BULGARIAN VIESTI - Suomi-Bulgaria seuran jäsenlehti

Bulgarian viesti kertoo Bulgarian kulttuurista, taloudesta, historiasta, yhteiskunnallisista kysymyksistä, matkailusta - Bulgariasta ennen ja nyt. Lehdessä julkaistaan myös seuran jäsenosastojen kuulumisia ja tapahtumia. Lehteä toimitetaan jäsenistölle, mutta myös ministeriöille, kulttuuriyhdistyksille ja liike-elämän edustajille Suomessa ja Bulgariassa.

Toimitus

Ilkko Suvilehto, vastaava päätoimittaja, e-mail: bgtoimitus@yahoo.com
Ritva Särkisilta, toimittaja, GSM 040 5389266, e-mail: ritvasarki@gmail.com
Maj-Lis Lehessalo,  taitto, GSM 0400 900433, e-mail: mikki@lehessalo.com

Painopaikka:      Multiprint, Helsinki 2013

Bulgarian Viesti 3/2013 sisältö (aiemmat Bulgarian viestit)

Tupakkaa murhemielisille, päätoimittaja Ilkko Suvilehto
Monipuolista uutisointia Bulgariasta, puheenjohtaja Tapani Salonen
Juhannustaikoja Bulgariassa,
Mikki Lehessalo
Bulgarian talous ja Bysantin taide kiinnosti, Ritva Särkisilta
Kaduilla nyt uudet ihmiset, R.S.
... niin sielumme jääpi perinnöksi armahan syntymämaan, Ritva Särkisilta
Bulgarialaiset "hippi" -juhlat, Mikki Lehessalo
Maailmankisoihin hyvällä tatsilla, TUL:n verkkosivujen pohjalta laatinut Alexander Kostadinov
TUL:n menestys Maailmankisoissa oli loistava,
TUL:n verkkosivuilta koonnut Mikki Lehessalo
Bulgarski Stan, Ali Poskiparta
Maailmanmestaruuskisat Moskovassa, Mikki Lehessalo
Anna Danchev, Anna Danchev
Hiekkaveistoksia Sofiassa ja Burgasissa, Novinite 23.9.2013/MLL

Tekijänimin julkaistut artikkelit edustavat kirjoittajiensa näkemyksiä. Toimitus pidättää itsellään oikeuden lyhentää ja muokata artikkeleita kirjoittajan suostumuksella.
 Tupakkaa murhemielisille

Kuulin juuri, että Sofiassa asuva sukulaiseni oli kuollut 2.9.2013 kurkunpään syöpään 55-vuotiaana. Hänen vaimonsa, äitini serkku, kuoli kaksi vuotta sitten 53-vuotiaana. Molemmat polttivat kaksi askia tupakkaa päivässä. Nainen poltti loppuun asti, vaikka oli kuullut lääkäriltä henkitorvi- syövästään jo neljä vuotta aikaisemmin. Mietin, olisiko hän elänyt pidempään, jos olisi lopettanut silloin. Syöpädiagnoosin jälkeen miestä hoiti viimeiset puoli vuotta hänen äitinsä, joka tuli pikkukaupungista Sofiaan tätä varten. Onneksi pariskunnan aikuinen poika ei sentään polta. Soitin hänelle ja kerroin surunvalitteluni.

Etsin ATK-hakukone Googlen kautta vastauksia kysymyksiini. Sain tietää, että Bulgariassa poltetaan tupakkaa toiseksi eniten maailmassa, noin 2 822 tupakkaa vuodessa per asukas. Ensimmäisenä oli Serbia, kolmantena Kreikka ja neljäntenä Venäjä. Suomessa vastaava luku on n. 671 tupakkaa (The Wall Street Journal, 15.10.2012, jonka lähteinä World Lung Foundation ja American Cancer Society). Suomalaisista tupakoi päivittäin noin viidennes (yle.fi 22.12.2010).

Kun kuulin maaliskuussa Sofialaisen lapsuudenystäväni aloittaneen juuri työn Bulgarian suurimman tupakkafirman johtotehtävissä, haukuin hänet ala-arvoisella sanalla ja kysyin puolileikilläni, eikö häntä hävetä myrkyttää kansaa. Hän vastasi, ettei myrkytä ketään, vaan tarjoaa ratkaisun sille, joka on päättänyt myrkyttää itseään. Kun tapasin hänet toukokuussa, hän kertoi, että tutkimusten mukaan työttömyys, taloudellinen epävarmuus ja niihin liittyvä masentuneisuus lisäävät ihmisten tupakointia ja alkoholinkäyttöä, mikä ei miellytä häntäkään.

