BULGARIAN VIESTI - Suomi-Bulgaria seuran jäsenlehti

Bulgarian viesti kertoo Bulgarian kulttuurista, taloudesta, historiasta, yhteiskunnallisista kysymyksistä, matkailusta - Bulgariasta ennen ja nyt. Lehdessä julkaistaan myös seuran jäsenosastojen kuulumisia ja tapahtumia. Lehteä toimitetaan jäsenistölle, mutta myös ministeriöille, kulttuuriyhdistyksille ja liike-elämän edustajille Suomessa ja Bulgariassa.

Toimitus

Ilkko Suvilehto, vastaava päätoimittaja, e-mail: bgtoimitus@yahoo.com
Maj-Lis Lehessalo,  taitto, GSM 0400 900433, e-mail: mikki@lehessalo.com
Ritva Särkisilta, toimittaja, GSM 040 5389266, e-mail: ritvasarki@gmail.com

Painopaikka:      Multiprint, Helsinki 2012

Bulgarian Viesti 1/2012 sisältö (aiemmat Bulgarian viestit)

Kevättä kohden, päätoimittaja Ilkko Suvilehto
Ystävyys Bulgarian kanssa on vahvaa, puheenjohtaja Tapani Salonen
Talousennuste Bulgarialle vuonna 2012, Ilkko Suvilehto
.
Uusi presidentti visioi: Bulgarian palkat 2020 EU-keskitasosta 60%, Ritva Särkisilta
Matkamessuilla, Ilkko Suvilehto
Bulgarialaisia tähtitanssijoita Suomen Kansallisbaletissa, Ilkko Suvilehto
Tarja Turunen innostuneesti vastaan Bulgariassa, R.S.
Martenitsoja Caisassa, Ritva Särkisilta
Kevätperinne Martenitsa/Martisor, Gloria Badarau-Heikkilä, ref. Mikki Lehessalo
Turun kuulumisia, Ilkko Suvilehto

Talvi koetellut patoja - kahdeksan kuoli tulvassa, R.S.
Malev lopetti, R.S.

Tekijänimin julkaistut artikkelit edustavat kirjoittajiensa näkemyksiä. Toimitus pidättää itsellään oikeuden lyhentää ja muokata artikkeleita kirjoittajan suostumuksella.
 Kevättä kohden

Naispuolinen luokkatoverini S. Bulgarian kouluajoilta soitti minulle kovimpien pakkasten aikaan ja kertoi Sofiassa olevan kylmempää kuin Helsingissä. Hän on ollut työttömänä kotona äitinsä kanssa viimeiset seitsemän vuotta. Keskustelusta ilmeni hänen kärsivän rahattomuudesta. Kysyin, eikö hän saa vuokratuloja omistamastaan toisesta asunnosta. Hän vastasi saavansa vain 120 levaa siitä. Hän yskähteli välillä ja ilmeni, että hän polttaa edelleen. S. kertoi syövänsä huonosti ja että haluaisi syödä pitkästä aikaa täytettyjä paprikoita.
Kerroin S:lle viime keväänä 53-vuotiaasta tupakan aiheuttamaan kurkkusyöpään kuolleesta naissukulaisestani. Sitten kysyin S:lta paljonko hän polttaa päivässä ja paljonko aski tupakkaa maksaa. Sain vastaukseksi kaksi kymmenen savukkeen askia, kappalehinta 2,20 levaa. Sanoin hänelle, että saattaa kuullostaa hieman kylmäkiskoiselta, mutta jos hän lopettaisi polttamisen, voisi hän säästää kuukaudessa sen verran, että voisi syödä kunnolla joka päivä (30 x 4,40=132 levaa). S. vastasi minulle hieman ärtyneesti ”Kuinka voisi olla polttamatta, kun yöaikaan tulee niin surkeita turkkilaissarjoja?”.
Minusta tuntuu, ettei hän kuitenkaan loukkaantunut syvästi kannanotostani. Hyvästelimme toisemme hyvillä mielin. Hän sanoi laittaneensa keskuslämmityksen pakkasten ajaksi päälle, vaikka se kallista onkin. Bulgariassa monet säästävät tuossa kohtaa, sillä yleiseen palkkatasoon nähden lämmityskustannukset ovat hyvin korkeat.
Luin lehdestä äsken, että kolme iloista rosvoa Balkanilta oli ryövännyt pohjanmaalaisia Oulu-Kokkola väliltä pankkiautomaatteihin asennettavien ns. skimmauslaitteiden avulla. Hyvä, että jäivät kiinni ja saanevat rangaistuksensa. Vaikka kyseessä onkin toiminta, jota harrastavat muutkin itäeurooppalaiset liigat, niin Bulgarian mainetta he eivät ole teoillaan parantaneet.
Mitä se on se vapaaehtoistyö? Tekemistä yhdessä. Yksin se ei ole yhtä hauskaa. Kiitosta siitä ei aina saa, joskus haukkujakin kuullen. Miksi jotkut väsyvät ja katkeroituvat, toiset taas jatkavat ja löytävät uusia ulottuvuuksia tekemisistään? Tietäisinpä vastauksen.

