BULGARIAN VIESTI - Suomi-Bulgaria seuran jäsenlehti

Bulgarian viesti kertoo Bulgarian kulttuurista, taloudesta, historiasta, yhteiskunnallisista kysymyksistä, matkailusta - Bulgariasta ennen ja nyt. Lehdessä julkaistaan myös seuran jäsenosastojen kuulumisia ja tapahtumia. Lehteä toimitetaan jäsenistölle, mutta myös ministeriöille, kulttuuriyhdistyksille ja liike-elämän edustajille Suomessa ja Bulgariassa.

Toimitus

Ilkko Suvilehto, vastaava päätoimittaja, e-mail: bgtoimitus@yahoo.com
Ritva Särkisilta, toimittaja, GSM 040 5389266, e-mail: ritvasarki@gmail.com
Maj-Lis Lehessalo,  taitto, GSM 0400 900433, e-mail: mikki@lehessalo.com

Painopaikka:      Multiprint, Helsinki 201
4

Bulgarian Viesti 1/2014 sisältö (aiemmat Bulgarian viestit)

Vaikutelmia matkamessuilta 17.-19.1.2014, päätoimittaja Ilkko Suvilehto
Tapaaminen on aina uusi mahdollisuus, puheenjohtaja Tapani Salonen
Nadja Blagoevan design "suojasi taloa ja toi hyvää onnea", Ritva Särkisilta

Uusi kirja kenraali Casimir Ehrnroothista julkistettiin Helsingissä, Tapani Salonen
Suurlähettiläs Salmi mukana kenraali Ehrnroothin muistomerkin paljastusjuhlassa Targovishten kaupungissa, Suomen suurlähetystö, Sofia
Монумент на ген. Казимир Ернрот открит в гр. Търговище, Посолство на финландия, софия
Suomalaiset ja bulgarialaiset insinööri ja rakkaus, Ritva Särkisilta
Bulgarian upeat hiihtokohteet,  Mikki Lehessalo
Bulgariassa julkaistiin taas ortodoksiaiheinen kolikko, ortodoksi.net

Turkulaiset Mustalaisleirin tunnelmissa, Ilkko Suvilehto


Tekijänimin julkaistut artikkelit edustavat kirjoittajiensa näkemyksiä. Toimitus pidättää itsellään oikeuden lyhentää ja muokata artikkeleita kirjoittajan suostumuksella.
 Vaikutelmia matkamessuilta 17. - 19.1.2014
Suomi-Bulgaria-seuran osastolla vastapäätäni on Suomi-Israel Yhdistysten Liitto, oikealla puolellani on Suomalais-Arabialainen yhdistys ja selkäni takana Suomi-Amerikka yhdistysten liitto. Tutustun erilaisiin ihmisiin ja kuulen monenlaisia matkakokemuksia. Autan Anna Dantchevia esiintymään seuramme puolesta yhteisellä esiintymislavalla ja esittelemään Bulgariaa ja toimintaamme. Ihmisiä pysähtyy kuuntelemaan Annan vahvan tunteellista laulua.
Tänä vuonna Matkamessuilla vieraili 67 000 kävijää. On mukava havaita, että ne, jotka kaipaavat tietoa Bulgariasta, löytävät luoksemme. Saimme uusia jäseniä ja osastomme seinämaalaus sai myönteistä palautetta.
Bulgarian valtion Matkailuviraston osastolta sain kirjallista ja audiovisuaalista materiaalia, joka esitteli maan parhaita matkailupuolia. Samalla tapasin Bulgarian suurlähettiläs Lyubomir Todorovin, kaupallisen edustajan rva Galateya Kolikovan ja Bulgaria Airin edustajan Alexander Kostadinovin.
Tykkään käydä vuosittain Suomen Ulkoministeriön osastolla. Keskustelin UM:n edustajien kanssa ja kehuin heidän Bulgariaa ja muita maita koskevia matkustustiedotteitaan. Totesimme, että näillä verkkosivuilla on tarkoitus tuoda esiin hyvien puolien lisäksi myös kaikki mahdolliset riskitekijät, vaikka kääntöpuolena onkin, että oloista voi saada liian vaarallisen kuvan. Parempi olla etukäteen ylivarovainen kuin itkeskellä jälkikäteen molempien maiden viranomaisille maailman pahuutta. Yhteenvetona: ”Bulgaria: Melko turvallinen EU-maa matkustaa. Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saa ensiapua, kaikenkattava matkavakuutus silti tarpeen.” (Suomen Ulkoministeriön matkustustiedote 7.1.2014).
 
