BULGARIAN VIESTI - Suomi-Bulgaria seuran jäsenlehti

Bulgarian viesti kertoo Bulgarian kulttuurista, taloudesta, historiasta, yhteiskunnallisista kysymyksistä, matkailusta - Bulgariasta ennen ja nyt. Lehdessä julkaistaan myös seuran jäsenosastojen kuulumisia ja tapahtumia. Lehteä toimitetaan jäsenistölle, mutta myös ministeriöille, kulttuuriyhdistyksille ja liike-elämän edustajille Suomessa ja Bulgariassa.

Toimitus

Ilkko Suvilehto, vastaava päätoimittaja, e-mail: bgtoimitus@yahoo.com
Ritva Särkisilta, toimittaja, GSM 040 5389266, e-mail: ritvasarki@gmail.com
Maj-Lis Lehessalo,  taitto, GSM 0400 900433, e-mail: mikki@lehessalo.com

Painopaikka:      Multiprint, Helsinki 201
4

Bulgarian Viesti 3/2014 sisältö (aiemmat Bulgarian viestit)

Lomanautintoja ja maailman menoa, päätoimittaja Ilkko Suvilehto
Korruptio ja epävakaus ovat kaiken pahan alku, puheenjohtaja Tapani Salonen
Bulgaria ja Helsingin työväenopisto, R.S.

Bulgariassa lokakuussa ennenaikaiset vaalit, Ritva Särkisilta
Bulgarian väliaikainen hallitus, MLL
Bulgarian armeijan uudistaminen edellyttää puolustusmäärärahojen nostoa, TS
Antiikin Bulgaria, Mikki Lehessalo
Zlatograd, MLL
Rankkasateita, rakeita ja valtavia tulvia, Mikki Lehessalo

Tukkuhinnat nousseet 50 %, MLL.
Tappajahissin uumenissa, Ilkko Suvilehto
Bulgarialainen Rapsodia, MLL
Kulttuuriuutisia, I.S.


Tekijänimin julkaistut artikkelit edustavat kirjoittajiensa näkemyksiä. Toimitus pidättää itsellään oikeuden lyhentää ja muokata artikkeleita kirjoittajan suostumuksella.
 Lomanautintoja ja maailman menoa

Bulgariassa on tapahtunut paljon viimeisten viiden kuukauden aikana. On ollut tulvia, pankkikriisinpoikasta, kaasuputkihanke Venäjältä Eurooppaan on keskeytetty ja hallitus kaatunut. Uudet vaalit ovat edessä 5.10.2014. Tapahtumat jäävät hieman varjoon Ukrainan tapahtumien rinnalla. Venäjänvastaiset pakotteet vaikuttavat Suomen ja Bulgarian talouksiin. Pakotteiden tavoitteena on säilyttää valtionrajat muuttumattomina. Toisaalta on turvattava elintaso ja työpaikat omissa valtioissa. Päätöksentekijöillä on monesti valittavanaan huonoista vaihtoehdoista vähiten huonoin, enkä kadehdi suurvaltajohtajiakaan.
Ajattelen Bulgariaa monesti köyhyyden kannalta, mutta se ei aina pidä paikkaansa ja sielläkin on eri tuloluokkia. Tämä ilmenee siitä, että monet bulgarialaiset menevät lomillaan mieluummin Kreikkaan kuin harrastavat kotimaan matkailua. Esimerkiksi Bulgarian pääsiäislomien seutuvilla (19.4.-6.5.2014) ”Visa Europe”:n mukaan bulgarialaiset ovat käyttäneet Visa-kortteja Kreikassa noin 895 000 euron edestä (www.darikfinance.bg, 25.06.2014). Esimerkiksi Plovdivin seudulla asuvat käyvät nykyään mielellään Kreikan Välimerellä, sillä siinä on heille uutuudenhohtoa omaan Mustaanmereen nähden, eikä välimatkakaan ole sen kummoisempi, 3-4 tuntia autolla matkustaen. Uusia teitä ja raja-asemia on avattu EU-tuilla.
Oli mukava kuulla tuntemaltani Suomessa asuvalta alle kolmikymppiseltä venäläisneidolta, että hänen elokuussa 2014 Bulgarian Kultahietikolle tekemä matkansa oli ollut hänen elämänsä paras. Hän oli ollut viikon kolmistaan ystäviensä kanssa all-inclusive (kaikki ruokailut ja juomat sisältyvät hintaan) – hotellissa. Matka hotelleineen oli maksanut 800 euroa per henkilö. Kuulemma rantakin oli ollut hieno.
Islannissa odotellaan Bardarbunga-tulivuoren purkautumista ja mieleeni tulee edellinen islantilainen tulivuorenpurkaus vuodelta 2010, jolloin olin Bulgaria-seuran kanssa Kultahietikolla. Pääsimme kuitenkin lentämään takaisin Suomeen, vaikka muistaakseni pienellä myöhästymisellä.
Riskejä on monenlaisia ja ne on hyvä tietää, mutta koska mennyttä ei voi muuttaa eikä tulevaisuutta aavistaa, on vain yritettävä elää ja nauttia tästä päivästä ja tästä hetkestä. Kreikkalaisfilosofi Epikuroksen (341-270 eKr.) mukaan nautinto on kaiken tuskan, sekä ruumiillisen kivun että mielen ahdistuksen poissaoloa. Nautinto saattaa lopulta muuttua tuskaksi, joten on suosittava sellaisia nautintoja, joihin sisältyy mahdollisimman vähän tuskaa. Joten ei muuta kuin ruskaretkelle Suomen metsään tai Bulgarian vuoristoon!
Seuramme järjesti kevätmatkan Rodopi-vuoristoon, mm. tarunomaisen Orfeuksen haudalle Tatulissa. Matkanjohtajina oli Lehessalon pariskunta.

