BULGARIAN VIESTI - Suomi-Bulgaria seuran jäsenlehti

Bulgarian viesti kertoo Bulgarian kulttuurista, taloudesta, historiasta, yhteiskunnallisista kysymyksistä, matkailusta - Bulgariasta ennen ja nyt. Lehdessä julkaistaan myös seuran jäsenosastojen kuulumisia ja tapahtumia. Lehteä toimitetaan jäsenistölle, mutta myös ministeriöille, kulttuuriyhdistyksille ja liike-elämän edustajille Suomessa ja Bulgariassa.

Toimitus

Sirkku Okoye, vastaava päätoimittaja, GSM 040  5768614, e-mail: sirkkuokoye@gmail.com
Maj-Lis Lehessalo, taitto, GSM 0400 900433, e-mail: mikki@lehessalo.com
Ritva Särkisilta, toimittaja, GSM 040 5389266, e-mail: sarrimar@netti.fi

Painopaikka:      Multiprint, Helsinki 200
9

Bulgarian Viesti 3/2009 sisältö (aiemmat Bulgarian viestit)

Päätoimittajan päätelmiä, päätoimittaja Sirkku Terävä
Bulgarian ystävät kurkottavat Suomenlahden yli, puheenjohtaja Tapani Salonen
Vaalien tulokset Bulgariassa, Ilkko Suvilehto
Face to face: Suurlähettiläs Tarja Laitiainen, Tapani Salonen
Pillimehua ja karusellihuveja, Johanna Hristov
Kemin osaston äitienpäivälounas, Mauri Tuomivaara
Kemin osasto avaa syyskauden toimintansa, Mauri Tuomivaara
Sirkus Caliba kiertää Suomea bulgarialaisvoimin! S.T.
Sofia, Ilkko Suvilehto
Joel, suomalainen ja bulgarialainen ooppera, R.S.
Tarnovo – Balkanin kulttuuripääkaupungiksi, frognews.bg
Uutta bulgarialaista runoutta, suomennokset S.T.
Terveisin Bulgaria, osa 1, suomentanut Ritva Särkisilta
Bulgaria tutkii maaseutumatkailutoiveet, frognews.bgTekijänimin julkaistut artikkelit edustavat kirjoittajiensa näkemyksiä. Toimitus pidättää itsellään oikeuden lyhentää ja muokata artikkeleita kirjoittajan suostumuksella.
Päätoimittajan päätelmiä

Vuonna 2007 Bulgaria liittyi Euroopan Unioniin yhtä aikaa Romanian kanssa. Samana vuonna suomalaisessa lehdistössä esiintyi erityisen paljon kiinnostusta näitä maita kohtaan. Nyt, pari vuotta myöhemmin, näyttää siltä, että kiinnostus on laantunut ja medioissa Bulgaria muistetaan mainita vain kahdessa asiassa: korruption ja rikollisuuden yhteydessä sekä siinä, että maa on erityisen halpa turistikohde.

Sunny Beach ei kuitenkaan ole koko Bulgaria: Oma matkavinkkini tällä kertaa on Emine-niemeke, muutama kilometri Obzorista etelään ja Burgasista pohjoiseen. Juuri tänne päättyy Balkan vuoristo. Emine on turkkilaisen tytön nimi. Niemeke on Bulgarian toiseksi uloin Mustanmeren niemeke Kaliakran jälkeen. Kun Varnan pohjoispuolella oleva Kaliakra on rakennettu helppokulkuiseksi nähtävyydeksi, jossa käy alituiseen ihailijoita, Emine on autio jyrkänne, joka sijaitsee kapean kiemurtelevan vuoristotien päässä. Emine-niemekkeen vieressä sijaitsee sotilastukikohta piikkilanka-aitoineen. Näkymät ovat kuitenkin huikeat ja jyrkänteitä katsellessa adrenaliinit ja serotoniinit saa nopeasti huippuun. Jyrkänteeltä rantaan laskeutuminen ja takasin kiipeäminen on mahdollista, mutta vaatii erityistä varovaisuutta. (Nämä tiedot ovat parin vuoden takaa, ehkä tännekin on jo rakennettu uutta?).

Bulgarian Viestin toimituskunta haluaa edelleen välittää tietoa seuralaisille maan nykypäivästä, historiasta, kulttuurista ja tavallisen bulgarialaisen elämästä. Aloitamme tässä numerossa uuden sarjan, joka esittelee bulgarialaisia keksintöjä ja saavutuksia. Lisäksi kerromme bulgarialaisista, jotka vaikuttavat Suomessa ja antavat omalla panoksellaan mausteen suomalaiseen kulttuurielämään, kuten Caliba-sirkuslaiset ja Nikolo Kotzev. Tässä lehdessä ilmestyy taas myös jäsentemme matkakertomuksia, jota mielellään julkaisemme lisää!

Hyvää ja energistä syksyä SBS:n jäsenille!

