushulin kylässä 13. tammikuuta 1878 samalla kun pataljoona valmistautui viimeiseen suureen taisteluunsa, jonka seurauksena myös silloinen Filippopel - nykyinen Plovdiv - vapautui Turkin herruudesta.

Suomalaisille tämä sotaliike ei ollut herkkua, sillä pataljoona komennettiin kahlaamaan jäätävässä tammikuun säässä Maritsa-joen poikki. Tarkk´ampuja Winberg kuului niihin, jotka selvisivät kohtuullisen terveenä sotaretkestä, mutta hän jätti Suomen Kaartin syyskuussa 1878. Hieman myöhemmin hän liittyi niiden suomalaisten entisten kaartilaisten joukkoon, jotka toimivat keisarin varsinaisessa henkivartiojoukossa. Sotilasuransa jälkeen Karl Gustaf Winberg perusti ajurinliikkeen Helsinkiin. Monien taistelutovereittensa tavoin hänet on haudattu vanhalle Suomen Kaartin hautausmaalle Hietaniemeen. Suku suomensi nimensä muotoon Wuoristo.

Kari Talvitie

Alkuun


Bulgaria Air laskeutui Seutulaan

Bulgarian kansallinen lentoyhtiö Bulgaria Air on elokuussa avannut toimiston Helsingissä Seutulan terminaalissa. Toimisto on yksi yhtiön 24 ulkomaisesta toimistosta. Pohjoismaissa toimisto on Suomen lisäksi Tanskassa. Suomen toimistoa hoitaa Alexander Kostadinov, jonka toimialueeseen kuuluu myös Ruotsi.

Kostadinov kertoo, että Helsinkiin toimiston toivat kasvaneet matkailijaluvut. Kun viime vuonna suomalaisia kävi Bulgariassa runsaat 60 000, tänä vuonna alustavan arvioin mukaan korotusta tullee noin 30%. Ja kun Bulga-ria Air on moninkertaistanut ensi vuoden tilauslentosarjansa Suomesta, niin se antaa odottaa rajua kasvua jatkossakin.

Yhtiön päätuotteita ovat vuorolennot Helsingin ja Sofian sekä Helsingin ja Varnan välillä sekä charterlennot matkatoimistoille. Sofian lennoilla välilasku on mm. Amsterdamissa ja Brysselissä ja Varnan Wienissä. Lippujen voimassaoloaikojen puitteissa näissä kaupungeissa on mahdollisuus maksuttomaan välipysähdykseen. Yhtiöllä on käytössään myös hotellivarausjärjestelmä. Tällä hetkellä ajankohtaisia ajateltavia ovat 1.1.- 30.4 2006 tehtävät laskettelumatkat Banskoon, Borovetsiin, Pamporovoon ja Vitoshalle. Hinnat alkavat 465 eurosta/2 vrk/hlö.

Ilmailun historiaa

Bulgaria Air perustettiin marraskuussa 2002 kansalliseksi lentoyhtiöksi maan liikenneministeriön päätöksellä, kuten yhtiön sivuilta, www.air.bg, voi lukea. Ensimmäisen lentonsa yhtiö lensi 4.12.2002 Sofiasta Lontooseen ja Pariisiin.

Bulgarian ilmailun historiassa on koettu sitä ennen mahalasku, josta kaikuja oli luettavissa bulgarialaisten lehtien verkkosivuilta marraskuun alkupuolella. Vähän sen jälkeen kun EU oli muistuttanut Bulgariaa korruption torjunnan tehostamistarpeesta, kolme Kostovin hallituksen entistä ministeriä oli kutsuttu uuden hallituksen kuultavaksi korruptioepäilyistä. Kysymykseen asiasta Kostadinov vastaa epäilyjen koskeneen aikaa, jolloin Balkan Airlines oli yksityistetty eli vuosia 1999-2001, ja korostaa, että Bulgaria Air on perustettu uudella pääomalla ja ilman vanhan yhtiön sitoumuksia ja soveltaen samaa konseptia kuten SN Brussels Belgiassa tai Swiss Airlines Sveitsissä.