Aurinkoisia syyspäiviä toivottaen,

Ilkko Suvilehto


ALKUUN
 Korruptio ja epävakaus ovat kaiken pahan alku

Kesähelteiden keskellä heinäkuun alkupuolella tuli helpottava uutinen. Bulgarian pankkisektori selvisi pelkällä säikähdyksellä. Kesä-heinäkuun vaihteessa kahden bulgarialaisen pankin ympärille syntyi paniikkia, kun ihmiset alkoivat tyhjentää tilejään. Muutaman tunnin aikana ihmiset nostivat pankista 800 miljoonaa levaa (n. 400 miljoonaa euroa).
Ilmiötä uutisoitiin jopa pankkikriisinä. Tosin asiantuntijoiden mukaan maan pankit eivät olleet kriisissä vaikka Baltimoren John Hopkins-yliopiston prof. Steve Hanke väläytti Bulgarian neljänneksi suurimman luotottajan, KTB-liikepankin päästämistä konkurssiin.
Euroopan komission antoi Bulgarian hallitukselle luvan tukea pankkeja hätälainoin, mikäli se katsotaan välttämättömäksi. Lopulta kyse oli yhden pankin pelastamisesta hallituksen myöntämien hätälainojen avulla. Suomen Bulgarian suurlähettiläs Harri Salmi arvioi julkisuudessa, että bulgarialaiset pankit eivät olleet kriisissä. Ihmisten ryntäys nostamaan rahojaan pankeista johtui vanhasta muistista, kun 1990-luvun puolivälissä Bulgariassa koettiin syvä pankkikriisi.
Kireä poliittinen tilanne ei voinut olla vahvistamatta tapahtumia. Ihmiset ovat mars-sineet kaduilla eri asioiden takia. Presidentin ilmoitettua lokakuun ennenaikaisista vaaleista, olot ovat rauhoittuneet ja jännitys purkautui muuttuen vaalien odotuk-seksi. Samaan aikaan pitäisi jatkaa työtä korruption kitkemiseksi. Korruptio syö uudistusten toteuttamista ja kansalaisten luottamusta järjestelmään.
Pankkikriisin välttämistä seurasi isompi haaste. Ukrainan kriisin paheneminen käyn-nisti Venäjään kohdistetut pakotteet ja Venäjän säätämät vastapakotteet. Euroopan maat ovat verranneet toistensa kokemia taloudellisia menetyksiä, joita vastapakot-teet saavat aikaan. Vastapakotteet iskivät molempiin maihin, Suomeen ja Bulga-riaan, mutta vaikutusten mittakaava on tosin täysin erilainen.
Suomessa Venäjän viennin osuus kansantaloudessa on suurempi kuin Bulgariassa. EU-maista ylivoimaisesti suurin kärsijä on Liettua. Pakotteiden alaisten tuotteiden osalta Suomen vienti Venäjälle oli vuonna 2013 283,4 miljoonaa euroa. Samaan aikaan Bulgarian vastaava vienti Venäjälle oli 10,1 miljoonaa euroa. Vaikka luvut ovat tyystin erilaiset, vastapakotteista on haittaa molemmille maille. Suomessa alettiin välittömästi nähdä tuotannon supistuksia ja yt-neuvotteluja työpaikoilla.
Venäjän asettaman tuontikiellon vaikutuksia vaimentaa kyky löytää nopeasti korvaavia markkinoita. Samalla huomasimme, että maantieteelliset seikat eivät ole mikään erityinen selittävä tekijä. Venäjästä etäällä sijaitseva Espanja kärsii suuremmasta menetyksestä kuin Venäjän naapurimaa Suomi. Pakotteiden alaisten tuotteiden vienti Espanjasta Venäjälle oli vuonna 2013 arvoltaan 338,1 miljoonaa euroa.
Olisi toivottavaa, että epävakaudet, kriisit ja korruptio vähenisivät ja eurooppalaiset kansat pääsisivät jatkamaan rauhallista ja kestävään talouskasvuun pyrkivää elämäntapaansa ilman ylimääräisiä jännitteitä. Keskinäisriippuvuus on tullut jäädäkseen. Loppujen lopuksi olemme kaikki samassa veneessä.