Sirkku Terävä
ALKUUN

Bulgarian ystävät kurkottavat Suomenlahden yli

Bulgarian parlamenttivaalit 2009 käytiin heinäkuussa. Boyko Borisov GERB-puolueineen  nousi vaalien voittajaksi yli 39 % äänisaaliilla. Näistäkään vaaleista ei puuttunut erikoisia piirteitä, kuten pari rikoksista epäiltyä kaverusta, jotka hakivat syytesuojaa edustajanpaikan kautta. Mutta Bulgarian kansa päätti toisin, eivätkä he tulleet valituiksi.

Jäämme odottamaan, millaisia muutoksia vaalien tulos tuo bulgarialaiseen vallankäyttöön ja päätöksentekoon. Tarkempaa vaalianalyysia toisaalla tässä lehdessä.

Kesä Suomessa on ollut hieno. Jännityksellä odotamme lukuja, miten Suomesta Bulgariaan suuntautuneen matkailun kävijämäärät ovat kehittyneet.

Kuluttajahintaindeksien vertailu osoittaa, että Bulgariassa on Euroopan edullisin ruoka. Bulgariassa käyneet tietävät, että ruoka on sekä edullista että maukasta ja se valmistetaan tuoreista raaka-aineista. Suomi on kalleimpien joukossa. Erikoista on se, että Bulgariassa ruoan arvonlisävero on 20 %, Suomessa 17 %.

Suomi-Bulgaria-seuralle on tulossa mielenkiintoinen syksy. Yritysvierailujen ohella seuran jäsenet ovat lähdössä syyskuun lopulla Tallinnaan. Viikonloppuun ajoittuvalla lyhyellä käynnillä vieraillaan Tallinnan yliopistossa kuulemassa bulgariankielen lehtorin esitelmä ja tapaamassa yliopiston opiskelijoita. Tällainen vierailu on tehty kerran aikaisemmin ja se oli erittäin onnistunut. On syytä kurkottaa uudelleen Suomenlahden yli.

Seuran jäsenistössä on herännyt ajatus, että tekisimme ensi keväänä teemamatkan Bulgariaan. Tarkoitus olisi keskittyä yhteen aiheeseen, esimerkiksi luonto, luostarit tai historialliset paikat. Kaikki mukaan ideoimaan!

Osaava ja innostava toiminta paikallisosastoissa jatkuu. Antakaa kuulua tapahtumistanne eri puolilta Suomea - Bulgarian Viesti ja seuramme nettisivut palvelevat tätä tarkoitusta mainiosti.

Tavataan turuilla ja toreilla ja jutellaan lisää kesästä, Bulgariasta ja ystävyystoiminnasta. Jokaista tarvitaan, jokainen mielipide on tärkeä, laulun sanoin: Jokainen ihminen on laulun arvoinen. Toivotan Teille kaikille oikein hyvää syksyä!

 Tapani Salonen                                                                                                                                                                                                
ALKUUN

 Vaalien tulokset Bulgariassa

Maassa pidettiin kesällä 2009 kahdet vaalit.

Eurooppavaalit 7.6.

Äänestysprosentti oli 39% (keskivertoprosentti EU-maissa oli 43% vuonna 2009)

puolueet % Paikat

GERB 24.36 5
BSP 18.5 4
DPS 14.14 3
ATAKA 11.96 2
NDSV 7.96 2
SDS-DSB 7.95 1
LIDER 5.7 0
RZS 4.67 0
NAPRED 2.26 0
Zelenite 0.72 0
BND 0.46 0
Muut 1.32 0
Yhteensä 100 17

Perustiedot puolueista ja heidän edustajistaan Europarlamentissa löytyvät suomeksi sivustolta
http://www.europarl.europa.eu/parliament/archive/elections2009/fi/bulgaria_fi.html#ancre2

Kansalliset parlamenttivaalit 5.7.

Äänestysprosentti oli 60%.

Vaalit voitti huomattavalla enemmistöllä Sofian kaupunginjohtaja Boyko Borisovin johtama "Bulgarian eurooppalaista kehitystä tukevat kansalaiset" (GERB)-puolue, joka sai 39,7% äänistä. Tähän asti hallinneen Bulgarian Sosialistipuolueen (BSP) muodostama vaaliliitto sai 17,7%. Turkkilaisvähemmistöä edustava DPS sai 14,5%, nationalistipuolue Ataka puolestaan 9,4%. Oikeistolainen "Sininen Liitto" sai 6,7%. Uusi oikeistopuolue "Järjestys, Lainmukaisuus ja Oikeudenmukaisuus" ylitti juuri ja juuri 4 prosentin äänikynnyksen tuloksellaan 4,13%.

Lisätietoja puolueista saa sivuilta
http://en.wikipedia.org/wiki/Bulgarian_parliamentary_election,_2009

Keskusta-oikeistolainen GERB-puolue muodosti yksin vähemmistöhallituksen, jonka pääministerinä on Boyko Borisov. Hallituksella on pienempien oikeistopuolueiden ("Ataka", "Sininen Liitto" ja "Järjestys, Lainmukaisuus ja Oikeudenmukaisuus") tuki.
Tiedot ministerinpaikoista ja henkilöiden ansioluettelot löytyvät hallituksen sivuilta

http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0230&g=

Ilkko Suvilehto
ALKUUN
 Face to face: Suurlähettiläs Tarja Laitiainen
 
Useimmat Suomi-Bulgaria-seuran jäsenet ja muut lehtemme lukijat varmaan tietävät, että Suomen suurlähettiläs Sofiassa vaihtuu. Mahtavaa työtä tehnyt Kauko Jämsén on palvellut määräaikansa täyteen ja palaa kotimaahansa. Kaikkien seuralaisten puolesta kiitän Kaukoa todella hyvästä yhteistyöstä seuramme kanssa ja aktiivisuudesta maidemme välisten suhteiden kehittämiseksi.
 