Julkisissa tiloissa tupakointi kiellettiin Bulgariassa 1.6.2012. Asiasta ovat myöhemmin osoittaneet mieltään vuorotellen kiellon vastustajat ja puolustajat, koska jotkut puolueet ovat pyrkineet lieventämään kieltoa. Maan aikuisväestöstä polttaa yli 40 prosenttia; 56 prosenttia vastustaa kyseistä täyskieltoa (Reuters, 17.5.2012). Suomalaisista tupakoi päivittäin noin viidennes (yle.fi 22.12.2010). Bulgariassa baarit ja ravintolat pelkäävät asiakkaidensa kaikkoavan kiellon vuoksi. Terveysasiantuntijat sanovat tupakoinnista aiheutuvien sairauksien hoitamiseen ja lyhentyneeseen elinikään liittyvien kustannusten olevan valtiolle suurempia kuin ravintola-alan menetetyt verotulot.

Seuramme jäsenet Maj-Lis Lehessalo ja hänen miehensä Ossi Lehessalo ovat matkustaneet Bulgariassa jo nelisenkymmentä vuotta ja sain matkustaa 4.-11.9.2013 heidän johtamassaan ryhmässä Mustanmeren rannikon kohteisiin ja Itä-Bulgarian kaupunkeihin ja nähtävyyksiin. On hienoa, että toisten kokemuksista voi olla hyötyä usealle muullekin. Vaikka olen asunut Sofiassa 1980-85 ja käynyt maassa sen jälkeen vähintään kerran vuodessa, en ollut nähnyt esim. Bulgarian historiallista pääkaupunkia Pliskaa, Kaliakran linnoitusta, Madaran seinäreliefiä linnoituksineen, Ropotamo-joen luonnonsuojelualuetta, Sozopolin vanhaa kaupunkia ja montaa muuta mielenkiintoista kohdetta.

Ilkko Suvilehto

ALKUUN
 Monipuolista uutisointia Bulgariasta

Bulgaria näkyy verrattain paljon kansainvälisissä uutisissa. Vähemmän tosin Suomessa. Sen takia Suomi-Bulgaria-seura välittää eri lähteistä keräämäänsä Bulgaria-uutisointia suomalaisille lukijoille. Paljon me myös tuotamme itse.
Rehellisyyden nimissä on todettava, että viime aikoina useimmat kansainväliset uutiset ovat jääneet lohduttomalta näyttävän Syyrian tilanteen uutisoinnin jalkoihin.
Työllisyys- ja yritysmyönteisinä ihmisinä olemme kirjoittaneet juttuja, jotka auttavat suomalaisia yrityksiä löytämään Bulgariaan. Niin tälläkin kertaa. Nimittäin Bulgarian maatalouskoneiden kaupan liiton (BATA) pj. Veselin Ganev on julkisuudessa ottanut kantaa maansa vanhenevaan ja tehottomaan maatalouskonekantaan. Bulgariassa traktorien keski-ikä on 20 vuotta. Arviolta 80 % traktoreista ei vastaa nykyisiä tarpeita. Maatalouden koneellistaminen on käynnissä. Markkinat odottavat ottajaansa.
Bulgarian kehityspankki (BDB) käynnistää uusia ohjelmia pk-yritysten toiminnan tukemiseksi. Bulgarian kansallinen vakuusrahasto kattaa 50 % liikepankkien pk-yrityksille myöntämien lainojen riskistä. Näinä aikoina pk-yritysten toiminnan helpottamisella on suora vaikutus työllisyyteen.
Bulgarian vakaan kehityksen nimissä olisi toivottavaa, että keväällä nähdyt hallituksenvastaiset mielenilmaukset eivät leimahtaisi uudelleen vaan maan poliittinen johto saisi työrauhan ja kansallinen yhtenäisyys vaihteeksi kaivettaisiin naftaliinista.
Jokainen Bulgariaa seuraava ystävä haluaa nähdä poliittisten jännitteiden väistyvän. Median rooli tässä tehtävässä ei ole vähäinen. Bulgarian entinen pääministeri Boyko Borisov on muuten nykyään sekä Facebookissa että Twitterissä.
Meidän suomalaisten lomakausi on ohi. Monella on taas uusia matkakokemuksia Bulgariasta ja muualtakin. Vaihdetaan kuulumisia seuran kuukausitapaamisissa ja kirjoitetaan seuran lehteen. Porin osasto toi bulgarialaisen tunnelman Suomeen perinteisen Bulgarski Stan – juhlan muodossa. Tunnelma oli kuulemma ollut lämmin ja ihmiset liikkeellä.

Kaunista syksyä!
Tapani Salonen
puheenjohtaja

ALKUUN
  Juhannustaikoja Bulgariassa

Bulgarialaiset juhlivat Juhannusta, laajasti tunnettu Eniovden –päivänä (Enion päivä), vapaapäivää jossa yhdistyy perinteinen usko yrtteihin ja niiden parantavaan voimaan.
Kesäkuun 24 päivänä aurinko saavuttaa laki-korkeutensa taivaalla ja uskotaan, että silloin ennen auringon nousua kerätyillä yrteillä on mitä voimakkain parantava vaikutus.