Tapani Salonen
puheenjohtaja

ALKUUN
  Bulgaria ja Helsingin työväenopisto


Kun Helsingin suomenkielisen työväenopiston kurssihaussa laittaa hakuun sanan ”bulgaria”, saa kolme osumaa.

Bulgarian alkeet –kurssi alkoi 10.9. Meilahden yläasteella. Kurssi järjestetään yhteistyössä Suomi – Bulgaria –seuran kanssa ja siitä löytyy tarkempaa tietoa mm. seuran sivuilla. Opettajana on Ralitsa Petrunova. Mukaan mahtuu vielä!

Toinen osuma koskee luentosarjaa Anatoliasta Rumeliin, jossa kuullaan sanoin ja kuvin Anatolian ja Rumelin eli Balkanin värikästä historiaa ja kulttuuria antiikista aina 1900-luvun diktatuurien aikaan. Aiheesta luennoi FT Hanna-Riitta Toivanen-Kola, jota kuultiin mm. vuosi sitten työväenopiston ja seuran yhteistyönä järjestetyssä Bulgaria-luentosarjassa. Anatoliasta Rumeliin –luennot ovat torstaisin klo 18.00 Opistotalolla. Tarkempaa tietoa kunkin luennon aiheesta opiston esitteestä tai netistä – mutta esim. 20.11. kuullaan aiheesta Albanian, Bulgarian ja Kreikan itsenäistyminen osmanien vallasta.

Jos em. luennon aika ei käy, vähän samasta aiheesta voi kuulla FT Hanna-Riitta Toivanen-Kolan luennossa Puolikuu Balkanin yllä: Albania, Bulgaria ja Kreikka osmanien aikana. Se on kuultavissa Kulttuurikulma-sarjassa 12.11. klo 13.00 Stoan luentosalissa.
R.S.

ALKUUN
 Bulgariassa lokakuussa ennenaikaiset vaalit

Bulgariassa käydään parlamenttivaalit 5.10. – ennenaikaiset jo toisen kerran reilun vuoden sisällä. Takana on puolentoista vuoden monella tapaa epävakaa kausi. 18 puoluetta ja 7 vaaliliittoa ovat avanneet kampanjansa kuukautta ennen vaaleja. Riippumattomien ehdokkaiden määrä ei tätä kirjoitettaessa (7.9.) ollut selvillä, sekin joukko on kaikesta päätellen iso.
Keskusvaalilautakunnan edustaja arveli, että ulkomailla avataan ennätysmäärä äänestyspaikkoja, sillä kiinnostus vaaleja kohtaan on nyt suurta ulkomaillakin.

Sosiologi Andrej Rajchev povasi hillittyä vaalikampanjaa skandaalien täyttämän vuoden jälkeen BTV:n haastattelussa.
Mielipidetiedustelut eivät kuitenkaan lupaa nytkään sellaisia muutoksia, joiden seurauksena maahan saataisiin vaalien jälkeen vakaa hallitus, arvioi puolestaan sosiologi Juri Aslanov, jota radioyhtiö Fokus haastatteli elokuun lopulla.

Ei suuria muutoksia, mutta pehmenneitä asenteita
Aslanov viittasi vastavalmistuneeseen mielipidetiedusteluun, jonka mukaan kovin suuria poliittisia muutoksia ei ollut nähtävissä sen paremmin puoluekartalla kuin henkilöiden osaltakaan. GERBiä olisi elokuun lopulla äänestänyt 31,3 %, BSP:tä 22,7 %, DPS:ää 10,1 %, Reformistiblokia 6,3 %, entisen presidentti Parvanovin johtamaa ABV-puoluetta 4,9 %, uutta Bulgaria ilman sensuuria –puoluetta 4,5 %. Ataka oli pudonnut 3,2 %:iin eli alle vaadittavan 4%:n rajan. Sen osalta muutos on iso – elokuussa hajotetussa kansalliskokouksessa sillä oli 23 edustajaa (23/240) ja se oli yksi neljästä viime vaaleissa 4 % ylittäneestä parlamenttiryhmästä. Puoluehan menetti kevään EU-vaaleissa myös molemmat paikkansa.
Jonkinlaista asennemuutosta on tosin havaittavissa – ainakin jos kuuntelee suurimpien puolueiden puheenjohtajia. Keskusta-oikeistolaisen GERB:n johtaja Bojko Borisov on sanonut amerikkalaissivusto Pressadailyn haastattelussa, että ”maa jota hallitsevat BSP ja DPS, on jakautunut. Myös maa, jota hallitsee GERB, on jakautunut. Mietin sitä”. Sosialistipuolue BSP:n johtaja Sergej Stanišev kommentoi haastattelua sanomalla olleensa vuosikaudet Borisovin kanssa monessa asiassa eri mieltä, ”mutta tässä kysymyksessä en voi olla olematta mitä suurimmassa määrin samaa mieltä hänen kanssaan”.