Uutena suurlähettiläänämme Sofiassa aloittaa Tarja Laitiainen.
 
Tapasin Suomen Bulgarian suurlähettilääksi nimitetyn Tarja Laitiaisen Helsingissä kesäkuun puolivälissä. Meillä oli oikein lämminhenkinen lounastapaaminen, jossa esittäydyimme ja keskustelimme Bulgariasta.
 
Tarja Laitiainen on miellyttävä ja kokenut karriääridiplomaatti. Hän on aikaisemmin toiminut Suomen Afganistanin kiertävänä lähettiläänä sekä lähettiläänä  Luxemburgissa. Kun katselen Tarjaa, ajattelen mielessäni että hän on juuri sellainen edustaja maallemme, jota Suomi tarvitsee. Kielitaitoinen, asioihin perehtynyt, määrätietoinen ja sosiaalisesti lahjakas.
Tarja kertoo, että hänellä on vielä tehtävänä kotitehtäviä Bulgariasta. Tarjalla on perustiedot Bulgariasta ja hän ottaa parhaillaan alkeiskursseja bulgarian kielessä.
Tapaamisella briiffasin Tarjaa seurastamme ja ystävämaastamme. 
 
"Olette aina tervetulleita Sofiaan ja lähetystöön", hän sanoi. Tästä heräsi ajatus järjestää ensi keväänä seuran teemamatka Bulgariaan, jossa tutustutaan luostareihin, museoihin ja luontokohteisiin. Samalla voisimme käydä lähetystössä vierailulla.

Tarja siirtyy miehensä ja tyttärensä kanssa Sofiaan loppukesällä. Aika ajoin hän pistäytyy Helsingissä, jolloin voisimme tavata häntä seuran porukalla. Tarja toivoo seuraltamme aktiivista yhteistyötä. Sofiassa työskentelee ”kakkosena” Ville Andersson, joka tulee varmasti seuralaisillemme tutuksi viimeistään, kun vierailemme Sofiassa. Ville on aktiivinen nuori kaveri.
Toivotan uudelle suurlähettiläällemme onnea ja menestystä asemapaikassaan Sofiassa. Maidemme välisestä historiasta ja yhteistyön perinteestä kumpuaa erityisiä haasteita, mutta myös oivia mahdollisuuksia. Näissä merkeissä Tarjalle myötätuulta!                            
 Tapani Salonen
ALKUUN
 Perheen kanssa Bulgariassa

Pillimehua ja karusellihuveja

On kulunut kaksi vuotta edellisestä Bulgarian matkastamme ja perheemme on kasvanut yhdellä pienokaisella. Matkustamme kolmeksi viikoksi Bulgariaan lomalle ja sukuloimaan kahden aikuisen sekä 3- ja 1-vuotiaiden Amelian ja Milenan kanssa.

Pitkän pohdinnan jälkeen valitsemme suorat lennot Burgasiin. Burgasista saamme kyydin Kazanlakiin, mieheni kotikaupunkiin. Pientä päänvaivaa tuottavat neljän ihmisen matkatavarat ja kaksostenrattaat, jotka on ehdottomasti saatava mukaan – ainakin äidin mielestä.

Suomen alkukesä on ollut viileä ja lapset riemuitsevat Bulgarian auringosta ja lämmöstä. Matka kotoa Kazanlakiin tuntuu pitkältä ja automatkalla hiki virtaa. Lapset viihdyttävät itseään peseytymällä kosteuspyyhkeillä, joita kuluukin lähes koko perhepakkaus. Pysähtyessämme tienvarsi Tavernaan, lapset ovat kuin kotonaan juoksennellessaan pöydästä toiseen ihmisiä tervehtimässä.

Bulgarian isovanhemmat Baba Margarita ja Djado Nikolai odottavat meitä malttamattomina. He ovat järjestäneet meille nukkumapaikat valmiiksi ja saamme heidän asunnostaan oman huoneen. Se antaa tytöille turvan tuntua.

Vietämme kaksi viikkoa Kazanlakissa tavaten tuttuja ja käyden lähes päivittäin paikallisessa leikkipuistossa. Se on hyvin onnistunut yhdistelmä lasten leikkipuistoa ja kahvilaa. Puolet tilasta on laitettu lapsia varten ja toinen puoli on kahvila-ravintola, josta aikuiset voivat tarkkailla jälkikasvuaan kahvia tai vaikka olutta siemaillen. Mitenhän vastaavanlainen järjestely toimisi Suomessa?

Leikkipuiston ehdoton vetonaula on karuselli. Yhden turneen saa viidelläkymmenellä stotinkilla ja levalla saa kolme. Kun joku maksaa karusellikyydistä, lähes kaikki leikkipuiston lapset ahtautuvat sulassa sovussa kyytiin.