Ilkko Suvilehto

ALKUUN
 Tapaaminen on aina uusi mahdollisuus
Meillä kaikilla on nykyään kauhea kiire. Kenellä mihinkin. Pienemmillä paikkakunnilla asuvat sanovat, että helsinkiläisten kiire on kotikutoista ja elämäntapaan liittyvää. Muualla kuulemma stressataan vähemmän.
Näin saattaa todellakin olla. Korkealle arvostamani hiihtäjälegenda Juha Mieto sanoi hiljattain HS NYT-liitteessä, että hesalaisten jutut kiinnostavat ja erilaisten maakuntien ja murteiden erilaisuus on rikkaus. Tosiaan, on hienoa tavata erilaisia ihmisiä, sekä vanhoja tuttuja että saada uusia ystäviä.

Meidän pitäisi tavata toisiamme useammin. Toinen ihminen voi olla arvokas juttukaveri, mukava sosiaalisuuden kohde tai muuten vaan päivänpiristys. Hän voi parhaimmillaan avata omatkin silmät. Yhdessä on mukavampi tehdä asioita kuin puurtaa yksin. Yhteisöllisyydessä on paljon voimaa.

Tammikuussa tapasimme Matka2014-messuilla. Monet Bulgarian ystävät kävivät kertomassa kuulumisiaan. Siinä juteltiin sekä matkakokemuksista että matkasuunnitelmista. Messujen kirjoituskilpailuun ’Mitä Bulgariasta tulee mieleen’ osallistuttiin aktiivisesti. Tulemme julkaisemaan tekstejä seuran nettisivuilla. Kaksi hienoa palkintoa arvottiin. Toiselle lähti selkäreppu, toiselle pikee-paita. Onnea voittajille!

Anna Danchev tarjosi messuyleisölle unohtumattoman Bulgaria-esittelyn, johon kuului musiikkia, maatietoa ja dvd-esityksiä. Taiteilija Nadja Blagoeva suunnitteli osastomme ilmeen. Seuramme uusi ilmettään myös hankkimalla seuran kiertomatkalta ottamistani kuvista roll up – kuvatelineen.

Alkaneen vuoden ensimmäinen kuukausitapaaminen helmikuussa oli mielenkiintoinen. Bulgarialainen Teddy toi mukavan lisän tapaamiseen. Suomalaiset ystävät pitivät hänelle oppitunnin maastamme. Lisäksi katselimme Bulgarian karttoja ja esitteitä. Ja mikä parasta, tapasimme toisiamme.

Toistemme tapaamisia on lisää luvassa. Maaliskuussa pidämme martenitsa-juhlat, vietämme Bulgarian kansallispäivää ja järjestämme kirjallisuusillan.

Tapaamisiin monipuolisen ohjelman merkeissä!

Tapani Salonen
puheenjohtaja

ALKUUN
  Nadja Blagoevan design ”suojasi taloa ja toi hyvää onnea”

Syvänkeltaista pohjaa vasten hahmottuu bulgarialaisia kylänäkymiä. Kanatitsan* muotoinen ikkuna antaa vielä yhteen vahvanväriseen todellisuuteen, josta kuultaa vuorenlaitaa, luostaria, kirkkoa. Toisella seinällä makaz*, vanha hääsymboli on alkanut ottaa kansanpukuun pukeutuneen morsiamen hahmoa.

– Teidän messuosasto olisi voittanut kauneuskilpailun, jos sellainen olisi järjestetty, sanoi eräs vuosien mittaan parinkin YSL-seuran matkamessuosastoilla vapaaehtoisena päivystänyt kollega.

Niin tekisi itsekin mieli sanoa: olin todella vaikuttunut siitä, mitä Nadja Blagoeva oli suunnitellut Suomi – Bulgaria –seuran tämänvuotiselle Matka2014-messuosastolle. Taiteellinen kokonaisuus oli sellainen, että sitä harvemmin kaupallisessa messutapahtumassa näkee. Blagoevaa olivat inspiroineet ns. Tšiprovtsi-matot, käsinkudotut kelimit, jotka ovat osa maan kansanperinnettä. Nimi tulee Tšiprovtsin kaupungista, jossa tämän tyypin kelimien teko alkoi 1600-luvulla. Nadja Blagoeva oli käyttänyt kahta tyypin keskeistä ornamenttia, kanatitsaa (turk. siipi) sekä makazia (turk. sakset), ulkoseinällä.
*Kanatitsa muodostuu useista kolmioista ja se symboloi ikuisuutta. Sen on uskottu suojaavan taloa pahoilta hengiltä ja tuovan hyvää onnea. *Makaz, joka muodostuu kahdesta kolmiosta, on vanha häissä käytetty symboli. Se kertoo perheen yhteydestä, mutta myös jumalallisen ja maallisen yhteydestä sekä luonnon tasapainosta ja harmoniasta.