Skandaalimainen pankkikriisi lopullinen isku
Vuoden 2013 alussa sähkönhinnan korotuksista alkaneet mielenosoitukset kaatoivat saman vuoden maaliskuussa GERBin ja Borisovin johtaman oikeistohallituksen ja johtivat ennenaikaisiin vaaleihin huhtikuussa. Niiden jälkeen Plamen Orešarskin johdolla muodostettiin vasemmiston BSP:n ja DPS:n hallitus, jonka taivalta ovat varjostaneet jatkuvat mielenosoitukset.
Alkukesästä 2014 maa joutui lisäksi pankkikriisin kouriin, eikä sen syitä liene täysin selvitetty. Tiedotusvälineistä löytyy tietoja erilaisista väärinkäytöksistä ja pidätyksiäkin on tehty. On organisoitua huhukampanjaa, ”kadonneita” asiakirjoja, ”takaoven kautta” saatua käteistä, pankin pääomistajalle myönnettyjä laittoman suuria laina-osuuksia jne.
Säikähtäneet kansalaiset hakivat kesäkuussa rahojaan pois kahdesta suuresta kotimaisesta – ainoat kotimaiset – pankista. EU antoi heinäkuun alussa valtiolle luvan pankkitukeen, ts. luvan käyttää pankkien pelastamiseen veronmaksajien rahaa. Pankkikriisin nostattamat mielenosoitukset, erityisesti CCB-pankin (bulg. lyhenne КТБ) väärinkäytöksiin liittyvät näyttävät jatkuvan edelleen eri puolilla maata.
Orešarskin hallitus jätti heinäkuun lopulla eronpyyntönsä ja puolueet olivat yksimielisiä ennenaikaisista vaaleista.

Uusia puolueita ja vaaliliittoja
Sitten viime parlamenttivaalien puoluekentässä on kuitenkin tapahtunut myös muita muutoksia kuin äärikansallisen Atakan romahtaminen. Myös päähallituspuolue BSP menestyi huonosti EU-vaaleissa. Puolueen prosentuaalinen osuus putosi, joskin se säilytti entiset neljä paikkansa. EU-parlamenttiin nousi kahdella paikalla v. 2014 perustettu BBT, ”Bulgaria ilman sensuuria”. BBT näyttää nyt ilmoittavan sivuillaan, että sillä on yksi euromeppi. Toinen sen listoilta valittu meppi ilmoittaa edustavansa WMRO-puoluetta. WMRO ja NFSB, kaksi ääri-kansallismielistä puoluetta ovat muodostaneet elokuussa vaaliliiton.
Myös poliittiseen oikeiston sijoittuvat viisi pienpuoluetta yhdistyivät Reformatorskiat blok, Reformistiblokki -vaaliliitoksi jo EU-vaalien alla ja jatkavat myös lokakuun vaaleissa. EU-vaaleissa Reformistiblokki sai yhden mepin.


Ritva Särkisilta

ALKUUN
 Bulgarian väliaikainen hallitus

Presidentti Rosen Plevneliev nimitti 6.8.2014 väliaikaisen hallituksen Plamen Oresharskin ilmoitettua pankkikriisin yhteydessä hallituksen erosta.

Väliaikaiseksi pääministeriksi nimettiin professori Georgi Bliznashki, 57 (Sosialisti- puolueen jäsen ja siviilioikeuksien aktivisti), joka toisti puheessaan sitoumuksensa uudistuksiin, jotka presidentti esitteli tiistaina.

Tämä väliaikainen hallitus on toinen presidentti Plevnelievin aikana ja viides Bulgarian nykyhistoriassa.