Ilkko Suvilehto

ALKUUN
 Ystävyys Bulgarian kanssa on vahvaa

Vuosi on alkanut valtavien lumikinosten keskellä, nimittäin Suomi-Bulgaria-seuran toiminnan 60. juhlavuosi. Nöyrä kiitoksemme Opetus- ja kulttuuriministeriön valtionapupäätöksestä, joka mahdollistaa juhlavuotemme ohjelman toteuttamisen.

Hallituksemme on aloittanut kokoustyöskentelynsä ja linjannut alkuvuoden tapahtumia, joista kerrotaan enemmän tämän lehden sivuilla. Samoin kuukausitapaamiset ovat pyörähtäneet käyntiin. Caisan Mesopotamia-ravintolassa jouduttiin tekemään ennätyspitkä pöytä vuoden ensimmäisen kuukausitapaamisen osallistujille. Sehän on meille vain kunniaksi.

Matkalla Kulttuurikeskus Caisaan, joka muuten on todella kiitettävästi palvellut seuraamme, voi vuodenajalle tyypillisesti ihailla Rautatientorille jäädytettyä luistinrataa. Hauskaa tuntuu olevan.

Hauskaa ja dynaamista oli myös Matka 2012-messuilla, jossa Suomi-Bulgaria-seura edusti "60-vuotta ystävyyttä" -tunnusten alla. Kiinnostus Bulgariaan on aktiivista, joskin tuntuu rantalomia enemmän kohdistuvan hiihtokeskuksiin, kylpylöihin ja patikointiin. Kiertomatkailu kiinnostaa, koska yhdellä kertaa saattaa nähdä paljon erilaista. Viime vuonna suomalaisten matkailijoiden määrä Bulgariaan on jonkin verran notkahtanut. Eräät matkailun ammattilaiset sanovatkin, että Bulgarian Valtion Matkailutoimisto saisi tehdä mittavampaa mainoskampanjaa Suomessa.

Bulgarian uusi Presidentti Rosen Plevenliev astui virkaansa ja Bulgarian ortodoksisen kirkon päämies Patriarkka Maxim siunasi Plevenlievin tehtäväänsä. Toivotamme uudelle presidentille terveyttä ja menestystä tehtävänsä hoitamisessa. Joskin presidentin tehtävä Bulgariassa on lähinnä seremoniallinen, hän voi varmasti merkittävällä panoksella vaikuttaa maansa kansainväliseen kuvaan. Kansallispäivänä 3.3. Presidentti Plevenliev tulee näkymään maansa ensimmäisenä henkilönä.

Juhlavuotemme kulminoituu loppuvuodesta pidettävään tilaisuuteen, jonka suunnitelmat ovat hyvin pitkällä. Paljastamatta yksityiskohtia voin kertoa, että yllätyksiä ja paljon uutta on luvassa. Yhteenvetona sanottakoon, että läpi vuosikymmenten ystävyys Bulgarian kanssa on ollut vahvaa ja sellaista se tulee olemaan jatkossakin. Se vaatii ahkeruutta, osaamista ja perinteiden kunnioittamista. Siinä meidän seuramme jäsenet ovat mestareita. Joka kerta kun tapaan Suomi-Bulgaria-seuran entisiä puheenjohtajia tai muita aktiivisia jäseniä, tunnen valtavaa ylpeyttä seurastamme ja vahvaa yhteenkuuluvuuden tunnetta. Tunnetta, johon ei aina edes tarvita sanoja.

Hyvää juhlavuotta kaikille!