Bulgarialaiseen perinteeseen kuuluu myös, että Eniovdeninä lapset ja aikuiset kierivät kasteisilla niityillä tai kylpevät joissa ja puroissa.

Juhannusta juhlitaan maailmanlaajuisesti, usein pohjautuen keskikesän aurinkoon, mutta myös Johannes Kastajan syntymän kunniaksi.

Myös ortodoksisessa kirkossa Johannes Kastajan päivä on kesäkuun 24.

Mikki Lehessalo

ALKUU
 Bulgarian talous ja Bysantin taide kiinnosti

Bulgaria-luentojen sarja, jonka seura on järjestänyt yhdessä Helsingin työväenopiston kanssa, on tätä kirjoitettaessa lähtenyt hienosti alkuun.
Sekä VTT Suvi Kansikkaan luento Bulgarian yhteiskunta ja talous – murroksesta tähän päivään että FT Hanna-Riitta Toivanen-Kolan Bysantin taide ja Bulgaria vetivät paikalle ilahduttavan runsaan yleisön, joka halusi myös keskustella aiheista ja esittää kysymyksiä.

Helsingin yliopiston Aleksanteri -instituutin tutkija Suvi Kansikas aloitti kertomalla, ettei ole koskaan käynyt Bulgariassa, vaan rakentaa luentonsa kirjalliselle materiaalille ja täydentäville keskusteluille parin bulgarialaistaustaisen tutkijakollegan kanssa. Tutkijanäkökulma, jossa perspektiivi on pitkä, olikin antoisa tavalliselle Bulgarian ystävälle, jonka mielikuvat rakentavat usein vain itse koetulle ajalle.
Esiin piirtyi mm. tiettyjä Suomen ja Bulgarian historian yhteneväisyyksiä. 1908 itsenäistynyt Bulgaria oli kummassakin maailmansodassa liittoutunut Saksan blokkiin. Siinä vaiheessa kun saksalaisten tappio toisessa maailmansodassa näytti selvältä, Bulgaria julisti sodan Saksalle. Bulgarian tapauksessa se ei riittänyt liittoutuneille, vaan puna-armeija miehitti maan 1944. Seurasi vuoden 1989 lopulle kestänyt sosialismin kausi, jona Bulgariaa luonnehdittiin N-liiton luotettavimmaksi liittolaiseksi. Yhtenä syynä lienee se, että maa hyötyi SEV-yhteistyöstä ja työnjaosta. Se vei N-liittoon ja muihin SEV-maihin maataloustuotteita, elektroniikkaa ja autoja sekä oli näissä maissa suosittu turistikohde; maa teollistui, kaupungistui ja vaurastui. Sosialismin kauden viimeisten vuosien BKT:n taso saavutettiin siirtymäkaudella vasta vuonna 2004.

Sitoutumista länteen
Maassa pidettiin ensimmäiset monipuoluevaalit vuonna 1990. Siirtymäkauden talousreformit eivät onnistuneet, talous sukelsi, epätasa-arvo revähti. Hyperinflaatio johti levottomuuksiin 1996-97. Kansainvälisen valuuttarahasto tuli hätiin ja tilanne rauhoittui.
EU:hun liittyminen oli otettu tavoitteeksi heti 1990 ja se toteutui. 2007; Natoon oli liitytty jo 2004. Maa on suuri nettosaaja EU:ssa, mikä lienee vaikuttanut siihen, ettei maassa ole isompaa EU-kriittisyyttä eikä EU-kriittisiä puolueita. Sama selitys pätee Kansikkaan mukaan myös hyviin Venäjä-suhteisiin: Venäjä on suurin kauppakumppani ja tärkeä energiantuoja.
Entinen valtion omaisuus oli keskittynyt avainhenkilöiden avustuksella harvoihin käsiin ja oligarkeilla ja mafialla oli yhteyksiä hallintoon. EU on arvostellut maata siitä, ettei korruptiota ja järjestäytynyttä rikollisuutta ole saatu kuriin. Taloudesta n. 30 % on harmaata. Korruptio on ollut tärkeä syy myös siihen, ettei maata ole hyväksytty Schengen-alueeseen.
Kansikas käsitteli luennossa myös kesän mielenosoituksia. Ne käynnistyivät, kun Turvallisuuspalvelun johtoon nimitettiin DPS:n nuori kansanedustaja ja mafiasuhteista epäilty mediamoguli Dejan Peevski. Hallitus veti nimityksen takaisin nopeasti, mutta mielenosoitukset jatkuvat. Niissä on vaadittu sosialistipuolue BSP;n ja DPS:n muodostaman, äärioikeistopuolue Atakan tukeman hallituksen eroa ja mafian laittamista kuriin. Kaduilla on nyt erityisesti koulutettu keskiluokka.