Symbolit olivat kuitenkin vain osa designiä, joka oli omaperäinen taiteellinen kokonaisuus. Etäisesti mieleen tulivat viime vuosisadan venäläiset avantgardistit, kansantaiteesta ja kubismista samanaikaisesti vaikuttuneet.

Nadja Blagoevalla on kotisivut osoitteessa http://www.nadjablagoeva.com/index.html, jossa voi käydä katsomassa hänen töitään.
Nadja Blagoeva, s. 1984 Sofia, on valmistunut 2012 Aalto-yliopistosta Art Theory, Criticism and Management - maisteriohjelmasta filosofian maisteriksi ja jatkaa nyt tohtorikoulutettavana aiheenaan taidekasvatus.

Ritva Särkisilta


ALKUU
 Uusi kirja kenraali Casimir Ehrnroothista julkistettiin Helsingissä

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutissa järjestettiin 26.11.2013 professori ja suurlähettiläs Venelin Tsachevskyn kirjan, ”Casimir Ehrnrooth. The General Who Made History”, julkistamistilaisuus. Aiheena Casimir Ehrnrooth – Kenraali, joka teki historiaa, on erityisesti suomalaiselle lukijalle mielenkiintoinen.
Arvokkaassa tilaisuudessa oli paikalla n. 35 henkilöä, luentosali oli täynnä. Paikalla oli tutkijoita, diplomaatteja, virkamiehiä, tiedotusvälineiden edustajia, sotahistorian harrastajia ja muita Bulgariasta kiinnostuneita. Puheenjohtajana toimi Aleksanteri-instituutin johtaja professori Markku Kivinen.
Suomessa ja Virossa Bulgarian suurlähettiläänä toiminut Tsachevsky kertasi historiaansa ja kontaktejaan Suomessa. Kirjan ilmestymisen ajoitus oli täydellinen. Kenraali Ehrnroothin syntymästä tuli kuluneeksi 180 vuotta ja kuolemasta 100 vuotta. Samaan aikaan marraskuussa Bulgarian Targovishtessä julkistettiin kenraali Ehrnroothille omistettu patsas. Paikalla oli Suomen suurlähettiläs Harri Salmi. Hanketta oli voimakkaasti tukenut Suomi-Bulgaria-seuran aktiivinen Valkeakosken osasto.
Professori Tsachevsky kertoi perehtyneensä Casimir Ehrnroothin historiaan jo Suomessa ollessaan. Historian vaiheiden tutkiminen on ollut yksi diplomaattiuran väkevimpiä kokemuksia. Sofiaan palattuaan hän on ollut käynnistämässä hanketta, jonka tavoitteena on nimetä Sofiassa katu Casimir Ehrnroothille.
Nyt julkaistun kirjan tavoitteena on kertoa totuus Casimir Ehrnroothin toiminnasta ja panoksesta nimenomaan Bulgarian historialle. Hän oli Venäjän armeijan sotilaskomentaja, joka toimi politiikassakin. Ehrnroothilla oli keskeinen rooli uuden toimintakykyisen oman armeijan kehittämisessä Bulgarialle.
Erikseen tarkastellaan Casimir Ehrnroothin toimintaa sotaministerinä ja ulkoministerinä sekä lyhyttä pääministerikautta. Erityisesti kirjoittaja haluaa korostaa Ehrnroothin saavutuksia vapautuksen jälkeisen kriisin rauhoittamisessa, kristittyjen ja ottomaanien välisten puhdistusten estämisessä ja yhteiskunnallisten olojen vakiinnuttamisessa. Ehrnroothilla on kytkentä Bulgarian diplomatian perinteeseen.
Tsachevsky toteaa, että Ehrnrooth oli merkittävä suomalainen. Hänet koetaan Bulgariassa suurmieheksi. Mikä tahansa kansa voi olla ylpeä tällaisesta henkilöstä. Hän on kiistatta suomalainen Venäjän Armeijan kenraali, mutta kuuluu tärkeältä osalta Bulgarian historiaan.
Suomalaisten panos Bulgarian vapauttamisen puolesta on Bulgariassa pantu merkille. Erikoisen tärkeää tapahtumasarjassa on se, että Suomesta lähti tuhatkunta sotilasta vapauttamaan Bulgariaa, vaikka tuohon aikaan Suomi ei ollut itsenäinen maa. Kyseessä on valtava uhraus.
Yhteys nykypäivään löytyy. Nyky-Bulgarian kriisin ratkaisemiseksi tarvittaisiin uutta Ehrnroothia, mutta tällä kertaa bulgarialaista, Tsachevsky tokaisee. Vuodesta 2007 lähtien hän on julkaissut 11 kirjaa. Seuraava kirja on jo tekeillä, se käsittelee Sveitsin poliittista neutraliteettia.
Saatesanoissa todetaan, että Casimir Ehrnrooth on yksi arvostetuimmista Ehrnrooth-suvun jäsenistä, jotka olivat kenraaleita, poliitikkoja, liikemiehiä, tutkijoita, kirjailijoita ja filantrooppeja. Hän loi loistavan sotilasuran aikana, jolloin Suomi oli osa Tsaarin Venäjää. Casimir Ehrnrooth toimi komentajana XI jalkaväkidivisioonassa, joka Venäjän-Turkin sodassa 1877–78 vapautti Bulgarian 500 vuotta kestäneestä ottomaanien vallasta.
Huhtikuussa 1881 ensimmäisenä ulkomaalaisena Bulgarian historiassa Casimir Ehrnrooth nimitettiin Bulgarian pääministeriksi. Hänellä oli valtava vaikutus armeijan kehittämisessä, alueellisen yhtenäisyyden säilyttämisessä ja Bulgarian valtion lujittamisessa. Hän toimi Venäjän hallituksen Suomen asioiden valtiosihteerinä (ministerinä) vuosina 1888-1891. Hän kuoli Helsingissä 1913.
Teos julkaistiin Casimir Ehrnroothin syntymän 180. juhlavuoden ja kuoleman 100. muistovuoden kunniaksi.
”Suomi saa olla ylpeä kenraali Casimir Ehrnroothista, kuten jokainen kansakunta ja maa olisi ylpeä tällaisesta henkilöstä”.
Venelin Tsachevsky: Casimir Ehrnrooth. The General Who Made History. East-West Publishing House. Sofia, 2013.