Tapani Salonen
puheenjohtaja

ALKUUN
  Talousennuste Bulgarialle vuonna 2012
 
  Bulgaria   Suomi  Ukraina
 Bkt:n kasvu:  2,20 % -0,10 % 4,00 %
 Bkt*: USD 99 mrd  USD 210 mrd  USD 347 mrd
 Inflaatio: 2,60 % 2,30 % 7,80 %
 Väestö:  7,3 milj.  5,4 milj.  45,3 milj.
 Bkt/asukas*  USD 13 520  USD 39 050  USD 7 650

* Ostovoimakorjattu bruttokansantuote

Keskustaoikeistolaisella hallituksella ei ole enemmistöä parlamentissa, joten se joutuu turvautumaan riippumattomien kansanedustajien tukeen. Silti se luultavasti istuu vaalikauden loppuun saakka. Tässä avittaa talouden vaatimaton nousukausi. Hallitus jatkaa kovia otteita korruptiota vastaan jo senkin vuoksi, että EU-rahojen saanti tähän unionin köyhimpään maahan edellyttää sitä. Budjettivajetta torjutaan julkisen talouden säästöillä, jotka saattavat johtaa uusiin mielenosoituksiin.
Kannattaa seurata: Rajavalvontaa. Bulgariasta pitäisi tulla uusin jäsen EU:n rajattoman matkustamisen Schengen-alueeseen. Edellisen yrityksen kaatoivat Suomi ja Hollanti.
Lähde: Kauppalehti Option ”Maailma 2012” –vuosilehti yhteistyössä brittiläisen ”The Economist”-talouslehden kanssa, ss. 59-62.

Ilkko Suvilehto

ALKUU

 Uusi presidentti visioi:
Bulgarian palkat 2020 EU-keskitasosta 60%

- Maailmantalouden kriisi ei ole vain pelättävä asia, se tarjoaa myös mahdollisuuden muutokseen. Omasta toiminnastamme riippuu, millainen maa Bulgaria on kymmenen vuoden kuluttua, sanoi virkaanastujaispuheessaan 19. tammikuuta Bulgarian uusi presidentti Rosen Plevneliev.
Bulgarian pitäisi hänen visionsa mukaan olla vuonna 2020 yksi maailman 50 kilpailukykyisimmistä maasta ja palkkatason pitäisi olla 60% EU-keskiarvosta.

Plevneliev vannoi virkavalansa Sofiassa yhdessä varapresidentti Margarita Popovan kanssa. Heidät oli valittu keskustaoikeistolaisen GERBin ehdokkaina kaksivaiheisen presidentinvaalin toisella kierroksella lokakuussa.
Bulgariassa presidentti ja varapresidentti kampanjoivat pareina samaan tapaan kuin USA:ssa. Heidän toimikautensa on viisi vuotta ja sallittu enimmäisaika kaksi kautta.

Ei suuria valtaoikeuksia
Bulgarian presidentin valtaoikeudet muistuttavat suomalaisia: presidentti edustaa valtionpäämiehenä maata ulkomailla ja allekirjoittaa kansainväliset sopimukset, toimii armeijan ylipäällikkönä sekä Kansallisen turvallisuusneuvoston johdossa. Sisäpoliittinen valta on muodollista ja vähäistä. Presidentillä on mm. oikeus lähettää kansalliskokouksen hyväksymä laki uusintakäsittelyyn, mutta jos enemmistö hyväksyy sen uudelleen, laki tulee voimaan.

Virkaanastujaispuheessa esitetyt prioriteetit olivat siis lähinnä visio. Bulgaria 2020- ohjelmassa hän näki tärkeimpinä asioina, että vuonna 2020
- keskitulo on 60 % eurooppalaisesta keskitulosta
- maa on maailman 50. kilpailukykyisimmän joukossa
- bulgarialaisen työntekijän tuottavuus on 60% Euroopan keskiarvosta
- Bulgaria vie jalostettuja elintarvikkeita
- junat kuljettavat maan halki 200 km/h nopeudella ihmisiä ja tavaroita Euroopan ja Aasian välisessä liikenteessä
- opiskelijat ovat motivoituneita ja tekevät työtä erilaisissa innovaatioprojekteissa yhteistyössä liike-elämän kanssa
- Bulgaria tunnetaan laadukkaasta turismista, mikä tuottaa maahan miljoonia
- terveydenhuollossa ensiapu toimii joka puolella maata minuuttiaikataululla, lääkärit saavat nopeasti aikaan oikeita päätöksiä ja kaikenlainen korruptio ja väärinkäytökset sairausvakuutuksen suhteen on tehty mahdottomaksi.