Bysantin taide jäi elämään
Bulgaria ja Bysantin taide oli FT Hanna-Riitta Toivanen -Kolan otsikkona. Koska Bysantin, Itä-Rooman, aika oli alkanut jo ennen bulgaarien tuloa nykyisille alueilleen ja jatkui vuoteen 1453, myös Bulgaria-käsite vaihteli. Oli alue, jolle nykybulgaareiden esi-isät saapuivat keskiaasialaisesta alkukodistaan 400-luvulla luvun lopulla ja joutuivat samalla kristillisen Bysantin ja antiikin kreikkalaisen kulttuurin vaikutuspiiriin. Bulgaarien alue laajeni ja oli laajimmillaan Simeon Suuren aikana, jolloin se ulottui Mustaltamereltä Välimerelle, käsitti ison osan nyky-Kreikkaa ja isoimman osan nyky-Albaniaa.
Bulgaria kävi lukuisia sotia Bysantin kanssa viidensadan vuoden aikana, vuonna 1018 Bulgariasta tuli sadaksi vuodeksi osaa Bysanttia. Ottomaanien vyöry, joka tuhosi Bysantin valtiona jatkui myös Bulgarian yli – mutta ei pystynyt kuitenkaan tuhoamaan Bysantin kulttuurin jälkiä maasta. Bysantti valloitti siis maan taiteellaan pysyvämmin.
Hanna-Riitta Toivanen-Kola kertoi yksityiskohtaisesti ja konkreettisesti, lukuisin kuvin havainnollistaen bysanttilaisesta arkkitehtuurista, mosaiikkitaiteesta, koruista ja ikoneista koko tällä laajalla vaikutusalueella, joten luento ei ole lyhyesti referoitavissa. Mutta voi luetella kuitenkin nyky-Bulgarian alueen kohteista. Vanhimpia oli Plovdivin, silloisen Philippopolin Heksaedri, goottien 200-luvulla tuhoama kuusikulmainen hautamuistomerkki, joka edusti Bysantin arkkitehtuurille tyypillistä geometrista arkkitehtuuria. Perushtitsan Punainen kirkko- basilikan rauniot 400-luvulta ovat edelleen nähtävissä Plovdivin lähistöllä. Nessebarissa on mm. Pyhän Johanneksen kirkko, joka ei koskaan saanut toimia kirkkona, Sofian Pyhän Georgin Rotunda, 300-luvulta ja pääkaupungin vanhin rakennus, toimii sen sijaan edelleenkin kirkkona. Samalta vuosisadalta myös Sveta Sofia-kirkko – josta muuten koko kaupunki on saanut nimensä. Unescon maailmanperintölistalla olevan Bojanan kirkon varhaisin osa on 400-luvulta. Sofian arkeologisesta museosta löytyy esimerkkejä aikakauden mosaiikeista, seinämaalauksista ja ikoneista. Seinämaalauksia ja ikoneita pääsee katselemaan lukuisissa luostareissa, joista Toivanen-Kola mainitsi erityisesti Rilan ja Batshkovon, myös Aladzhan ja Ivanovon luostarit, jotka tosin ovat huonossa kunnossa.