Kirjan julkistamistilaisuudesta ja teoksesta yhdistäen laatinut Tapani Salonen

Casimir Ehrnroothin elämänvaiheita:
• 26.11.1833 syntyi Seestan kartanossa
• 1852 hyväksyttiin Pietarin Keisarilliseen sotilasakatemiaan
• 1855 valmistui Pietarin Keisarillisesta sotilasakatemiasta
• 1856 ylennettiin majurin arvoon ja komennettiin Kurskin jalkaväkirykmenttiin
• 1856-60 osallistui Kaukasuksen sotaretkeen (1858 haavoittui)
• 1862 ylennettiin everstin arvoon
• 1862-64 osallistui Puolan kansannousun rauhoittamiseen
• 1877-78 osallistui Venäjän-Turkin sotaan (Bulgarian vapautussota)
• 1880 nimitettiin Bulgarian sotaministeriksi
• 1881 nimitettiin Bulgarian ulkoministeriksi
• 1891 jäi eläkkeelle Venäjän Armeijasta
• 5.2.1913 kuoli Helsingissä


ALKUUN
 Suurlähettiläs Salmi mukana kenraali Ehrnroothin muistomerkin paljastusjuhlassa Targovishten kaupungissa
Suomen suurlähettiläs Harri Salmi osallistui kenraali Casimir Ehrnroothin muistomerkin paljastusjuhlaan perjantaina 22. marraskuuta Targovishten kaupungissa.

Muistomerkin paljastivat yhdessä Targovishten kaupungin pormestari Dr. Krasimir Mirev, Suomen suurlähettiläs, Venäjän pääkonsuli Vladimir Klimanov Rusesta ja herra Givko Stoyanov, lahjoittaja sekä Suomi-Bulgaria seuran jäsen Valkeakoskelta.
Herra Givko Stoyanov on syntynyt Targovishten kaupungissa, mutta asunut jo vuosikymmeniä Suomessa. Ella ja Georg Ehrnrooth Säätiö valtuuttivat herra Stoyanovin edustamaan säätiötä juhlallisuuksissa.