Kazanlakissa käymme myös paikallisessa vesipuistossa. Paikka on uudehko ja hieno. Sisäänpääsy on bulgarialaisittain kallis, joten paikallisia näkee harmillisen vähän. Vesi tulee lähteestä ja on siten luontaisesti lämmitettyä. Tytöt nauttivat uimisesta lämpimässä vedessä.

Teemme päiväretken mieheni isoäidin luokse Strahilovoon. Matka kulkee vuoriston yli kiemurtelevaa tietä. Tytöt jaksavat laulaa ja nauttia matkaeväistä koko kolmen tunnin matkan nukahtamatta. Baba Ganan luona on kanoja ja erilaisia viljelmiä. Amelia poimii elämänsä ensimmäisen kurkun, josta saamme komean kuvan. Näemme myös aasin sekä hevosen, joista tytöt ovat erityisen innoissaan. Strahilovo on pieni paikka, jonka pääkadulla on noin 40 taloa. Koska alueella on vain vähän työpaikkoja, vain kolmessa pääkadun talossa asutaan. Baba Gana kertoo, että vieraita käy harvoin ja on huolissaan kotikylänsä kohtalosta tulevaisuudessa. Tämä saa meidän hyvin surullisiksi.

Viimeisen lomaviikkomme vietämme Sunny Beachillä. Taas ahdamme itsemme, lapset ja tuplavaunut, jotka ovat osoittautuneet oikein tarpeellisiksi, auton ja lähdemme matkalle kohti hotellielämää. Hotellimme on huoneistohotelli: oma keittiö, olohuone sekä yksi makuuhuone. Yksi sänky puuttuu, mutta sen kehitämme sen sohvasta.  Ruokapöytä kannetaan parvekkeelle – siellä on ihana syödä aamupalaa ja lounasta.

Päivät Sunny Beachillä kuluvat altaalla tai rannalla – tytöt ovat hulluna veteen ja Amelia ui kellukkeilla jopa kahden tunnin maratonuinteja aikuisten altaassa. Kyllä sitten päiväunet maistuvatkin sekä lapsille että aikuisille. Itse lomalla nautin eniten juuri kiireettömyydestä, päiväunista sekä siitä ettei tarvitse olla kenenkään tavoitettavissa.

Päivittäin nautimme aamiaisen ja lounaan omassa huoneessamme. Vaikka kokkaus välillä kismittää, on lasten kanssa ihanan helppoa syödä omassa ”kodissa”. Vaikein osuus hotellilomassamme onkin sopivan päivällisravintolan löytäminen, sillä onhan vähintäänkin kohtuullista päästää äitikin kerran päivässä valmiiseen pöytään. Haasteen illastamiseen ravintolassa luo lastemme loputon energisyys – he eivät pysy yhtään paikallaan. Päätämme käydä vain ravintoloissa, joissa on leikkipaikka ja niitä on oletettua vähemmän. Onnistumme illastamaan vaihtelevalla menestyksellä ja opimme, että Sunny Beach on rakennettu enemmän aikuisten kuin lasten elämää varten.

Kolme viikkoa takana. Oli ihanaa olla lomalla, jossa arki on erilaista eikä tarvitse toteuttaa yhtään ”projektia”. Mutta, ihan yhtä ihanaa on lomamatkan jälkeen on palata takaisin kotiin!

Johanna Hristov
ALKUUN

 Kemin osaston äitienpäivälounas.

Suomi-Bulgaria seuran Kemin seudun osasto järjesti Kemin Pirtillä, vanhassa kaupunginteatterissa, perinteisen äitienpäivälounaan sunnuntaina 10.5.09. Ilmoitimme tapahtumasta paikallisessa sanomalehdessä, paikallisradiossa ja tietenkin myös jäsenkirjeessä.

Osaston aktiivinen hallitus ja innokkaat jäsenet osallistuivat kolmena päivänä talkootyöhön. Ensinnäkin muutimme teatterisalin bulgarialaiseksi mehana-ravintolaksi kauniine kansallistyylisine pöytäliinoineen. Toisena päivänä esivalmistelimme ruuat ja salaatit. Perunankuorimistalkoot on joka kerta riemukas tilaisuus ja uusia ideoita osaston toimintaa varten syntyy aivan itsestään. Varsinaisena juhlapäivänä olimme pukeneet yllemme komeat käsinkirjaillut paidat. Puheenjohtaja otti vieraat vastaan salin ovella ja ohjasi heidät erilaisten herkkupöytien ääreen. Eeva-Sisko ja Aila annostelivat pikkulihapullakeiton, supa topchetan, ja Risto, Osmo ja Antti huolehtivat siitä, että kaikkea riittää noutopöydissä ja rahtasivat likaisia astioita kohti keittiötä, jossa munkkimestarimme ja valokuvaajamme Salme teki tiskissä puhdasta jälkeä. Kaikkea tätä valvoi asiantuntevalla silmällä hygieniapassin suorittanut ja omaava kokkimme Pentti Järvinen.