Novinite 6.8.2014/MLL


ALKUUN
 Bulgarian armeijan uudistaminen edellyttää puolustusmäärärahojen nostoa

Bulgarian armeijan uudistaminen maksaa vuoteen 2020 mennessä 1 mrd euroa, sanoo vt. puolustusministeri Velizar Shalamanov. Shalamanov on toiminut Naton Viestintätoimistossa viimeisten viiden vuoden ajan informaatiosta ja viestinnästä vastaavana virkamiehenä. Hän muistuttaa, että armeijan uudistamisen tärkeä tavoite on vähentää riippuvuutta Venäjästä. Bulgarian puolustuskyky on vanhastaan perustunut venäläiselle kalustolle.
Selväksi on käynyt, että vanhojen venäläisvalmisteisten hävittäjien modernisointi ei ole vaihtoehto. Kustannukset olisivat yhtä korkeat kuin uusien länsikoneiden hankkimisessa eikä riippuvuus Venäjästä vähenisi lainkaan.
Venäjän Mustalla merellä tekemät ilmatilanloukkaukset osoittavat, että Bulgarian hävittäjien lentotunnit halutaan saada täyteen, jolloin Bulgaria joutuu tekemään ylimääräisiä huoltoja ja tilaamaan varaosia Venäjältä. Varaosia joudutaan kuulemma välillä odottamaan pitkään.
Puolustusyhteistyöhön Venäjän kanssa liittyy korkea korruptioriski. Lentokoneiden, tutkien ja muiden laitteiden ylläpitoon käytetyt rahat eivät ole juuri hyödyttäneet Bulgarian teollisuutta. Vastaostojen vähäisyys tai puuttuminen on koettu Bulgariassa turhauttavana. Yhteistyön EU:n ja Naton kanssa ennakoidaan vähentävän riippuvuutta Venäjästä ja laskevan puolustusmenojen kokonaismäärää nykyiseen tasoon verrattuna.
Bulgarian puolustussektorin uudistamista ovat hidastaneet taloudelliset tekijät. Naton jäsenmaksulle haetaan lisäaikaa. Bulgaria on myös velkaa Venäjälle MIG-29 hävittäjien moottoreiden korjaamisesta. Shalamanov muistuttaa, että tavoitteena on nostaa puolustusmäärärahoja vuositasolla 1,3 prosentista kahteen prosenttiin BKT:sta. Naton jäsenmailtaan edellyttämä puolustusbudjetti on yli 1,5 % BKT:sta. Vuoteen 2020 mennessä armeijan uudistamiseen käytettäisiin arviolta 1 miljardi euroa.

Lähde: www.novinite.com/ TS

ALKUUN
 Antiikin Bulgaria

Toukokuussa seuralaiset tekivät kiertomatkan Bulgariaan. Eräs monista kohteistamme tehtiin kokopäiväretkenä Antiikin Bulgariaan, antiikin ajan kalliokaupunkiin Perperikoniin, jossa on mm. Dionysoksen temppeli (asuttu 5000 eaa). Perperikon, Traakki-kaupunki, n. 15 km koilliseen Kardzalista.
Alueella on ollut asutusta jo 5000 eaa ja kiinteän asutuksen merkkejä on kaivettu pronssikaudelta, löydetty myös keramiikkaa rautakaudelta. Perperikonia pidetään alkujaan pyhänä paikkana, josta on jäljellä mm. Dionysoksen alttari helleeniseltä ajalta.
Paikalle on Rooman valtakunnan aikana rakennettu mm. palatsi ja katedraali.
Katedraalin rauniosta on löydetty 10.9.2005 saarnatuoli, kiveen hakattu ja taidokkaasti koristeltu, ensimmäinen laatuaan Bulgariassa. Saarnatuoli on ajoitettu 400-500 lukujen vaihteeseen, Rodopin alueen kristillisten traakkien aikaan.
Perperikon on antiikin ajan pyhättö josta myöhemmin muodostui roomalaisten kaupunki noin 1-vuosisadalla eaa ja myöhemmin se toimi keskiaikaisena linnoituksena. Alueen kirkon raunioista on löydetty 2005 saarnastuoli joka on 400-500-lukujen taitteesta jKr ja jossa on nähtävissä levitetyt kotkan siivet. Tuolissa on myös todennäköisesti kreikankielisiä kirjoituksia, mutta niitä ei ole pystytty tulkitsemaan vielä. Erään väittämän mukaan kirkko on ollut olemassa vielä 1400-luvulla jolloin ottomaanit tulivat ja hävittivät sen.

Mikki Lehessalo
ALKUUN
 Zlatograd

Zlatograd sijaitsee vain 2 km päässä Kreikan rajalta ja vuonna 2010 avattiin tänne rajanylityspaikka. Varbitza –joki (98 km) halkoo kaupunkia. Kaupungissa (asukkaita 6867, 2011) on ihastuttava etnografinen museoalue, jossa on useita rakennuksia ja jossa on myös ruokailumahdollisuus ja vesimylly. Museoalue on Bulgarian ainoa yksityisomistuksessa oleva.
MLL
ALKUUN
 Rankkasateita, rakeita ja valtavia tulvia