Puolueensa sivuilla olleessa haastattelussa Plevnelieviltä kysyttiin, onko hallituksen toimintaohjelmassa jotain, mitä hän ei hyväksy. Hän kertoi kannattavansa kaikkia uudistuksia ja mainitsi erikseen eläkeiän noston, joka on EU-maissa keskusteltu aihe. Hänen mukaansa aiheesta pitäisi käynnistää keskustelu Bulgariassakin.

Talouteen ja politiikkaan erikoistunut aikakauslehti Kapital pyysi lukijoitaan äänestämään, mitä presidentin 45-minuuttisessa virkaanastujaispuheessa mainituista asioista he pitivät tärkeimpinä. 447 lukijaa vastasi. Tärkeimpänä pidettiin korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden hävittämistä, seuraaviksi tulivat turvallisuusjärjestelmän uudistaminen, energiatehokkuus, opiskelu ja innovaatiot sekä liike-elämän toimintatavat ja taloudellinen kasvu.

Uusi tulokas politiikassa
Plevneliev on ollut politiikassa mukana vasta kaksi vuotta, jotka on toiminut Bojko Borisovin hallituksessa aluekehitysministerinä. Parantunut tiestö toi hänelle kansansuosiota.
Taustaltaan hän on rakennusalan yrittäjä. Hän valmistui Sofian Teknisestä yliopistosta vuonna 1989 ja perusti oman rakennusfirman vuonna 1990. Sittemmin yritysrypäs on kasvanut ja saanut merkittäviä urakoita - kuten esimerkiksi Sofian Sheraton -hotellin ja Sofia Business Parkin. Hänen yrityksensä rakensi myös Saksassa 80 kohdetta, mikä vei yritysjohtajan maahan kahdeksaksi vuodeksi.
Plevneliev on varsin varakas mies - lehdistössä häntä on luonnehdittu ”maan rikkaimmaksi politiikan toimijaksi”.
Maan työnantajien keskusjärjestön hallituksessa Plevneliev on istunut vuodesta 2007 alkaen.

Kansliaansa Plevneliev lupaa ottaa päteviä, kielitaitoisia, kumpaakin sukupuolta edustavia henkilöitä, joilla on mielipiteitä. Ehtona on ainoastaan, ettei heillä ole yhteyksiä vanhaan turvallisuuspalvelu DS:ään. Diplomaattikuntaa tarkistetaan hänen mukaansa edelleen samalla periaatteella – perustuslakituomioistuimen päätös tosin asiassa vielä puuttuu.

Ritva Särkisilta
ALKUUN
 Matkamessuilla 2012
Bulgarian valtion matkailutoimistoa edusti herra Dimitar Stankov, joka toimii Tukholmasta käsin Bulgarian valtion kaupallisena edustajana Suomen ja Ruotsin suuntaan.
Stankov totesi Bulgariasta Suomeen suuntautuvan kaupan virkistyneen.
Lisäksi hän odottaa mielenkiinnolla, minkälaista vastakaikua maanantaina 20.2. TV4-kanavalla alkava Matkaoppaat Sunny Beachilla – tosi-tv- sarja tulee saamaan suomalaiskatsojilta.
Bulgarian kaupallinen edustusto sijaitsee Tukholmassa Bulgarian suurlähetystön yhteydessä.
Ilkko Suvilehto
ALKUUN
 Bulgarialaisia tähtitanssijoita Suomen Kansallisbaletissa