Noutopöydissä oli tarjolla tällä kertaa shopskasalaattia ja kolmea muuta salaattia, kavarma-lihapataa lisukkeineen, suomalaisia suolapaloja, silliä, silakkaa ja lohta. Jälkiruuaksi oli täytekakkua ja kahvia.

Asiakkaita lounaalla kävi noin 130 henkeä, osaston jäseniä ja heidän ystäviään. Lähes kaikki asiakkaat kiittivät lounaan jälkeen ihanasta ruuasta ja monet valittelivat, etteivät olleet jaksaneet syödä enemmän. Tilaisuuksiimme voivat osallistua kaikki Bulgariasta kiinnostuneet. Niissä on myös mukava tavata tuttuja ja vaihtaa ajatuksia ja kertoa seuraavista Bulgariaan liittyvistä suunnitelmista. Tämänkin lounaan tuotolla autamme Burgasin kaupungissa lasten ja nuorten orpokodin lapsia. Avustustyö on jatkunut jo 15 vuoden ajan.

Mauri Tuomivaara

ALKUUN

 Kemin osasto avaa syyskauden toimintansa
sunnuntaina 6.9. klo 14.00 Kemin Moottorivenekerhon tiloissa.
Ohjelmassa on mukavaa yhdessäoloa, hyvää ruokaa, kilpailuja ja saunomista. Ilmoittautumiset pyydetään Pentti Järvisen puhelimeen 0405298104 perjantaihin 4.9. mennessä.

Pidämme sääntömääräisen syyskokouksen sunnuntaina 1.11. klo 15.00 Kemin
Leipätehtaan toimintakeskuksessa, Sankarikatu 7.

Bulgarialaista iltaa ja pikkujoulua vietämme samoin Leipätehtaalla lauantaina
5.12. klo 18.00. Nautimme mm. bulgarialaisista kansallisherkuista noutopöydästä
ja runsaasta ohjelmasta (omat juomaeväät saa ottaa mukaan).

Bulgarian nettikurssit (kielikurssit) alkavat näillä näkymin vasta tammikuussa
opettajan sairausloman vuoksi. Tietoa kursseista saa opettajalta Mauri
Tuomivaara puh: 0452700238.
ALKUUN
 SIRKUS CALIBA KIERTÄÄ SUOMEA BULGARIALAISVOIMIN!

Sirkus Caliba kiertää ympäri Suomea joka vuosi huhtikuun alusta lokakuun lopulle ja nyt tänä vuonna sirkus vieraili Helsingin lähiöissä toukokuun lopulla.
Sirkus on toiminut vuodesta 2000 ja suurin osa sirkustaiteilijoista on aina bulgarialaisia, mutta mukana on myös latvialaisia, ranskalaisia ja ukrainalaisia. Haastattelemani bulgarialainen monitoimisirkuslainen, Hristo, kertoi, että suomalaisten odotukset sirkustaiteelle ovat periaatteessa pysyneet kymmenen vuoden aikana samoina. Eräs asia, joka on muuttunut, on se, että sirkusta ja sirkuslaisia kohtaan on alkanut esiintyä ilkivaltaa, ”Suomessa vanhemmilta puuttuu auktoriteettia komentaa lapsiaan, jotka häiritsevät esitystä jopa heittelemällä kiviä areenalle esityksen aikana.” Tämä liittyy ehkä siihen, että Itä-Euroopassa sirkusta on perinteisesti arvostettu taiteena, kun Suomessa sirkusperinne on uudempaa. ”Täällä sirkuslaisia ei arvosteta samoin, kuin Itä-Euroopassa. Toivon vilpittömästi, että nähtyään esityksiämme lapset kasvavat kunnioittamaan sirkustaidetta. Uskon pystyvämme koskettamaan ihmisen sisintä ja auttamaan ymmärtämään mikä on hyvää ja mikä huonoa, mikä on oikein a mikä väärin.”
Bulgariassa toimii tällä hetkellä useita eri kokoisia kierteleviä sirkusryhmiä, mutta Sofian sirkuksen palamisen jälkeen uutta pysyvää sirkusta ei ole rakennettu.
Caliban esitys häikäisi niin lapset kuin vanhemmatkin taitavuudellaan ja erikoisuuksillaan, kuten sirkusvuohilla ja auringonkukilla.

S.T.
ALKUUN
 Sofiassa

Vietin Sofiassa kaksi viikkoa (7.-23.8.2009). Tulin tyhjään asuntoon perjantai-iltana ja koin pientä muutosahdistusta. Kävin viimeksi täällä yhdeksän kuukautta sitten. Piristyin löydettyäni radiosta "Veselina"-kanavan (bulgarialaista, serbialaista ja kreikkalaista folkia). Vaikka serbiankielen taitoni on heikko, ymmärsin erään laulun sanat "Zhena bez greh je kad zima bez sneg" (Synnitön nainen on kuin lumeton talvi). Siinäpä miettimistä loppuillaksi. Menin kauppaan ja ostin herkkuja, paluumatkalla soitin naapurin ovikelloa ja vaihdettiin kuulumiset. Syödessäni kotona tajusin, että tänne kannatti tulla.