Tänä vuonna on Bulgariaa koeteltu erityisesti rankkasateiden ja niistä johtuvien mutavyöryjen ja tulvien muodossa. Jo kesäkuun puolesta välistä lähtien Bulgariassa on taisteltu luonnonvoimia vastaan. Ensin kärsivät Koillis-Bulgarian seudut mm. Dobrich ja Varna. Noin 120 rakennusta tuhoutui ja liki 1000 ihmistä evakuoitiin välittömästi. Kilometreittäin teitä huuhtoutui olemattomiin, rautatiet kärsivät mutavyöryistä ja vesipatoja vahingoittui kohtalokkaasti.
Djavolska- ja Ropotamo-joet tulvivat ja vaikeuttivat osaltaan alueen tilannetta. Mutatulvat saastuttivat myös uimavesiä, niinpä useita rantoja on jouduttu sulkemaan ainakin tilapäisesti.
Heinäkuun ensimmäisellä viikolla rannikkoseutujen viranomaiset ilmoittivat, että pahimmat tuhot on saatu korjattua
Kuun puolivälin jälkeen toista viikkoa kestäneet rankkasateet saapuivat Serbiasta Luoteis-Bulgariaan Vratsan, Montanan ja Plevenin alueille ja syyskuussa Burgasin seutu sai kärsiä uudelleen kovista rankkasateista. Tähän mennessä (10.9.) on ilmoitettu kaikkiaan yli 20 kuollutta tulvissa.
Viranomaiset ovat laskeneet elokuun loppuun mennessä tulvien aiheuttamat vahingot: Hallituksen korvattavaksi tullut yli 16 milj. levaa, Varnan ja Dobrichin kuntien hallinnon korvattavaksi 1,8 milj. levaa, Mizian kaupungin hallitus korvaa tulvavahinkoja 1 milj. levan edestä, raportoi Nova TV. Lisäksi hallitus korvaa viljelijöille 800 000 levaa rakeiden aiheuttamista tuhoista.

Koillis-Bulgarian tuhot
Ensin kärsivät rannikkoseudun alueet Varna, Dobrich, Burgas ja Veliko Tarnovo, pahiten Varnan Asparuhovo. Alueille satoi toista viikkoa rankasti niin, että kaikki joet ja vesialtaat tulvivat yli äyräittensä ja mm. juuri Asparuhovossa, joka sijaitsee jyrkähkön mäen juurella, vyöryi mäen päältä muta alas merelle asti valtavalla voimalla vieden mukanaan niin autoja kuin talojen nurkkiakin puista puhumattakaan. Asparuhovossa pahimmat vyöryt osuvat kahteen kohteeseen; toinen koillisosassa ja toinen alueen itäpuolella päävaltakadun varrella.
Rankkasateista ja niistä aiheutuneista tulvista kärsivät myös mm. Albenan hotellialue, josta jouduttiin evakuoimaan useista hotelleista turisteja. Samoin Burgasin alueen kunnissa Primorskossa, Sozopolissa tulvavesi nousi esim. hotellien vastaanottoon ja Primorskon ja Sozopolin välinen maantie oli poikki pitkään tulvan vuoksi. Bjalassa oli myös huomattavia tuhoja.
Syyskuun alussa tulivat taas rankkasateet Burgasin alueelle. Viranomaiset ilmoittivat, että alueen tiet on pääosin suljettu, myös valtatie Istanbuliin.
Berkovitsan kaupunki oli usean päivän ajan hätätilanteessa, koska kaupungin läpi kulkevan joen pinta oli jatkuvasti nousussa. Kolme kuolon uhria on raportoitu tämän kertaisesta luonnonkatastrofista. Burgasissa vietettiin 8.9.2014 tulvauhrien muistopäivää.

Rakeita Sofiassa
Erittäin voimakas raemyrsky koetteli pääkaupunki Sofiaa heinäkuun 8 päivänä heti klo 17.00. Reilun mantelin kokoiset rakeet moukaroivat kaupunkia yli 10 minuuttia yhtäjaksoisesti. Katastrofaalinen raesade rikkoi autojen tuulilaseja,
rakennusten ikkunoita, katkoi puiden oksia joka puolella kaupunkia.
Poliklinikat raportoivat 40 ihmisen käyneen hoidattamassa rakeiden aiheuttamia vammoja, mm. avohaavoja. Kaatosade aiheutti liikennekaaoksen kaupungin keskustassa. Jotkut pääkaduista muuttuivat järviksi ja liikenne puuroutui.

Tulvia Luoteis-Bulgariassa
Heinäkuun puolivälin jälkeen toista viikkoa kestäneet rankkasateet saapuivat Serbiasta Luoteis-Bulgariaan Vratsan, Montanan ja Plevenin alueille. Rankkasateet saivat Skat-joen tulvimaan yli äyräittensä Mizian kaupungissa elokuun alussa. Kaupungissa sadat ihmiset joutuivat jättämään kotinsa, yli 100 taloa on tuhoutunut täysin, monet vahingoittuneet.
Arvioidut vahingot ovat miljoonia levoja.