Ritva Särkisilta

ALKUUN
 Kaduilla nyt uudet ihmiset

Mielenosoitukset Bulgariassa ovat jatkuneet senkin jälkeen, kun edellisten mielenosoitusten kaatama hallitus oli vaihtunut uuteen. Kadut täyttyivät mielenosoittajista, kun hallitus nimitti Turvallisuuspalvelun johtajaksi mediamoguli Dejan Peevskin, turkkilaispuolueeksi mielletyn DPS:n kansanedustajan, jolla nähtiin olevan mafiakytkentöjä.
Pääministeri Plamen Orešarski veti nimityksen nopeasti takaisin, mutta mielenosoitukset sosialistipuolue BSP:n ja DPS:n muodostamaa hallitusta vastaan jatkuivat ja ovat jatkuneet syyskuulle asti. Mielenosoittajajoukko koostuu nyt kuitenkin erilaisista ihmisistä kuin kevään sähkömielenosoituksissa.
– Kesän protesteja on luonnehdittu kauniiden, ravittujen ja koulutettujen protestiksi rumia, köyhiä ja nälkäisiä vastaan kirjoittaa Kulttuuriportaali-blogissa politiikantutkija Vladimir Šopov. Hän kysyy kuitenkin, onko kärjistys osuva ja jos, niin mitä vaaroja se sisältää. Hänen mukaansa silmämääräisesti arvioiden ryhmiä on kolme. Ensimmäiseksi 35-45-vuotiaat, joille tapahtumat ovat muutamia vuosia sitten käynnistyneen kehityksen jatko. Toinen, ehkä pienempi ryhmä, on niitä, joilla on 1996-97 vuoden protesteihin ja koko 1944 jälkeisiin tapahtumiin maassa tunteenomainen suhde. Kolmatta ryhmää ei haluttaisi nähdä kaduilla, mutta siellä se on: ne joille kysymys on siitä, jatkavatko he uraansa ja elämäänsä Bulgariassa vai eivät, Šopov kirjoitti.
Sosiologi Koljo Kolev tulkitsi asiaa BTV:n haastattelussa näin: ”Meillä on seurattavanamme irrationalismin riemujuhla. Maa on joka päivä järjestelmällisessä sivuluisussa. Toisella puolella ovat ne, jotka vaativat hallituksen eroa ja muistuttavat koiraa, joka jahtaa autoa, mutta ei tiedä mitä tekisi, jos saisi sen kiinni. Toisaalla hallitsevilla ei ole minkäänlaista tarjousta protestoijille, vaikka ne edustavat kolmannesta äänestäjistä”.
Shopov näkee kuitenkin, että jotain uutta on tulossa, vaikka ei ole selvää, mitä se on. Se on sidoksissa niihin näkymättömiin muutoksiin, jotka yhteiskunnassa ovat lähteneet liikkeelle pienistä, toistaiseksi lähes huomaamattomista voitoista. Riippumatta siitä, mitä protesteissa tapahtuu, ne tuottavat sosiaalista muutosta, hän kirjoittaa.
19.9. Orešarskin hallitus täytti 100 päivää. Parlamentissa esittämässään selonteossa Orešarski näki, että ”mielenosoitukset ovat vastakkainasettelua vastakkainasettelun vuoksi”. Edellisen pääministerin Borisovin GERB:n ryhmä vaati hallituksen luottamuslauseäänestystä seuraavalle viikolle.

R.S.

ALKUUN
 …niin sielumme jääpi perinnöksi armahan syntymämaan

Hauholais-tuulokselainen Sarénin sukuseura lauloi elokuun sukukokouksessaan Suomen Kaartin paluulaulua Gorni Dubnikin muistomerkillä pääesikunnan pihalla. Laulu kuuluu sukukokousten vakituiseen ohjelmaan suvun kahden esi-isän, Bulgarian vapaussotaan osallistuneiden Sarénin veljesten muistoksi. Veljeksistä Adolf on haudattu Balkanin santaan, mutta Juho palasi kotiin.
Sukukokouksen kesäretkeen Helsingissä elokuun lopulla osallistui kuutisenkymmentä seuran jäsentä. Kari J. Talvitie esitteli seuran jäsenille Suomen Kaartin hautausmaata, josta löytyi sukuseuran eri haarojen kolme muutakin esivanhempaa. Myös Kaartin Jääkärirykmentin perinnehuoneeseen tutustuttiin Talvitien opastuksella.

Radiodokumentti palkittiin Kroatiassa
Suomen kaartin paluulaulua on seuralaisten esittämänä on kuultu kesällä myös Kroatiassa Markulicin kansainvälisillä dokumentaarisen radiodraaman festivaaleilla. Siellä voitti Prix Markulicin bulgarialais-suomalaisena yhteistuotantona syntynyt Pitkä matka taistelukentälle - Един по-дълъг път до боя - projektin bulgarialaisversio. Projektissa ovat olleet mukana bulgarialaiset Daniela Manolova, Boris Evlogjev ja Pauliana Novakova sekä suomalaiset Soila Valkama, Kai Rantala ja Hannu Karisto.
Yle Radio Ykkösen dramaturgi Soila Valkama, joka on itse Sarénin sukuseuran jäsen, kertoi luovuttaneensa lauluäänitteen hieman epäröiden, mutta se oli tavoittanut yleisönsä. Daniela Manolova kertoi kansainvälisen festivaaliyleisön kuunnelleen laulua silmiä pyyhkien.
Tuotannosta löytyy tietoja bulgariaksi ja englanniksi mm. osoitteesta http://bnr.bg/sites/hristobotev/Shows/Society/DocumentalStudio/Pages/130302_Dokkumentalno_studyo.aspx
Yle Radio 1:ssa lokakuussa
Soila Valkaman ohjaama suomenkielinen osuus kuullaan Todellisia tarinoita -sarjassa Yle Radio 1:ssä torstaina 3.10. klo 22.05 - 22.55, uusinta on sunnuntaina 6.10.klo 16.05 otsikolla Balkanin santaa varpaissa.

Ritva Särkisilta

ALKUUN
 Bulgarialaiset "hippi"-juhlat

Heinäkuun ensimmäisen päivän aamuna bulgarialaiset juhlivat hippiä, tänä vuonna ensimmäisen kerran Vitoshalla Sofian lähellä. Tuhannet ihmiset vaelsivat Vitoshalle yöllä 30. päivä kesäkuuta ollakseen valmiina heinäkuun ensimmäisen päivän aamuna vastaanottamaan auringon ensisäteet ja siten juhlimaan ainutlaatuista juhlapäivää.