Kuka oli Casimir Ehrnrooth?
Johan Casimir Ehrnrooth oli suomalainen Venäjän keisarikunnan armeijassa palvellut upseeri.
Hän toimi 1877–1878 divisioonan komentajana Turkin sodassa, jossa hän haavoittui Oltenitsan taistelussa kesäkuussa 1877. Seuraavan vuoden marraskuussa hän sai ylennyksen kenraaliluutnantiksi. Sodan jälkeen Venäjän keisari Aleksanteri II halusi muodostaa Turkilta valloitetusta Bulgariasta Venäjän puskurivaltion. Bulgarian ruhtinaaksi valittiin 1879 Alexander von Battenberg, Aleksanteri II:n suosikki. Tsaari päätti lähettää kenraali Ehrnroothin hänelle neuvonantajaksi ja niin tämä sai maalis-kuussa 1880 eron sotilaspalveluksesta ja komennuksen uudelleen Bulgariaan.
Vuosina 1880-1881 kenraali Johan Casimir Ehrnrooth toimi Bulgarian sota-, sisä- ja ulkoministerinä sekä pääministerinä.

© Suomen suurlähetystö, Sofia
ALKUUN
 Монумент на ген. Казимир Ернрот открит в гр. Търговище

На 22 ноември 2013 г. по инициатива и дарение на финландско-българското дружество в град Валкеакоски и лични средства на г-н Живко Стоянов, родом от Търговище, а по настоящем живеещ във Финландия, съвместно с Община Търговище и Сдружението за приятелство с Финландия в града, бе открит паметник на ген. Казимир ЕРНРОТ – Освободителят на Търговище.
Монументът се намира в градинката пред Археологическата експозиция в Търговище. Той бе открит от Н. Пр. посланика на Република Финландия в България Харри Салми, генералния консул на Руската федерация в гр. Русе Владимир Климанов, от дарителя Живко Стоянов и кмета на община Търговище д-р Красимир Мирев. Официален гост на събитието бе и почетният консул на Швеция в България Константин Дараданов.

Кой е ген. Казимир Ернрот?

Казимир Ернрот – руски генерал с шведски произход, роден във Финландия, преминава дългия път на Руско-турската освободителна война от 1878 г. и остава да гради съвременна България след нейното приключване. Няколко са заветите на ген. Казимир Ернрот към идните поколения. Напускайки Княжество България след въвеждане Режима на пълномощията през 1881 г., той заявява:
„Аз ви оставям една България, усмирена и послушна. Сега от вас зависи да я направите щастлива”... „Да се вземат 12 честни и добре дисциплинирани офицери, 6 от тях да се назначат за министри, а другите 6 да се оставят в резерва. Щом бъде обявено недоверие към първите 6 офицери, тутакси да се турят те в резерва, а резервните да се направят министри”.

.©Посолство на финландия, софия

ALKUUN
 Suomalaiset ja bulgarialaiset insinöörit ja rakkaus

Rakkauden algoritmi eli prosessin suorittamisohje? No, ammattimaista lähestymistä maailman vaikeimmin hallittavaan asiaan, päättivät insinöörismiehet Tonislav Hristovin Love & Engineering –dokumentissa. Filmi esitettiin tämänvuotisen DocPoint-festivaalin avajaisnäytäntönä ja se voitti myös ensimmäistä kertaa jaetun yleisöpalkinnon. Yleisöpalkinto jaettiin eniten ääniä saaneelle Kotimaisen esityssarjan filmille.
Ja dokumentti todella ansaitsi palkintonsa! Se katsominen oli nautinto; filmi oli hauska älykkäällä, tunneälykkäällä tavalla, mutta myös koskettava. Suomalais-bulgarialaiset kulttuurierotkin piirtyivät taas kerran näkyviin.
Suomessa asuva bulgarialaissyntyinen Tonislav Hristov oli valinnut filmiinsä sekä suomalaisia että bulgarialaisia, Suomessa työssä olevia poikamiesinsinöörejä, jotka haluavat löytää rakkauden. Atanas Boev, itsekin tekniikan tohtori, mutta naimisissa oleva mies, vetää dokumentissa projektia, jonka tarkoituksena on auttaa rakkauden löytämisessä - tieteen kaikkia saavutuksia hyödyntäen. Syntyy kaaviota ja algoritmia, rakkautta vaiheistetaan ja luetellaan sisäeritystoiminnan muutoksia, haistellaan feromoneja ja kuullaan asiantuntijoita evoluutiobiologeista alkaen. Ja lopulta teoriaa aletaan soveltaa käytäntöön sokko- ja pikatreffeillä ja risteilyllä.
Kulttuurieroja
Suomalaiset insinöörit muistuttavat kovasti stereotypioita, Tuomas ei juuri puhua pukahda ja Markukseltakin juttu lentää lähinnä vain tietokonepeleistä. Mies on myös kävelevä teekkarivitsi sillä absurdilla tavalla, josta Äpy aina keväisin todistaa. Hän päättää mm. käyttää iskutilanteissa merikapteenin uniformua.
Bulgarialaisten poikamiesten tunnerekisteri on hiukan laajempi, tai ainakin he osaavat analysoida sitä paremmin ja puhua tunteistaan.
Kulttuurieroista todistaa kohtaus, jossa Andon hiiltyy hyttikaverilleen risteilyllä. Tuomas on tuonut yhteiseen hyttiin kaksi naista, toisen jopa sänkyynsä asti ja nimenomaan sellaisen naisen, joka aiemmin illalla on ollut Todorin seurassa. Missä on ihmisen kunnioitus, millaisen kasvatuksen on saanut ihminen, joka toimii näin! Tuomas on paitsi nolo, myös jotenkin hämmentynyt – ei ilmeisesti voi ymmärtää, mitä pahaa on siinä, että tuo hyttiin naisen, kun iskuristeilyllä ollaan.
Bulgarialaisinsinööreistä Todor deittaili pitkään kiinnostavan tytön kanssa, mutta juttu kuihtui lopulta. Todor osaa kuitenkin analysoida tunteitaan ja puhua niistä. Kahden vuoden filmiprojektin lopulla hän kertoo luopuneensa ylenmääräisestä logiikan käytöstä ja antaneensa enemmän tilaa tunteelle, myös työasioissa, mikä on lisännyt hyvää oloa. Häneltä kuullaan myös filmin loppurepliikki: ei ole olemassa rakkauden algoritmiä, rakkaus on algoritmi.
Myös Hristovin edellinen pitkä dokumentti Sinkkuelämän säännöt käsitteli samaa aihetta, poikamiesten naisenetsintää. Tämä uusi dokumentti teki sen harkitummin rakennetusti, keskittyneemmin, katselijan kannalta nautittavammin.