Ko. alueilla on jouduttu sulkemaan useita teitä koska jokia ylittävät sillat ovat tulvaveden alla ja siitä syystä
monet kylät ovat eristyneenä. Vratsan seudulla yli 20 taloa on tuhoutunut ja ainakin yksi ihminen kuollut. Pelkästään viikolla 30 ovat Luoteis-Bulgariassa tulvat vaatineet neljä uhria: kaksi Vratsan seudulla ja kaksi Gabrovon seudulla.

Hätä on suuri – paikalliset auttavat
Emme pysty edes kuvittelemaan kuinka suuri on inhimillinen hätä, kun kaikki kodista on tuhoutunut, sähköjohdot ja kaikki sähkölaitteet vaarallisena, mutaa lattioilla, kaivovesi ja mahdollinen puutarha saastunut ym. Myös vesijohtovesi saastui joksikin aikaa.

Heti tulvan alettua laskea ainakin Asparuhovoon tuli ympäristökunnista vapaaehtoisia auttamaan katujen siivouksissa ja muissa töissä. Mukana oli myös ainakin saksalaisia ja kreikkalaisia avustusjoukkoja. Tuotiin myös puhdasta vettä ja ruokaa. Nämä siis viranomaisavun lisäksi.

Vratsan alueelle sisäministeriö lähetti 300 työtekijää, varattomille tarjottiin ruokaa ja vettä.
Bulgarian Punainen Risti avasi avustustilin nimenomaan tulvauhrien auttamista varten heti Asparuhovon tuhon jälkeen.
Varnan kaupunki on ilmoittanut antavansa tulvauhreille 300 levaa kullekin.
On herättänyt myös kritiikkiä että esim. Asparuhovoon pystytettiin muistomerkki, taideteos ”Kolme kättä” talkoohengessä auttaneille eikä uhreille ja miksi muistomerkkiin tuhlattiin rahaa, miksei annettu sitäkin suoraan tarvitseville.

Mikki Lehessalo/ Lähteet
Novinite, standartnews.com, Nova TV, BTA

ALKUUN
 Tukkuhinnat nousseet 50 %

Vihannesten tukkuhinnat ovat lähteneet laukkaamaan ja syynä on rankkasateet.
Kasvisten hinnat ovat nousseet jopa 0,09 levaa viikossa, tiedottaa kuluttajaseuranta. Verrattuna vuoden 2013 elokuuhun hinnat ovat nousseet 50 %, valtion tavarapörssissä ja tukkumarkkinoilla. Rankkasateet ja raekuurot vuoden 2014 ensimmäisellä puoliskolla ovat vaikuttaneet sadon huonompaan laatuun ja vähempää määrään. On myös ilmennyt lisääntyvässä määrin loisista kärsiviä vihanneksia. Hedelmien tuottajat odottavat myös 50 – 100 % hinnannousua ainakin rypäleille.
Tämä kaikki vaikuttaa tietenkin myös vähittäishintoihin. Bulgarian Kansallistelevisio raportoi, että yhdellä Sofian tunnetuimmista toreista myydään kilo tomaatteja BGN 1,40 (0,72 euroa) elokuun alussa, kun viime vuonna vastaava oli BGN 0,70 (0,36 euroa).