Harmikseni teatterit ovat Bulgariassa kiinni heinäkuusta syyskuun puoliväliin. Kävin täällä marraskuussa katsomassa Gogolin "Reviisori"-näytelmää. Edelliset versiot  olin nähnyt Suomen Kansallisteatterissa vuosi sitten ja Turun kaupunginteatterissa (Turun Bulgaria-seuran kanssa) yksitoista vuotta sitten. Suomen Kansallisteatterin ja Sofian kaupunginteatterin versioihin oli ujutettu ajankohtaista politiikkaa, mikä onnistuu aina hätkähdyttämään yleisöä provokatiivisuudellaan. Teattereissa ympäri maailmaa on melko turvallinen olo, tuntuu kuin olisi "meikäläisten" joukossa.

Sofiassa käynnin arvoinen paikka on Kansallishistoriallinen museo, joka sijaitsee entisessä presidentinlinnassa, sieltä aukeavat hienot näkymät Vitosha-vuoren suuntaan. Taksilla pääsee helpoiten, keskustasta noin seitsemällä eurolla.
Toinen tutustumisen arvoinen paikka on Pancharevo-padon läheisyydessä sijaitseva uusi "Koralite"-avouimala.

Jos haluaa suunnitella etukäteen Sofian-matkaansa, voi käydä
www.programata.bg - sivustolla, sieltä näkyvät kaikki turisteille tarpeelliset tiedot ajanvietteestä ruokailuun. Tämä vastaa "Helsinki this week"-julkaisun tietoja.

Sofia ei ole helppo nainen, mutta jos tietää mitä haluaa, häntä osaa arvostaa.

Ilkko Suvilehto
ALKUUN
 Joel, suomalainen ja bulgarialainen ooppera
 
Ahvenanmaan uudessa Alandica-talossa on kuultu ja nähty heinäkuussa bulgarialaisen Nikolo Kotzevin säveltämän oopperan kantaesitys.
 
Joel -oopperan aiheena on ahvenanmaalaisen taiteilijan Joel Petterssonin elämä ja libreton oli kirjoittanut Lars Huldén. Kotzev, säveltäjä, kitaristi, viulisti ja lauluntekijä, on asunut Maarianhaminassa vuodesta 1989 lähtien, mutta syntyisin hän on Bulgarian Pazhardzhikista.
 
Timo Hämäläinen, elokuussa menehtynyt kriitikko, esitteli Kotzevin oopperaa viimeiseksi jääneessään jutussa Helsingin Sanomien lukijoille. Hän kuvaa Kotzevin tyyliä hyvin teatraaliseksi, mutta kirjoittaa myös, että ”Kotzev käyttää oopperassa paikallisia, lähinnä kansatieteellisiä ilmauksia, musiikillisia polvitupsuja”.
 
Kotzev tutustui bulgarialaisen orkesterinsa Euroopan-kiertueella 80-luvulla ahvenanmaalaiseen Björn Lodiniin ja liittyi tämän Baltimore-yhtyeeseen. Baltimoren kanssa Kotzev on levyttänyt Double Density- ja Thought for Food -albumit. Sen jälkeen  hän on levyttänyt sooloprojektina kolme Brazen Abbot -albumia.
Parhaiten Kotzev tunnetaan vuonna 2001 julkaistusta rockoopperasta Nostradamus.
Elokuussa Kotzevia kuultiin Turun taiteiden yössä.
                                                                                                                                                                                                                                                                    
R.S.
ALKUUN
 Tarnovo - Balkanin kulttuuripääkaupungiksi?

Bulgarian hotelli- ja ravintola-alan järjestö BHRA asetti  Veliko Tarnovon ehdokkaakseen Balkanin kulttuuripääkaupungiksi.
Tämän vuoden alkupuoliskolla tässä maan entisessä pääkaupungissa vieraili 60 % edellisvuoden vastaavaa aikaa enemmän turisteja.

Vaikka lama koettelee myös turismia ja kävijöiden kokonaismäärissä näkyy laskua, kulttuuriturismi voi hyvin.

Lähde : http://frognews.bg/
ALKUUN

 UUTTA BULGARIALAISTA RUNOUTTA

Krasimir Simeonov on 42-vuotias varnalainen runoilija, joka on valmistunut bulgariankielen maisteriksi Shumenin yliopistosta. Hänen ensimmäinen runokokoelmansa ”Видове" ilmestyi vuonna 2003, sen jälkeen "Кожа" vuonna 2004, "Езерни очи" 2005 "Стоях и слушах" 2005 ja "Нищо повече" 2008. Simeonovin runoja on käännetty jo ainakin venäjäksi, englanniksi, puolaksi, kreikaksi, ranskaksi, serbiaksi, sloveniaksi ja turkiksi. Sofian yliopiston bulgarialaisen kirjallisuuden professori Milena Kirova suositteli Simeonovin runoja suomennettavaksi myös suomalaisille lukijoillemme. Luonnonläheisyys ja varnalaiset maisemat sekä elämän rajallisuus ovat Simeonovin runojen aiheita.  