Heinäkuun aamu -tapahtuma on omistettu kuuluisalle Uriah Heepin samannimiselle laululle. Juhlinnan tradition alku ajoittuu 70-80 -lukujen taitteeseen ja se oli alkujaan protesti kommunismihallinnon rajoituksia vastaan. Juhlapäivä on vielä melko suosittu kansalaisten keskuudessa, vaikka perinteisesti sitä on juhlittu vain rannikolla.

Viime vuonna John Lawton (Uriah Heepin ex-solisti) ilahdutti tuhansia fanejaan esittämällä kappaleen "July Morning" (Heinäkuun aamu) Kamen Brjagissa, kylä lähellä Varnaa, tasan auringon nousun aikaan klo 5.33 paikallista aikaa.
Lawton oli paikalla jo kuudetta kertaa ja häntä säesti suosittu bulgarialainen rock bändi B.T.R.

Nimenomaan Kamen Brjagista kaikki alkoi, mutta nykyään siis juhlitaan jopa Sofiassa asti. Myös kaupunkien Varna, Burgas ja Sozopol lähellä vietetään heinäkuun ensimmäisen päivän juhlia.

Mikki Lehessalo

ALKUUN
 Maailmankisoihin hyvällä tatsilla

Bulgaria Air lentoyhtiö kuljettaa TUL:n joukkueen Kansainvälisen Työväen Urheiluliitto CSIT:n Maailmankisoihin Varnaan.
Kansainvälisen Työväen Urheiluliitto CSIT:n kolmansiin Maailmankisoihin on TUL:stä lähdössä iskukykyinen joukkue, jolla on mahdollisuudet mestaruuksiin useissa lajeissa.
TUL:n joukkueessa ovat mukana muun muassa kävelijä Anne Halkivaha, painija Matti Kettunen ja pöytätennispelaaja Benedek Olah. Kesäkuun ensimmäisellä viikolla Bulgarian Varnaan kokoontuu noin 4 000 CSIT:n jäsenjärjestöjen urheilijaa. TUL:n 114 urheilijaa osallistuvat yhteentoista lajiin.
Joukkueen pääluku on 155 ja lisäksi 180-paikkaiseen vuokralentokoneeseen tulee mukaan kuntoilutapahtumiin ja yli 55-vuotiaille tarkoitettuihin ohjelmiin osallistuvia.

TUL:n suurin laji on yleisurheilu 30 kilpailija. Joukkuevoimistelun (Rantaperkiön Isku) koko on kuusi urheilijaa, naisten koripallojoukkueen kymmenen, petankin 20, naisten lentopallon Messukylän Toverit) kaksitoista ja tenniksen kolmetoista pelaajaan. Shakinpelaajia on kolme, judokoita viisi ja pöytätennispelaajia kolme. Kreikkalaisroomalaiseen painiin ja rantapainiin osallistuu seitsemän TUL:n urheilijaa ja uutena lajina ohjelmaan otettuun köydenvetoon viisi.

- Meillä on Varnassa hyvin iskukykyinen joukkue, jolla on mahdollisuuksia CSIT:n mestaruuksiin monissa lajeissa. Ei ole mitään syytä epäillä, etteikö TUL olisi tälläkin kertaa menestyneimpien järjestöjen joukossa, sanoo TUL:n liikuntapäällikkö Irja Appelroth.

Suomen Työväen Urheiluliitto TUL ry. on yksi maamme suurimmista ja toimivim-mista kansalaisjärjestöistä. Seuroja on tuhat, joilla on yhteensä 280 000 jäsentä. Liiton seuroissa harrastetaan 59 urheilulajia. TUL on keskittynyt lapsi- ja nuoriso-urheiluun, aikuisliikuntaan sekä seuratoiminnan kehittämiseen. TUL:n tavoitteena on huolehtia siitä, että kaikilla kansalaisilla ikään, sukupuoleen, etniseen taustaan tai varallisuuteen katsomatta olisi mahdollisuus harrastaa liikuntaa hyvässä seurassa omassa asuinympäristössään. TUL:ssä on korostettu koko sen toiminnan ajan kansalaisten terveyttä ylläpitävän liikuntaharrastuksen merkitystä. Omalla toimin-nallaan TUL on pyrkinyt turvaamaan kansalaisille tasa-arvoiset ja yhdenvertaiset liikkumisen sekä urheilemisen edellytykset ja antaa täyden tukensa kaikille toimille, joilla lisätään ihmisten kunto- ja terveysliikuntaa. TUL on perustettu 26.1.1919. Liitolla on 15 piirijärjestöä ja seurojen lisäksi TUL:llä on 13 yhteisöjäsentä, joista suurin on Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK. TUL on Kansainvälisen Työväen Urheiluliiton CSIT:n (Confédération Sportive du Travail/International Labour Sports Federation) jäsen. CSIT:n toimisto sijaitsee Wienissä Itävallassa.