Novinite 10.8.2014
MLL

ALKUUN
 Tappajahissin uumenissa

Matkustin itse tuossa hississä viimeksi toukokuussa 2014. Hissi tuntui huteralta ja jotenkin epävakaalta. Kuulin samaisen hissin pudonneen kello 8:30 maissa tiistai-aamuna 19.8.2014 yhdeksännestä kerroksesta aina kellarinpohjaan asti. Kyydissä oli ollut kaksi naista, joista 46-vuotias oli kuollut puolen tunnin sisällä ja 41-vuotias oli saanut pahoja vammoja, mutta on isojen leikkauksien ansiosta hengissä ja tolkuissaan koomasta herättyään. Ikävää on myös, ettei Bulgarian yleinen Terveyskassa korvaa erittäin kalliita siirrännäisiä, joita naisen runneltu vartalo tarvitsee (www.monitor.bg, 21.8.2014). En tiedä, miten asia on ratkaistu loppujen lopuksi, ovatko perheenjäsenet joutuneet ottamaan suuria pankkilainoja.
En tunne kyseisiä naisia, eikä heidän kuolemansa siksi kosketa minua yhtä paljon, kuin jos olisin tuntenut heidät. Television uutispätkästä näin surullisia tuttuja kasvoja, asukkaat olivat kerääntyneet talon eteen ihmettelemään ja suremaan tapahtunutta. Kuolleen naisen mies oli vahvana kameran edessä, eikä alkanut itkeä. Juttelin puhelimessa nuoremman naapurini kanssa, joka oli kuullut hissin romahduksen ja kuullut naisten avunhuudot juostuaan alas kellariin talonmiehen kanssa. Olivat soittaneet Hätäkeskuksen 112-numeroon ja apu oli saapunut nopeasti.
Mikä oli mennyt pieleen ja miksi minulle tuttua taloa kutsuttiin yhdessä lehdessä jopa ”kauhujen kerrostaloksi”? Tuo kerrostalo, jossa olen asunut Bulgarian isovanhempieni luona välillä pidemmän, välillä lyhyemmän ajan, on rakennettu vuonna 1968. En ole pahemmin joutunut käyttämään hissiä, koska asumme kolmannessa kerroksessa. Olen vain satunnaisesti vienyt raskaampia matkalaukkuja sillä.
Syiksi onnettomuuteen on alustavasti todettu väärin suoritettu hissin remontti kolme vuotta sitten, minkä seurauksena hissin vaijerit olivat hankautuneet taljapyörän kulmiin, sen sijaan, että olisivat kulkeneet kourun sisällä. Vaijerit olivat menneet poikki kulumisen vuoksi. Myöskään hissin tippumisen estävät, automaattisesti nousevat jarrukiilat eivät olleet toimineet pysäyttääkseen koria paikoilleen. Hissifirmojen toimintaa valvovan Valtionviraston puheenjohtajan Stefan Tsankovin mukaan kyseisen hissin jarrukiiloja ei oltu huollettu 5-6 vuoteen. ”Jarrukiilat ruostuvat vuosien mittaan ja niitä tulee öljytä, kun taas paikalla käyneet kollegani sanoivat, ettei heidän näkemänsä mukaan niitä oltu hoidettu”, Tsankov kommentoi. Bulgarian lakien mukaan hissin tekninen kunto pitäisi tarkistaa kerran kuukaudessa, mutta käytännössä tarkastusfirmat vain kuittaavat paperit eivätkä suorita työtään, sanoo samassa artikkelissa haastateltu hissialan yrittäjä, insinööri Evstati Varsanov (www.monitor.bg, 21.8.2014). Varapääministeri Ekaterina Zaharieva ja valtionvirastot ovat ryhtyneet koko maan kattaviin toimenpiteisiin kyseisen onnettomuuden vuoksi. Hissejä asentavien ja huoltavien yritysten toimintaa tullaan valvomaan ja säätelemään paremmin.

Ilkko Suvilehto

ALKUUN
 Bulgarialainen Rapsodia

Bulgarian kansallinen filmineuvosto on valinnut Ivan Nichevin ohjaaman ”Bulgarialaisen Rapsodian”, osallistumaan parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar-kisaan.
Elokuva on viimeinen, kolmas osa trilogiasta ja se on omistettu Bulgarian juutalaisten pelastumisiin toisen maailman sodan aikana.
Filmi kertoo kahdesta nuoresta, Moni ja Zhozho, jotka vuonna 1943 tapaavat 17-vuotiaan Zhenin ja molemmat rakastuvat häneen. Tapahtumat ovat seurausta Bulgarian päätöksestä karkottaa 11343 juutalaista Makedoniaan ja Traakiaan. Kolmen nuoren kohtalo heijastaa sota-ajan elämää Bulgariassa.

MLL/Novinite

ALKUUN
 Kulttuuriuutisia:

Eero Suvilehdon runokirja ”Mielipuoli satakieli” on ilmestynyt syyskuussa 2014. Suvilehto on toiminut vuosia tulkkina mm. vangeille ja pakolaisille. Hän on asunut pitkiä aikoja Balkanilla ja tutkinut historiallisten murrosten kuvausta Bulgarian kirjallisuudessa. Mielipuoli satakieli maalaa koskettavia kuvia vihasta ja pelosta mutta myös toivosta ja rakkaudesta. Runokokoelma sisältää tekstejä kolmelta vuosikymmeneltä. Kustantajana on Nispero. Alla ote kirjasta:


Eläin vapisee, ei tahdo läävän taakse
lokaisena siantappopäivänä.
Kiroillaan, maanitellaan, miehet kiskoo.
Naiset kattiloineen pihalla.

Höyryää luumuviina, sian korvat syödään.
Joku kuistilla käy halki asiat.

Taas pariskunta kahden.
Mies torkahtelee,
laakso mustuu vuoren helmassa.

Ruudun liekki sykkii nurkassa.
Kipu lammasliivin läpi vanhaan sydämeen.

I.S.


ALKUUN

ALKUUN

ALKUUN

ALKUUN

ALKUUN

ALKUUN