Bulgarialainenkin dokumentti
Ulkomaisten filmien sarjassa Doc Pointissa esitettiin bulgarialaisen Svetoslav Stojanovin The Last Black Sea Pirates eli Mustanmeren viimeiset merirosvot. Väsymätön rosvojoukko on jo 20 vuoden ajan turhaan etsinyt turkkilaisen lainsuojattoman myyttistä aarretta Mustanmeren pohjasta ja sen reunoilta. Kapteeni käskee ja lapiot heiluvat siellä, minne hänen etusormensa kulloinkin sattuu osoittamaan. Vanhan viinan ja bulgarialaisen sätkän katku leijuvat ilmassa sankareiden unelmoidessa rahantäyteisestä auvosta, kuten filmiä DocPointin sivuilla kuvataan. Filmi jäi minulta myöhäisten esitysajankohtien vuoksi näkemättä, mutta elän toivossa, että se on nähtävissä joskus koti-tv:n ruudulta, niin kuin laadukkaimpien dokumenttien kohdalla on aikaisempina vuosina tapahtunut.
Mutta ennen kaikkea toivoisi lisää tilaisuuksia nähdä Hristovin Love & Engineering.

Ritva Särkisilta

ALKUUN
 Bulgarian upeat hiihtokohteet

Banskon hiihtokeskus sijaitsee Pirin-vuoristossa 150 kilometriä Sofiasta etelään. Paikka on Bulgarian paras ja myös lumivarmin. Hiihtokausi kestää joulukuusta huhtikuuhun. Tammikuun viimeisellä viikolla luonnonlunta oli pari metriä, ja rinteissä on myös kattava lumetussysteemi. Pörssiyhtiö Yulen on sijoittanut supermodernin hiihtokeskuksen rakentamiseen 40 miljoonaa euroa ja paikka avattiin joulukuussa 2004.

Kesällä Banskosta tulee vaeltajien ja vuoristokiipeilijöiden valtakuntaa: Pirin on kansallispuisto, ja sen ainutlaatuinen luonto pinjametsineen ja vuoristojärvineen on Unescon suojeluksessa. Vuoriston korkein huippu Vihren kohoaa lähes kolmen kilometrin korkeuteen. Teoriassa laskettelurinteiden määrän voisi jopa kaksinkertaistaa, mutta ympäristölait eivät sitä salli. Tosin viime vuonna viimeksi sitä yritettiin.
Banskon rinteet saavat kehuja niin asiantuntijoilta kuin tavallisilta laskettelijoilta. Rinneprofiili - korkeusero 1570 metriä - on parempi kuin monissa tutuissa alppikohteessa, rinteet ovat leveitä ja niiden kunto on erinomainen. Doppelmeyr kiitää parissakymmenessä minuutissa kuusi vaijerikilometriä Banderiska Polyanaan.