Näin lokakuussa ”Scheherazade”-esityksen, joka oli vahvimpia kokemiani taide-elämyksiä pitkästä aikaa. Petia Ilieva tanssi Persian kuninkaan petollisen Zobeide-vaimon osan. Ohjelmistoa selatessani huomasin, että toinenkin pääosan tanssija, ”Veren häät”- baletissa esiintyvä Emanouela Merdjanova on bulgarialainen. Ilieva on valmistunut Bulgarian Kansallisbaletin koulusta, Merdjanova puolestaan Bulgarian valtion koreografisesta koulusta.
Suomen Kansallisbaletissa Ilieva on aloittanut vuonna 2001, tähtitanssijana vuodesta 2009 lähtien. Vuosien varrella hän on ollut monissa solisti- ja päätehtävissä, m.m. seuraavissa esityksissä: Anna Karenina, Bajadeeri, Don Quijote, Giselle, Joutsenlampi, Manon, Romeo ja Julia, Kuinka äkäpussi kesytetään.
Ooppera-sanomat 2/2009 –lehdessä (ss. 7-9) on laajempi artikkeli Ilievasta, jonka kerrotaan asuneen synnyinmaansa lisäksi Saksassa, Tanskassa, Norjassa ja Suomessa. Eri maissa työskennellessään hän on omaksunut uusia tanssitekniikoita. Bulgariassa baletin opiskelu oli perustunut Vaganova-tekniikkaan, joka nojaa venäläiseen traditioon. Sofian balettikoulussa opiskeltiin akateemisia aineita ja muun muassa taidehistoriaa, musiikinteoriaa, pianonsoittoa ja kansantansseja.

Ilkko Suvilehto
ALKUUN
 Tarja Turunen innostuneesti vastaan Bulgariassa

Tarja Turusesta on tullut erityisen suosittu Bulgariassa. Hänen tammikuinen konserttinsa Sofiassa myytiin nopeasti loppuun ja jouduttiin siksi siirtämään suureen Armeijan konserttisaliin. Siellä 2500-päinen yleisö otti ”metallikuningattaren” ja ”skandinaavisen satakielen” esitykset vastaan innostunein ja pitkään kestänein suosionosoituksin.
Konserttiselostuksen mukaan Turunen puhui muutaman lauseen ”täydellisen puhdasta bulgariaa” ja lupasi tulla suosikkiyleisökseen kutsumiensa bulgarialaisten kuultavaksi jälleen huhtikuussa.
Syyskuussa Turunen esiintyi Plovdivin Antiikkiteatterissa yhdessä amerikkalaisen rumpali Mike Terranan, Plovdivin fillharmonian ja oopperan taiteilijoiden kanssa 4000-päiselle yleisölle ja sai Darik-radion mukaan poikkeuksellisen lämpimän ja innostuneen vastaanoton. Konsertti avasi Plovdivin Sound of the Ages-festivaalin.
R.S.

ALKUUN
 Martenitsoja Caisassa

Tänä vuonnakin valmistettiin martenitsoja kuvataiteilija Nadezda Blagoevan opastuksella.
Yleisömenestys ei ollut viime vuoden luokkaa, mutta saimme yhteyden pariin mielenkiintoiseen pääkaupunkiseudulla asuvaan bulgarialaiseen.
Veselina Madzharova on alunperin kotoisin Plovdivista ja opiskelee matkailualaa vaihto-opiskelijana Keravalla.
Semra Türkmen on syntynyt Shumenissa ja muuttanut sieltä Istanbuliin ja sittemmin Helsinkiin. Bulgarianturkkilainen kuvataiteilija vetää huhtikuussa Caisassa Turkey meets Finland-sarjassa kuvataidetyöpajaa.
Niin, ja martenitsojakin, näitä Bulgarian kevään airuita syntyi. Ne tulevat 1.3. löytämään paikkansa Bulgarian ystävien ryntäiltä...
R.S.

ALKUUN
 Kevätperinne Martenitsa / Martisor

Alla oleva kirjoitus on osoitus yhteisestä balkanilaisesta perinteestä; Bulgarian Martenitsa on Romaniassa Martisor! Teksti on ilmestynyt viime vuoden Romania –seuran Vesti-nimisessä lehdessä 1/2011.

Martisor — maaliskuinen kevätperinne
Martisor ("pikku-maaliskuu") on romanialainen perinne, johon kuuluu maaliskuun ensimmäisen päivän viettäminen antamalla erityisiä kevät-lahjoja, villa- tai silkkinyörista punottuja värillisiä tupsukoristeita. Vanhastaan ajateltiin vuoden alkavan maaliskuun alussa, samaan aikaan kevään alkamisen kanssa. Jollain paikkakunnilla valitaan tulevaa vuotta varten paikallinen "baba", eukko joka ennustaa alkavan vuoden tapahtumia. Lumikelloja, kevään ensimmäisiä kukkia poimitaan ja myydään. Perinne on edelleen elävä ja suosittu, joskin muodot ovat muuttumassa.