Lentoyhtiö Bulgaria Air operoi reittilentoja Sofiasta ja Varnasta 28 kohteeseen Euroopassa ja Lähi-Idässä sekä tilaus- ja liikelentoja yli 100 kohteeseen. Codeshare yhteistyökumppaniverkoston ansiosta Bulgaria Air tarjoaa asiakkailleen mahdolllisuuden matkustaa yli 400 kaupunkiin Euroopassa, Aasiassa, Afrikassa ja Pohjois-Amerikkassa. Suomesta yhtiö on kuljettanut vuodesta 2004 lähtien lomalennoillaan auringonpalvojia Mustanmeren suosittuhin kesäkohteisiin ja tarjoaa VIP lentoja 26 paikkaisella Avro RJ70 koneella, mm. Carlos Santanan konserttivierailu Helsingissä. Konekanta käsitää 17 Airbus A319/A320 144/180 paikkaista sekä Embraer ERJ-190 108 paikkaista matkustajakonetta. Bulgaria Air omistaa yhdessä Lufthansan kanssa lentokonehuoltoyhtiö Lufthansa Technik Sofian ja yhteistyössä LSG SkyChefsin kanssa cateringyhtiö Silver Wingsin, jotka molemmat toimivat Sofian lentoasemalla.


TUL:n verkkosivujen pohjalta laatinut
Alexander Kostadinov

ALKUUN
 TUL:n menestys Maailmankisoissa oli loistava

CSIT:n kolmansissa Maailmankisoissa TUL pääsi joka lajissaan mitalikantaan. Kaikkiaan mitaleita tuli 48 kappaletta, joista 17 on kultaista, 16 hopeaa ja 15 pronssia.

- TUL:n joukkueen menestys Maailmankisoissa oli erinomaista. Jokainen lajiryhmä onnistui saavuttamaan mitalin, joka kertoo joukkueen tasosta ja leveydestä, sanoo pääsihteeri Janne Ollikainen.

Kansainvälisen Työväen Urheiluliitto CSIT:n Maailmankisat Bulgarian Varnassa oli osoitus TUL:n seuroissa tehtävät hyvästä valmennustyöstä. Kisaviikko osoitti myös sen, kuinka suuri merkitys Maailmankisoilla oli kaikille urheilijoille ikään ja lajiin katsomatta.

TUL:n yleisurheilijat saavuttivat 29 mitalia, painijat kahdeksan, pöytätennispelaajat kolme ja judokat kaksi. Naisten lentopallojoukkue sai hopeaa, shakkipelaaja Risto Tuominen pronssia, joukkuevoimistelijat pronssia ja naisten köydenvetojoukkue pronssia.

CSIT:n Maailmankisojen kultamitalistit ovat Otto Seppälä 110 m:n ja 400 m:n aidoissa, Jani Kiiskilä keihäässä ja kuulassa, Aleksi Ojala 10 000 m:n kävelyssä, Jatta-Juulia Hanski 100 m:n aidoissa, Johanna Mertanen 5 000 metrillä, Marjo Starck kolmiloikassa, Henna Takkinen keihäässä ja Anne Halkivaha 5000m kävelyssä.

TUL:n joukkue Jatta-Juulia Hanski, Piritta Vaattovaara, Marjo Starck ja Marika Salmi tuli maaliin ensimmäisenä 4x100m viestissä. Naisten yleisurheilujoukkue voitti joukkuekilpailun.

Painissa kultaa saivat Tapio Helminen ja Makwan Ahmadi, pöytätenniksessä Benedek Olah, tenniksessä Matti Waris ja petankissa Leila Pirttilahti.

- Urheilullisesti TUL:n joukkueen menestys CSIT:n kisoissa oli erinomaista. Jokainen lajiryhmä onnistui saavuttamaan mitalin, joka kertoo joukkueen tasosta ja leveydestä, Ollikainen sanoo.


TUL:n verkkosivuilta
koonnut Mikki Lehessalo

ALKUUN
 Bulgarski Stan

Porin osastomme vietti 9.8 2013 meille jo niin perinteistä Bulgarski Stan -illanviettoa Porin Tuorsniemessä Seija Nolvin & Pauli Pöyhösen luona.

Osallistujia oli iltaan ilmoittautunut reilut 20 henkilöä, ilta sujui perinteitä noudattaen, menu sisälsi shopska-salaattia, grillimakkaraa ja juomana tietenkin Bulgarialaista viiniä unohtamatta runsasta kahvitarjoilua.

Illan aikana kuulimme myös tasokasta hanurimusiikkia livenä, jota meille esitti Antti Lehtola.

Ohjelman ja ruokailun välissä oli arpajaiset, jotka myös kuuluvat perinteisiin. Kartutamme arpajaisilla seuran kassaa ja nyt illan aikana kertyi 80€.