1960-luvulla Bulgariaan matkattiin neuvostoliittolais-bulgarialaisen TABSOn koneilla. Sen jälkeen tuli tilalle kokonaan bulgarialainen Balkan Airlines. Tämä valtion yhtiö yksityistettiin siis 1999 - jolloin bulgarialaisessa yhteiskunnassa vallitsi yleisesti yksityistämisbuumi. Kausi jäi yhtiön osalta lyhyeksi ja epäonniseksi.

Kokonaan uusi yhtiö Bulgaria Air pääsi kuitenkin nopeasti alkuun Balkan Air-linesin kannuksensa hankkineen henkilöstön avulla. Henkilöstömäärä on toistaiseksi vielä Balkan Airlinesia vaatimattomampi, n. 300 henkeä. Yhtiöllä on kahdeksan Boeing 737-konetta.

Messuilla tavataan

Kostadinovin voi tavata Bulgarian valtion matkatoimiston ja Bulgaria Airin yhteiseltä osastolta Helsingin matkailumessuilla 19.-22.1.2006. Suomi-Bulgaria seurakin avustaa tämän osaston ohjelmissa: Christoffer von Bondsdorff soittaa, Ilkko Suvilehto ja Anna Dantcheva kertovat Bulgariasta.
Kostadinovin kanssa voi muuten asioida suomeksi, bulgariaksi ja ruotsiksi - viimeksi mainittu on hänen äidinkielensä, mutta hän puhuu näitä muitakin kieliä kodinperintönä syntyperäisen sujuvuudella.

Ritva Särkisilta

Alkuun


Bulgarian ystävä kirjamessuilla

Helsingin jokasyksyiset kirjamessut ovat kirjan ystävälle hengästyttävän ihana tapahtuma. Bulgarian ystävä pani merkille seuraavat asiat:

- venäläisten henkilönimien oikeinkirjoituksesta ilmestyi opas. Martti Kailan ja Pirjo Mikkosen kirjoittaman kirjan on kustantanut Kotimaisten kielten tutkimuskeskus (www.kotus.fi). Ohjeet käyvät soveltuvin osin myös muiden slaavilaisten, kyrillisiä aakkosia käyttävien kielten, kuten bulgarian, henkilönimiin.

Nyrkkisääntönä on, että tunnetut nimet kirjoitetaan virallisten siirrekirjoitussääntöjen mukaan, mutta tavallisten ihmisten nimet niin kuin he ne itse kirjoittavat. Eli kirjailija Anton Tšehov, mutta esimerkiksi Antonin tuntematon bulgarialaissukulainen Chavdar Chekhov - jos hänen passissaan niin kerran lukee.

- Fenix-kustantamolta on tänä vuonna ilmestynyt Lomailijan opas-sarjassa Anja Kinnusen Bulgaria-kirjasta uusi painos.

- Ja Suomi-Bulgaria seuran kulttuurivuotta valmistelevan työryhmän jäsen Anna Häkkinen esiintyi täyteen ahdetulle katsomolle, kun Like esitteli Sankarimatkailijan Pietari-kirjaa, jota Anna on ollut mukana tekemässä. Hänellä on muuten ajatuksena kehitellä myös jotakin Bulgariasta, ehkä kuitenkin hieman toisentyylistä.

Ritva Särkisilta

Alkuun


Bulgariaan golfratoja 118 milj. eurolla

Britannian johtava golfpelaaja Ian Woosnam tuli Bulgariaan mainostamaan kahta uutta golf keskusta, kokonaishinnaltaan 118 milj. euroa. Lehdistökokouksen aikana rakentaja Balkanstroy ja Baraz & Co ilmoitti, että golfkenttien lisäksi alueille tulee asuntoja, ravintoloita, kahviloita ja muuta infrastruktuuria.
Woosnam, joka on kahdesti ollut Euroopan mestari, on suunnitellut kentät yhdessä "European Golf Design'in" kanssa. Toinen kentistä tulee Balchikiin - Bulgarian pohjoiselle merenrannalle ja toinen Razlogin ja Banskon välille maan lounaisosaan.