Martisorin vietto ei ole levinnyt laajalle. Romanian ja Moldovan lisäksi lähinnä vain Bulgariassa on vastaava perinne. Niinpä siitä ei Suomessa ole moni kuullut. Meillä lumikellot kukkivat vasta kuukautta myöhemmin, ja kevään juhla Vappu on vasta 2 kk. myöhemmin. Kaikkein eniten martisor-perinne muistuttaa Suomen juhannuksenviettoa: perinteet juontuvat pakanalliselta ajalta, taikoja ja ennustuksia tehdään, kukkia poimitaan, ja juhlaperinne on elävä ja lujasti juurtunut.
Martisor, kevään ja uudelleensyntymisen symboli, juontaa juurensa kaukaa historiasta ja taruista. Tässä on yksi suosituimmista martisor-legendoista.

Martisorin legenda
Laskeutuipa Aurinko erään kerran nuorukaisen hahmossa kylään, kun siellä juuri tanssittiin. Mutta lohikäärme vaani Aurinkoa, otti vangikseen, vei kauas ihmisten ilmoilta ja sulki tyrmäänsa. Ihmiset rupesivat murehtimaan, linnut lakkasivat laulamasta, lähteet eivät solisseet eivätkä lapset enää nauraneet.
Kenestäkään ei ollut vastusta lohikäärmeelle. Mutta eräänä päivänä muuan rohkea nuorukainen päätti lähteä pelastamaan Auringon. Seudun asukkaat saattelivat joukolla hänet matkaan ja antoivat hänelle voimaa ja rohkeutta auttaakseen häntä voittamaan lohi-käärmeen ja vapauttamaan Auringon. Hän matkasi läpi kolmen vuodenajan, kesän, syksyn ja talven. Kun hän oli löytänyt lohikäärmeen linnan, alkoi taistelu, jota kesti päiväkausia, kunnes lohikäärme vihdoin kukistui. Lopen uupuneena ja haavoittuneena nuorukainen päästi Auringon vapauteen. Se nousi taivaalle tuoden ihmisille taas iloa ja riemua. Luonto virkosi, ihmiset hymyilivät, mutta urhea nuorukainen ei enää nähnyt kevättä. Hänen haavojensa lämmin veri valui hangelle. Samalla kun lumi suli, maasta kohosi valkoisia kukkia, lumikelloja, kevään sanansaattajia. Viimeiseen pisaraan asti juoksi veri tahrattomaan lumeen, ja nuorukainen heitti henkensä.
Siitä lähtien nuorukaiset ovat aina punoneet kaksi koristetupsua, toisen valkoisen, toisen punaisen. He ojentavat ne rakastamilleen neidoille. Punaväri merkitsee rakkautta kaikkeen kauniiseen ja muistuttaa sankarin veren väristä. Valkoinen kuvastaa lumikellon, kevään ensimmäisen kukkasen raikkautta ja puhtautta.
Nykypäivänä martisor on pian koittavan kevään symboli, ja sen viettämisestä on tullut todellista taidetta. Miehet antavat maaliskuun 1. päivänä näitä martisor-lahjoja ihailunsa, kunnioituksensa ja rakkautensa kohteena oleville naisille ja neidoille.

Martisor-nyöri tehdään kahdesta yhteen kierretystä villa- tai silkkinauhasta, joiden värit ovat valkoinen ja punainen tai valkoinen ja musta. Nyöri edustaa vastakohtien ykseyttä: kesä–talvi, lämmin–kylmä, hedelmällisyys–hedelmättömyys, valo–pimeys. Martisor-perinne on osin ikivanha: siihen liittyviä esineitä on löydetty Romanian alueen kaivauksista yli 8 000 vuoden takaa. Aikanaan siihen liittyi roomalaisia, sitten kristillisiä aineksia. Ortodoksisessa kalenterissa maaliskuun 1. päivä on omistettu marttyyri Eudokialle. Pyhimyksen nimen taustalla piilee kuitenkin aiempi, pakanallinen henkilöhahmo Dokia-eukko (Baba Dochia), joka legendojen mukaan oli Decebaluksen tytär.
Aikoinaan martisoriin kuului kultaraha joka oli kiinnitetty nyöriin, joka oli kierretty kahdesta säikeestä, punaisesta ja valkoisesta, ja tätä rahaa lapsilla oli tapana kantaa kaulassaan. Uskomuksen mukaan tämä amuletti toi onnea ja menestystä. Tytöt kantoivat martisoria siihen asti kunnes puut kukkivat, jolloin he sitoivat nyörin puun ympärille, mutta rahalla he ostivat juustoa, jotta saisivat koko vuodeksi valkoiset ja kauniit kasvot.
Myöhemmin kauniit värihelmet korvasivat rahan. Joissain osissa maata martisoria kannetaan ranteessa koko maaliskuun ajan. Sitten aamulla ennen auringonnousua tytöt sitovat nyörin puunrunkoon tai ruusupensaaseen ja ovat varmoja, että kaikki heidän toiveensa täyttyvät.
Gloria Badarau-Heikkilä.
ref. Mikki Lehessalo