Kolmannes rinteistä on helppoja, loput keskivaikeita ja haastavia. 1600 metristä tuolihissit vievät vielä tuhat metriä ylemmäksi, ja 16 rinteestä kertyy kilometrejä yhteensä 65. Hiihtopäivän kruunaa hulppea 16 kilometrin lasku huipulta alas Banskoon.
Rinneravintolat ja -tavernat ovat itävaltalaistyyliin rakennettuja ja viihtyisiä, kolkkoja massaruokaloita ei keskuksessa ole.

Banskon vanha vuoristokaupunki sijaitsee 936 metrin korkeudessa. Asukasluku on kaksinkertaistunut hiihtokeskuksen myötä 12 000:een. Uusi aika ei ole silti aivan pyyhkinyt pois itäeurooppalaista tunnelmaa, sillä banskolaiset vaalivat traditioitaan: kansanperinnettä, musiikkia, tanssia, ruokaa ja viinejä tarjotaan ylpeinä vieraille.

Borovets

Eritasoisten rinteiden ansiosta kohde soveltuu erinomaisesti kaiken tasoisille laskijoille. Kokeneemmille laskijoille on runsaasti haastavia rinteitä.
Noin 70 kilometriä Sofiasta etelään, Rilan pohjoisilla rinteillä, sijaitseva Borovets on Bulgarian vanhin ja samalla suurin talvilomakohde. Nykyisin Borovets on moderni laskettelukohde kaikkine mukavuuksineen ja palveluineen.

Borovetsin rinteet ovat keskittyneet kolmelle vierekkäiselle alueelle, joiden rinteiden yhteispituus on huimat 45 kilometriä. Tunnetuin keskittymistä lienee Yastrebets, joka on toiminut monen kansainvälisen talviurheilukilpailun näyttamönä. Kaksi muuta aluetta ovat Sitnyakovo-Martinovi Baraki ja Markudjik.

Kohteesta on mahdollisuus myös ostaa lasketteluopetusta tarpeen mukaan. Alueen tasokkaat kaupat, hotellit, ravintolat ja yökerhot ja takaavat monipuolisen rinneloman luonnonkauniissa maisemissa.

Perustiedot:
Kyläkorkeus: 1300 m
Alin hissiasema: 1337 m. Ylin hissiasema: 2560 m
Hissejä: 15
Rinnekilometrejä: 58
Mustia: 4 Punaisia: 9 Sinisia: 6 Vihreitä: 4
Maastohiihtolatuja: 35 km
Ravintoloita ja yökerho-ja: lukuisia

Vitosha

Aurinkoa, lunta, hyvät rinteet, erinomaiset hotellit ja sykkivän pääkaupungin nähtävyydet. Nämä kaikki löytyvät Vitoshan laskettelukohteesta, vain 20 minuuttia Sofian keskustasta.

Aleko ski center sijaitsee Vitosha vuorella Sofian välittömässä läheisyydessä, 1800 metriä merenpinnan yläpuolella. Vuoriston korkein huippu Cherni Vrah on 2290 m korkeudessa.

Laskettelukausi alkaa joulukuussa ja se kestää keskimäärin 120 päivää. Lumen syvyys on parhaimmillaan 1,5 metriä. Alueen keskilämpötila on vuodenajan kylmimpänä kuukautena tammikuussa -6 astetta.

Perustiedot:
Kyläkorkeus: 1800 m Alin hissiasema: 1510 m. Ylin hissiasema: 2290 m
Hissejä: 11 Rinnekilometrejä: 29 Mustia: 2 Punaisia: 3 Sinisiä: 7
Off-piste laskettelumahdollisuudet: Hyvät;  Ravintoloita ja yökerhoja: lukuisia


Pamporovo

Pamporovo on moderni hiihtokeskus Rodopivuoriston sydämessä, 260 km Sofiasta kaakkoon. Se on Euroopan eteläisin hiihtokeskus. Se on myös Bulgarian aurinkoisin talvikeskus ja hyvä luminen koko sesongin. Pamporovo on 1650 mpy Snejanka-vuoren (1926m) rinteellä. Seudulla on erittäin miellyttävä ilmasto, 120 aurinkopäivää hiihtokaudella ja ilman keskilämpötila on -3° C. Hiihtokausi on joulukuun puolivälistä huhtikuun puoliväliin. Murtomaahiihtoakin täällä voi harrastaa.
Pamporovon profiili on ystävällinen jopa aloittelijoille vaikkakin vaikeustasoa löytyy ihan mustille rinteille saakka. Päärinne lähtee Snejankan huipulta.