Novinite 1.11.2005

Kääntänyt Mikki Lehessalo

Alkuun


Lentotarjoukset ja aikataulut 1.11.2005 - 31.3.2006

Sofia, sykkivä pääkaupunki 358 €
Varna, mustanmeren helmi 388 €
Hiihtolennot Bansko, Borovets, Vitosha 358 €
Bulgaria omatoimisesti, hotelli alk. 40 €/hlö

Aikataulut (sitoumuksetta), konetyyppi Boeing 737/Airbus 319

Reitti Päivät Lähtöaika Tuloaika Välilasku Tulo- ja lähtöaika
Helsinki - Sofia ma-su 0640 1340 AMS 0825/1000
  ma-pe,su 0900 1525 BUD 1025/1305
  ma,to,pe,su 1640 2240 BRU 1815/1905
Sofia - Helsinki ke, pe, la 0655 1215 BER 0815/0925
  ti,ke,to,la,su 1635 2250 FRA 1800/1930
  la 1340 2010 CPH 1525/1740
Helsinki - Varna ma 0820 1335 VIE 0950/1100
  ma, ti, pe 0900 1515 BUD 1025/1250
Varna - Helsinki ma 0910 1410 VIE 1000/1045
  ma, ti, la 1605 2210 BUD 1635/1845

Varaukset
toimistostamme Helsinki-Vantaan lentoasema, lähtöaula 3
Puh. (09) 647 788 Fax (09) 647 025 Sähköposti: bulgariaair@kolumbus.fi

Bulgaria Air Matkamessuilla 19.-22.1.2006
Tervetuloa osastollemme 6K 41

Alkuun


Kaikille Bulgarian kouluille internet vuonna 2006

Jokainen Bulgarian koulu tulee saamaan internetyhteydet ensi vuonna, valtion hallinnon ministeri Nikolay Vassilev kertoo. Hän sanoi, että tuhannet opettajat ovat aloittaneet opiskelun kuinka hyödyntää tätä elektronista laitetta. Ministeri otti osaa keskusteluun Bulgarian e-hallintoprojektissa.

Bulgaria on Euroopan sähköisen yhteiskunnan pohjalla monissa kohdin, Vassilev myöntää, mutta lisää optimistisena, että mikäli projekti jatkaa kehitystään onnistuneesti. Vuonna 2007 Bulgaria voi ohittaa puolet Euroopan Unionista.

Novinite 1.11.2005
kääntänyt Mikki Lehessalo

Alkuun


Rilan luostarin apotti piispa Joanin siunaustilaisuus

Rilan luostarin apotin, piispa Joanin siunaustilaisuus Pyhän Sofian kirkossa pidettiin 14.11.2005. Piispa Joan oli kuollessaan 80-vuotias ja oli toiminut Bulgarian pyhimmän paikan johtavana apottina 18 vuotta. Piispa Joan haudataan Rilan luostariin.

Luostarin perusti 900-luvun lopulla munkki Ivan Rilski ja rakennettiin uudelleen 1200-1300 luvuilla.

Novinite 14.11.2005
kääntänyt Mikki Lehessalo


Alkuun


Onnistunut musiikki-ilta Oulussa

Kansainvälisen kulttuuriviikon päätteeksi 4.11.2005 Suomi-Bulgaria-Seuran Oulun osasto järjesti yhdessä Oulun kaupungin kanssa balkanilaisen konsertin kaupungintalon juhlasalissa. Tapahtumaa juhlisti Bulgarian suurlähettiläs Venelin Tsachevsky puolisoineen ja tyttärineen. Hän oli ensimmäistä kertaa vierailemassa Pohjois-Suomessa. Oulun kaupunki otti vieraat vastaan ja kaupunginjohtaja Kari Nenonen tarjosi heille lounaan.

Suurlähettiläs Tsachevsky tervehti aluksi konserttiyleisöä ja kertoi lyhyesti ajankohtaisista asioista, mm Bulgarian liittymisestä EU:hun. Tulkkina toimi FT Eero Suvilehto. Paikalla oli myös Bulgarian kunniakonsuli Mauri Tuomivaara Kemistä. Itse konsertti oli sekä tasonsa että repertoaarinsa puolesta mielenkiintoinen ja tasokas. Aluksi esiintyi soitinyhtye Ryyppymäki Stringband Haapavedeltä. Yhtyeen kaikki muusikot olivat ammattilaisia, ja bändin kontrabasisti Hristo Dantschev kertoi esitettävistä kappaleista.