Luovaa kirjoittamista

Piirrän kynnelläni
merkkejä hiekkaan

Mutta tuulen puuska
muuttaa ajatuksen

Lopulta aalto
Muuttaa kaiken

Ja taas on hiljaisuus

 

Mitäpä siitä

Runoilijat myyvät
kiviä autiomaasta

Myöhemmin joku
tulee huomaamaan

Että ne olivatkin
temppelistä

Ruohon terällä

Lehdet käyvät syksyisimmiksi
Lapset käyvät hiljaisemmiksi

Parturinveitsen terällä
tuuli minut pilkkoo.

Astun ruohon terälle
Yhä avojaloin

 Ja maailmanloppuisena.

Paljonko hiekanjyviä
jää tiimalasiini -
joka on vuodelta 67 ?

Laske sinä,
älä kiiruhda, Hades.

Minäpä käyn uimassa
Tuonelan virrassa.

Ei enempää

En päässyt kauas.
Tuskin viimeisen talon luo.

Sen vintillä
rypäleiden ja hunajan ja
nahistuneiden omenoiden keskellä
sanoin pari-kolme sanaa.

Ei mitään tärkeää.
 

Lopultakin

Puhallan kamiinan hiiliin
Jotta ne valkenisivat kuin päivä
Jotta kattaisimme pöydän
Ja söisimme paistettuja paprikoita
Juttelisimme mukavia
Ja ulkona olisi lunta

Jotta myöhemmin hakisin puita
Eikä aamulla
Minusta olisi jälkeäkään.

 Suomennokset: S.T.
ALKUUN

 Terveisin Bulgaria 1.osa

Bulgariasta on lähtenyt maailmalle monta hyvää asiaa.Tiesitkö, että bulgarilaiset ovat vaikuttaneet esimerkiksi seuraavien asioiden keksimiseen ja luomiseen:


1. Jogurtti
Tri Stamen Grigorov, s. 1878, Transko, Bulgaria, kuvasi vuonna 1905 ensimmäisen kerran maitohappo-organismin, joka saa myöhemmin nimen Lactobacillus bulgaricus, nykyisin virallinen kokonimi on Lactobacillus delbureckii subsp. bulgaricus Grigoroff 1905. Kaupallisina niminä sekä Bulgarian jogurtti Lactobacillus bulgaricus on patentoitu Bulgariassa. Suomessa myytävä Bulgarian jogurtti vietti 25-vuotisjuhlaansa vuonna 2007.

2. Tietokone
Vuonna 1939 John Atanasov ja Clifford Berry (ABC) esittelivät USA:ssa ensimmäisen automaattisen elektronisen laskentalaitteen prototyypin, jota pidetään tietokoneen esiäitinä.
V. 1903 New Yorkin osavaltiossa syntynyt John Atanasov oli toisen polven amerikanbulgarialainen.

3. Elektroninen kello
Petar Petrov, s. 1919 Berkovitsassa Bulgariassa, monien vaiheiden jälkeen USA:han emigroitunut, Saksassa insinöörinkoulutuksen saanut ja mm. NASAlle työskennellyt, perustaa 1968 Care Electrics-yhtiön. Siellä valmistetaan ensimmäisen elektronisen rannekellon prtotyyppi vuonna 1969. Myyntiin se tulee vuonna 1971 Pulsar-tuotenimellä.

4. Bulgarialainen kansanmusiikki
Amerikkalaiset lähettivät vuonna 1977 avaruuteen Voyager 1 ja 2-luotaimet, jotka tällä hetkellä ovat jo matkalla eteenpäin aurinkokunnastamme.
Tieteellisten instrumenttien lisäksi mukana oli mm. kultalevy, jolle oli taltioitu parasta musiikkia, mitä planeettamme on tuottanut: Beethovenin 5. sinfonia, Bachia, Mozartia, Stravinskia; Louis Armstrongin soittamaa bluesia, kansanmusiikkia eri maista. Mukana on myös bulgarialaisen Valja Balkanskan esittämä kansanlaulu Излел е Дельо хайдутин.

5. Kaukaisin planeetta
Kaukaisin tähtitieteen tuntema planeetta sijaitsee 5000 valovuoden päässä auringosta.
Planeetan on ensimmäisen kerran havainnut vuonna 1980 prof. Dimitar Saselov.
Sofialaissyntyinen Saselov kutsuttiin 1998 Harvardin yliopistoon ja johtaa nykyisin Harvard Smithsonian astrofysiikan keskusta.

6. Valokopiotekniikka
Akateemikko Georgi Nadžakov, s. 1937 Dupnitsassa Bulgariassa, teki 1987 havainnon
kappaleiden fotoelektrisistä ominaisuuksista, jota voi pitää ensimmäisenä sysäyksenä valokopiotekniikan kehitykselle.
Nadžakov oli kansainvälisesti arvostettu fyysikko ja mm. toimi Sofian yliopiston rehtorina vuodet sekä oli Bulgarian tiedeakatemian fysiikanlaitoksen perustaja.

7. Douglas DC 3
Maailman ensimmäisen matkustajakoneen Douglas DC 3:n pääsuunnittelija oli
Assen Jordanov, s. Sofiassa Bulgariassa 1896.
Hän opiskeli alaa Etanissa Ranskassa ja palasi sen jälkeen kotimaahansa, missä oli käynnistämässä bulgarialaista lentokoneiden valmistusta. Monien mielenkiintoisten vaiheiden jälkeen Jordanov asettui USA:han, hän oli legendaarinen koelentäjä ja ”lentävä suunnittelija”. Sittemmin hän perusti oman yrityksen, jonka liikekumppani oli mm. Douglas-yhtiö.