Perustiedot:
Kyläkorkeus: 1650 m Rinnekilometrejä: 22 km Pisin rinne: 4 km Hissejä: 14 Ravintoloita: useita

Mikki Lehessalo
Lähteet:
Terttu Levonen / IL
Bulgaria Air ja Wikipedia

ALKUUN
 Bulgariassa julkaistiin taas ortodoksiaiheinen kolikko

Marraskuun 18. päivänä vuonna 2013 Bulgarian keskuspankki laski liikkeelle uusimman hopeakolikon
luostarisarjassa, jossa on kuvattu kolokon eri puolille ortodoksisia aiheita. Tämän kertaisessa 10 levan
hopeakolikossa on kuvattuna Bachkovon luostari, joka on perustettu vuonna 1083 ruhtinas Gregorios
Pakourianoksen ( Γρηγόριος Πακουριανός, n. 1000 - 1086) toimesta. Luostari on yksi suurimmista ja
vanhimmista oprtodoksisita luostareista Euroopassa.

Toisella puolen kolikkoa on kuvattu Jumalansynnyttäjän ihmeitätekevä Eleusa-ikoni (Hellyyden Jumalanäiti)
Bachkovon luostarista. Kuva on jaettu kahteen osaan ja toisessa osassa on Bulgarian kansallispankin logo,
nimellisarvo (10 levaa) ja vuosiluku 2013. Kolokon ympäri on teksti: ” БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА(Bulgarska
Narodna Banka / Bulgarian kansallispankki).

Vastakkaisella puolella kolikkoa on kuva Bachkovon luostarista ja kaksi enkeliä Jumalasynnyttäjän symbolisen
luostarin portilla olevan freskon ympärillä. Tekstinä tällä puolella on: "БАЧКОВСКИ МАНАСТИР • УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО (Bachkovski Manastir - Uspenie Boogorodichno / Backovon luostari - Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkuminen [Uspenie]).

Kolikon ovat muotoilleet taiteilijat Evgenia Tsankova ja Plamen Chernev.

Kolikko on lyöty 92,5 prosenttisesta hopeasta ja se painaa 23,33 g. Sen halkaisija on 38, 61 mm ja sitä on
painettu 3000 kappaletta. Kolikkoja saa Bulgarian kansallisesta pankista.

Edelliseen sarjan hopeakolikkoon oli kuvattu Zografin luostari.

Ortodoksi.net
22.11.2013
ALKUUN

 Turkulaiset Mustalaisleirin tunnelmissa

Turun Bulgaria-Seura vietti 11.1.2014 Nuuttijuhlaa järjestämällä retken lounaineen Lohjan Teatterin ”Mustalaisleri muuttaa taivaaseen”- musikaaliin. Osallistujia retkellä oli 32 kpl ja halukkaita olisi ollut enemmänkin, mutta esitys oli loppuunmyyty jo varhain syksyllä. Vaihdoin kuulumisia vanhojen tuttujeni kanssa ja tutustuin uusiin ihmisiin, joilla oli oma kiintoisa tarinansa kerrottavana.
Sekä Mustalaisleiri-musikaalissa että Carmen-oopperassa päähenkilönä on mustalaisnainen, jonka ajattelutapa ja käytös johtavat ristiriitoihin sekä oman yhteisön että yhteiskunnan normien kanssa. Rada kokee olevansa kirottu ja kykenemätön olemaan onnistuneessa ihmissuhteessa, uskoen jopa aiheuttavansa kuoleman niille, joihin rakastuu. Vihjeitä naisen taustasta saa kuuntelemalla vanhemman mustalaisnaisen puhetta siitä, kuinka tämän elämä muistuttaa hänen omaa nuoruuttaan sydäntenmurskaajana, mutta samalla prostituoituna työskentelystä humalaisten miesten keskuudessa jo 14-vuotiaana. Mieleeni tulee kuva Sofian ”Kehä kolmosen” varrella seisovista, rekkakuskeja palvelevista minihameisista nuorista mustalaisnaisista. Käsitykseni mukaan myös suurin osa ulkomailla toimivista bulgarialaisprostituoiduista on mustalaistaustaisia.
Mutta ei tarvitse olla mustalainen kärsiäkseen rakkauden markkinataloudessa. Himoitsemme sitä, mitä emme saa ja halveksimme sitä, mitä on yllin kyllin saatavilla.
Turun Bulgaria-seura järjestää kevään ja kesän aikana kaksi vierailua Rauman kaupunginteatteriin, ohjelmassa ovat musiikintäyteiset ”Kuubalainen serenadi” ja ”Suklaasydän”.

Ilkko Suvilehto

ALKUUN


ALKUUN

ALKUUN

ALKUUN

ALKUUN

ALKUUN

ALKUUN

ALKUUN

ALKUUN