Porin osaston puolesta jutun kirjoitti Ali Poskiparta


ALKUUN

 Maailmanmestaruuskisat Moskovassa

Sekä Suomella että Bulgarialla oli MM-kisoissa 10 urheilijan joukkue.
Suomelle yleisurheilu on erittäin merkittävä urheilumuoto ja erityisesti keihäänheitto. Bulgariassa taas vain osa kansasta edes tietää koko Maailmanmestaruuskisoista mitään ja hekin oikeastaan vain Ivet Lalovasta (100m ja 200 m juoksija), joka on viime vuosina ollut hyvää eurooppalaista tasoa. Moskovassa hän 100 metrillä karsiutui semifinaalissa ajalla 11.10, samoin hänelle kävi 200 metrillä, siinä ajalla 22.81. Suomen Hanna-Maari Latvalalle kävi ihan samoin, vain aavistuksen heikommilla ajoilla.

Kuulan tulokset, jossa bulgarialainen pääsi pistesijalle:
1) David Storl Saksa 21,73, 2) Ryan Whiting USA 21,57, 3) Dylan Armstrong Kanada 21,34,
4) Reese Hoffa USA 21,12, 5) Ladislav Prasil Tshekki 20,98, 6) Tomasz Majewski Puola 20,98,
7) German Lauro Argentiina 20,40, 8) Georgi Ivanov Bulgaria 20,39,
9) Cory Martin USA 20,09,
10) Asmir Kolasinac Serbia 19,96,11) Antonin Zalsky Tshekki 19,54, 12) Martin Stasek Tshekki 19,10.

Lopputulemana Suomelle tuli yksi hopeamitali, mutta Bulgarialle ei herunut valitettavasti yhtään.

Mikki Lehessalo

ALKUUN
 Anna Dantchev,

suomalais-bulgarialainen laulaja (s. Haapavesi) - aloitti bulgarialaisten perinnelaulujen laulamisen kotona Hristo Dantchevin johdolla, on myös saanut bulgarialaista lauluopastusta Yanka Roupkinalta, Vitchka Nikolovalta, Bisserovan siskoksilta, Sonya Georgievalta ja Iliana Taborilta. Muita lauluopintoja mm. Mia Simanaisen, Liina Ockenströmin ja Pirkkoliisa Tikan kanssa.

Kun olin lapsi, kesälomat Bulgariassa olivat maagisia jo pelkästään sen takia, että siltä ainoalta mustavalkoiselta tv-kanavalta tuli koko päivän hyvin usein upeaäänisten tätien laulantaa. Minä istuin nenä kiinni baban television ruudussa ja imin melodioita, äänenvärejä.
Muusikkoperheen lapsena musiikki oli ja tuli, sitä en kyseenalaistanut. Bulgarialaisen perinnemusiikin lisäksi lapsesta asti suuria vaikutteita olen saanut myös suomalaisesta perinnemusiikista, vanhasta jazzista, soulista, klassisesta musiikista, ortodoksisesta kirkkolaulusta, kaikesta mahdollisesta.
Lähdin opiskelemaan Jyväskylään musiikkitiedettä, ja opintoaikoina perustin soul-yhtyeen /The Souldiers, missä lauloin 8 vuotta. Valmistuttani ja Helsinkiin muutettuani mielenkiinto veti kohti eri musiikkityylilajeja yhdisteleviä projekteja.
Omien lasten myötä tietoisuus omista juurista on tullut voimakkaammaksi, ja huomaan, että musiikkia tehdessäni, melodiat ja äänenvärit vievät minut aina sinne babani mustavalkoisen television äären. Haluan jakaa omaa perintöäni myös muille, kertoa tarinoita Bulgariasta, tuoda ne tarinat tämän päivän Suomeen ja maustaa niitä sopivasti niillä kaikilla musiikkityylilajeilla, jotka ovat mukaani lähteneet matkan aikana.
Tervetuloa kuuntelemaan tarinaani Savoy-teatteriin Ourvision- laulukilpailun finaaliin pe 4.10. 2013 klo 19.00

ALKUUN

 Hiekkaveistoksia Sofiassa ja Burgasissa

Perjantaina 20.9. avattiin Sofian Eteläisessä puistossa hiekkaveistosfestivaalit, jonka aiheena oli muistella kaikkea sitä hyvää mitä kesä tarjosi.  ”Festivaali jatkuu niin pitkään kuin sää sallii” sanoo Plamen Zarkov tapahtuman järjestäjä. Kesän aikana oli myös Burgasissa samanlainen festivaali, joka houkutteli tuhansia turisteja sekä Bulgariasta että ulkomailta viettämää lomaa Mustanmeren etelärannikolla.   
Novinite 23.9.2013/ MLL

ALKUUN


ALKUUN

ALKUUN

ALKUUN

ALKUUN

ALKUUN