Väliajalla kahvisteltiin iloisessa bulgarialais-suomalaisessa seurassa.

Kemin alueella elää ja toimii hyvin vahva Suomi-Bulgaria-Seura. Aivan hämmästyttävänä osoituksena tuloksekkaasta työstä on Altana -naiskuoro, joka laulaa tarvittaessa vaikka koko konsertin bulgarialaista kansanmusiikkia. Eikä siinä vielä kaikki! Kuoro laulaa kaikki laulunsa alkukielellä ja ilman lunttilappuja. Jopa kuoron äänenmuodostus on niin bulgarialaista, niin bulgarialaista, että täytyy hieraista silmiään uskoakseen todella laulajat suomalaisiksi. Kuoro on varmaan ainoalaatuinen ainakin Suomessa, lieneekö koko Bulgarian ulkopuolisessa maailmassa. Kuoron johtaja Ivan Ivanov voi olla todella tyytyväinen työnsä tuloksiin.

Yleisö palkitsi esitykset voimakkain aplodein. Illan päätteeksi seura tarjosi vieraille iltapalan, jonka kuluessa käytetyissä puheenvuoroissa todettiin maidemme välillä vallitseva yhteisymmärrys ja suuri sympatia.

Seppo Härkönen,
Dir. cant.
Varapuheenjohtaja
SBS:n Oulun osasto

Kuvia tilaisuudesta

Alkuun


Bulgarian kieltä uudessa Harry Potter -filmissä

Bulgarian Harry Potter -tähti Stanislav Janevski eli filmin Viktor Krum paljasti, että uusimmassa filmissä "Harry Potter ja liekehtivä pikari" hän puhuu Bulgarian kieltä.

Paikallislehden "24 tuntia" haastattelussa Stanislav kertoi, että elokuvassa hän osoittaa bulgariankieliset sanansa Harry Potterille. "Hän ei ymmärrä minua, mutta tavastani sanoa hän käsittää mitä kerron hänelle", Janevski selitti.

Stanislav Janevski on paraikaa Bulgariassa, koska Bulgarian ensi-ilta Sofiassa on 25.11.2005.
Nuori tähti kertoi myös, ettei hän tunne olevansa "Iso Tähti". "Useat alan ihmiset sanovat, että olen liian tavallinen", Janevski lisää.

Kysyttäessä onko hän ystävystynyt muiden näyttelijöiden kanssa, hurmaava Stanislav Janevski sanoo, että Robert Pattinson (Cedric Diggory), Katie Leung (Cho Chang), Clemence Poesy (Fleur Delacour) ovat nyt hänen lähimmät ystävänsä. Janevski kertoo myös, että vedenalainen kuvaus oli melko peloittava kokemus hänelle, "olen aina pelännyt syviä vesiä". Kuvattaessa jymymenestystä näyttelijän tuli sukeltaa altaaseen noin 10 metrin syvyyteen. "Se oli kuin olisi ollut meren pohjassa enkä nähnyt mitään"

Nuori "sydänten murskaaja", kuten lehdistö häntä nimittää, kertoi haastattelussaan, ettei hän ole vielä ollut rakastunut - "Siihen vaaditaan todella vahvat tunteet, että voi sanoa olevansa rakastunut johonkuhun". Ja kysyttäessä tyttöystävästä "Minulla ei ole tyttöystävää - minulla ei ole nyt aikaa tytöille, käyn juuri autokoulua."

Novinite 17.11.2005
kääntänyt Maj-Lis Lehessalo
 

Kortti USA:sta Gabrovoon

Rakas isä!
Terveisiä täältä USA:sta, jonne saavuin eilen. Fantastinen maa! Eilen säästin heti 30 dollaria juoksemalla taksin perässä lentokentältä yliopistolle. Gabrovossa sellaisen summan säästämiseksi pitäisi juosta ainakin kuukausi bussin perässä!

Rakkain terveisin - Poikasi

Ritva Särkisilta

Alkuun