8. Turvatyyny
Assen Jordanov kehitti myös turvatyynyn - vuosi oli 1957 .

9. Neuvottelupuhelin
.. ja keksijä oli jälleen legendaarinen Assen Jordanov.

10. E-pilleri
pillerin kehittäjä, Carl Jerasyn s. 1923 Wienissä, isä oli bulgarianjuutalainen ihotautilääkäri ja myös CJ vietti viisi ensimmäistä elinvuottaan Sofiassa, minkä jälkeen muutti äitinsä kanssa Wieniin. Juutalaisvainot karkottivat äidin ja pojan takaisin Sofiaan, jossa he saivat Bulgarian kansalaisuuden. 1939 he emigroituivat USA:han, missä CJ vuonna 1951 kahden muun tutkijakollegan kanssa kehittui e-pillerin.

11. Kuumoduli Orelin moottorit
Apollo II:n lentäjät pääsivät 60 vuotta sitten laskeutumaan kuun pinnalle Orel-modulilla, jonka moottorin oli kehitellyt Ivan Nochev, s.1916 Karlovossa Bulgariassa.

12. Aitajuoksun 100 m:n ME
Bulgarialaisen Jordanka Donkovan maailmanennätys: 12,21 s.

13. Leonardo da Vincin patsas Roomassa
Rooman kansainvälisellä lentokentällä sijaitseva patsaan on tehnyt bulgarialainen kuvanveistäjä Asen Pejkov, s. 1908, Sevlievo Bulgaria.

14. Eniten voimistelun maailmanmestaruuksia
Eniten voimistelun maailmanmestaruuksia on kahdella bulgarialaisella:
Maria Gigova (1969, 1971,1973)
Maria Petrova (1993,1994, 1995)
kuten Guinnessin Ennätysten kirjasta voidaan lukea.

15. 209 cm
Vanhimpia yleisurheilun maailmanennätystuloksia on naisten korkeushypyn maailmanennätys vuodelta 1987.
Sen haltija: bulgarialainen Stefka Kostadinova.

16. Ensimmäinen sotilaslennolle osallistunut nainen
Ensimmäinen nainen, joka osallistui sotilaslennolle on bulgarialainen Rajna Kasabova, joka oli Balkanin sodan aikana vuosina 1912-13 vapaaehtoisena kenttäsairaanhoitajana. Hän oli siihen aikaan 15-vuotias.
Kasabova oli mukana 43 minuuttia kestäneellä lennolla ja heitti koneesta sen aikana lentolehtisiä, joissa vaadittiin verenvuodatuksen lopettamista.

17. Avaruusruokaa
Bulgaria oli YK:n mukaan kolmas maa maailmassa, USA:n ja Neuvostoliiton jälkeen, joka
oli valmistanut avaruusruokaa.
Bulgarialaiset ravintotieteilijät kehittelivät akateemikko Tsvetan Tsvetkovin johdolla ruuan tyhjiökuivatusmenetelmän, joka säilyttää ruuan ravintosisällöt 95%:iin asti.
Mitäkö: tietysti jogurttia, myös kaurajauhoja, eri pähkinöitä, mansikoita, omenoita, persikoita, aprikooseja jne.
Avaruusruokalista käsittää kolme ateriaa, jonka kilokalorimäärä on keskimäärin 2000-3000.


Suomentajan huomautus

Mitä ihmiset tietävät bulgarialaisista ja heidän saavutuksistaan maailmalla?
Englannissa asuva bulgarialainen Antoaneta Kruševa joutui harmikseen
usein toteamaan, että aika vähän. Niinpä hän päätti itse kerätä luettelon
Kakvo sme dali sveta, mitä olemme antaneet maailmalle. Hän on kehotti
myös muita bulgarialaisia lisäämään tiedostoa tarpeen mukaan.
Luettelosta on tullut pitkä ja perusteellinen, käsitti yli 50 liuskaa kun sain
sen käsiini eli olisi liian pitkä sinällään lehdessä julkaistavaksi. Julkaisem-
me sen melkein sähketyyliin eli 11 liuskaa lyhennettynä kahdessa osassa.

Ritva Särkisilta
ALKUUN

 Bulgaria tutkii maaseutumatkailutoiveet

Myös Bulgaria liittyy kansainväliseen tutkimukseen, jolla halutaan selvittää, mitä odotuksia turisteilla on maaseutumatkailun suhteen.
Tutkimus on osa EU-projektia, johon osallistuvat mm. Bulgaria, Kreikka, Espanja, Latvia, Slovenia ja EU:n maaseutu- ja ekomatkailun keskus.
Kyselylomakkeessa etsitään vastauksia erilaisiin ajankohtaisiin kysymyksiin ja sen täyttäneiden kesken arvotaan ”unohtumaton maaseutuloma”.
Lähde : http://frognews.bg/

ALKUUN