ALKUUN
 Turun kuulumisia

Osallistuin lauantaina, 14.1.2012 Turun Bulgaria-seuran perinteiseen Nuuttijuhlaan ravintola Werkahovissa. Osanottajia oli kolmisenkymmentä. Viihdyttäjinä toimi muusikkopariskunta hanuria soittaen ja laulaen.
Kerroin Helsingin Keskusseuran terveiset ja kehotin turkulaisia osallistumaan mahdollisuuksiensa mukaan Helsingissä järjestettäviin tapahtumiin, joista tärkein olisi Keskusseuran 60-vuotisjuhla 24.11.2012.
Turusta pari ihmistä oli osallistunut Helsingin bulgarialaisen ruoan valmistuskurssille, toivottavasti tälläkin kertaa, kun bulgarialaisia pääsiäisruokiin ja –perinteeseen tutustutaan lauantaina 14.4. klo 10-16 Kampin ostoskeskuksen läheisyydessä sijaitsevissa Uudenmaan Marttojen opetuskeittiössä.
Muistelimme Timo Ilolan ja Ensio Laineen kanssa Turun seuran alkuvuosikymmeniä. Ilola on aikoinaan ollut vastuussa seuran nuorisotoiminnasta 70-luvulla. Hän oli mennyt yliopistolle ja hankkinut sieltä uusia jäseniä. Seuran kuukausikokouksissa oli myös laulettu ja soitettu pianoa , jos tiloissa oli sellainen.
Kuuluisampia entisiä Turun Bulgaria-seuran puheenjohtajia olivat olleet m.m. apulaiskaupunginjohtaja, sisäasiainministeri Johannes Koikkalainen sekä presidenttiehdokas, ulkoasiainministeri Keijo Korhonen.
Minulle jäi reissusta Turkuun hyvä mieli.
Lauloimme lopuksi yhdessä ”Mistä tunnet sä ystävän”.
Turun seura järjestää 13.4. 2012 klo 19.00 vierailun Turun Kaupunginteatteriin.
Ilkko Suvilehto

ALKUUN
 Talvi koetellut patoja -
kahdeksan kuoli tulvassa


Lumimyrskyjen ja pakkasen lisäksi Bulgariaa ovat tänä talvena koetelleet ankarat vesisateet. Toistakymmentä patoa on murtunut tulvien seurauksena. Vaikein tilanne syntyi Biserin kylässä, kaakkoisimmassa Bulgariassa, Kreikan ja Turkin rajan läheisyydessä, jossa murtuneesta padosta syöksyi kolmimetrinen hyökyaalto kylään. Neljä ihmistä hukkui hyökyaallossa. Neljä muuta ihmistä kuoli, kun tulva vei mukanaan kaksi autoa lähiseudulla.

Hallitus käynnisti nopeasti pelastustoimet, mutta sai voimakasta kritiikkiä patojen kunnosta. Pääministeri torjui kritiikin vastaamalla, että oppositiopuolueet eivät ole omilla kausillaan tehneet mitään patojen turvallisuuden parantamiseksi.
R.S.

ALKUUN
 Malev lopetti

Unkarilainen lentoyhtiö Malev, joka lensi myös Sofiaan, lopetti helmikuun alussa lentonsa taloudellisista syistä. Malevin kanssa yhteistyötä on ollut mm. Finnairilla ja Bulgaria Airilla.

Suoraan Malevilta lentoja Bulgariaan varanneet ovat joutuneet hankaluuksiin, kun rahojen palautusajasta ei ole varmaa tietoa ja ajoissa edullisesti matkansa varanneet menettävät hintaedun joutuessaan varaamaan korvaavan lennon nopeasti ja siten kalliimmilla hinnoilla.
R.S.

ALKUUN

ALKUUN

ALKUUN

ALKUUN

ALKUUN

ALKUUN

ALKUUN