TIETOA BULGARIASTA

 

BULGARIA MATKAILUMAANA
Bulgaria; merta, hiekkaa, aurinkoa, vuoria, luostareita, henkeäsalpaavia maisemia, hyvää ruokaa ja erinomaisia viinejä. Kaikkea tätä ja paljon muuta tarjoaa Bulgaria matkailijoille. Matkailu on merkittävä osa Bulgarian talouselämää; sen osuus Bulgarian vientituloista oli vuonna 1995 noin 800 miljoona USD. Maan talouselämän muutokset koskevat myös matkailua, ja suurin osa hotelleista on jo yksityisomistuksessa. Matkailu lisää tuloja Bulgarian niillä alueilla, joissa on vähän tulolähteitä. Matkailun huippuvuodet ajoittuivat 60- ja 70-luvuille. Vuoden 1990-luvun taantuma, joka johtui Bulgarian valtiollisen ja talouselämän suurista muutoksista on jäänyt taakse. Yhä useammat eurooppalaiset ovat jälleen löytäneet Bulgarian lomamaana; Bulgariassa kävi vuoden 2000 elokuun loppuun mennessä tilastojen mukaan 1,7 miljoona turistia, mikä on 20 % suurempi kuin vuonna 1999. Eniten matkailijoita Bulgariaan tulee Saksasta, Englannista, entisen Neuvostoliiton alueelta eli IVY-maista. Myös pohjoismaalaiset viihtyvät Bulgariassa. Suomesta kävi vuonna 1999 Bulgariassa noin 17000 matkailijaa. Keski- ja Etelä-Euroopan ja Itä-Euroopan maista tulee melko paljon lomailijoita, ja tietenkin Bulgarian naapurivaltioista. Kaikki tuntevat Mustan meren lomarannat, ja rantalomailu vetääkin Bulgariaan kaikkein suurimmat matkailijamäärät. Mustan meren kolme suurinta lomakohdetta Albena, Kultahietikko (Golden Sands) Varnan lähellä sekä Aurinkoranta (Sunny Beach) Nessebarin lähellä ovat suosituimpia kohteita, niissä on majoitustiloja noin 110 000 vieraalle. Talvimatkailu vetää Bulgarian vuoristokohteisiin ja laskettelukeskuksiin, joista tunnetuimpia ovat Bansko, Borovets ja Pamporovo, joissa on palveluja vaativimpien makuun, mutta edullisin hinnoin. Kylpyläkohteista suomalaisten suosiossa on Sandanski.
VIINIÄ. VIINIÄ...
Viinin jumala Dionysos siunasi Bulgariaa hyvällä maaperällä ja runsaalla auringonpaisteella. Kalkkiperäisen maan lämpö pysyy tasaisena kovistakin talvista huolimatta ja maaperä pystyy säilyttämään kosteutta kesähelteelläkin. Siksi viinirypäleitä viljellään kautta koko maan. Bulgarialla on lähes 3000 vuoden mittainen historia viininvalmistuksessa.
Nykyään viljellään tunnettuja rypäleitä, kuten Chardonnay, Cabernet, Merlot ja Sauvignon. Viininviljelyalueita on viisi. Mustan meren rannikolla tuotetaan valko- ja kuohuviinejä. Pohjoinen alue on punaviiniseutua. Ruusulaaksossa tuotetaan aromirikkaita valkoviinejä. Eteläinen alue tuottaa tummia ja täyteläisiä punaviinejä ja lounainen alue täyteläisiä ja pehmeitä punaviinejä.

Bulgarian viinit     Bulgarian Master Vintners  

Historiaa, kulttuuria, antiikin aarteita...
Bulgariassa voi tietysti tehdä paljon muutakin kuin ottaa aurinkoa hiekkarannalla. Bulgarian historia on pitkä, mielenkiintoinen ja monivaiheinen ja maa tarjoaa historiasta ja kulttuurista kiinnostuneille todellisia elämyksiä; maailman vanhimman kulta-aarteen, traakialaisten hautakumpuja, roomalaisaikaisten amfiteattereiden, kylpylöiden ja stadionien raunioita, keskiaikaisia linnoituksia ja toista sataa luostaria, joissa maan verisen historian aikana vaalittiin kulttuuria ja historiaa. Matkailijoilla on mahdollisuus tutustua ainutlaatuisiin historiallisiin kaupunkeihin, vuoristokyliin, kansanjuhliin ja alkuperäiseen elämään, maistella Bulgarian erinomaisia viinejä ja ruokakulttuurin antimia. Bulgarian kansallinen Matkailukomitea on aloittanut uudistustyön Euroopan Unionin PHARE- ohjelman avustuksella. Ohjelman keskeisimmät tavoitteet ovat matkailun tuleva kehittäminen, taloudellinen ja tekninen apu sekä Bulgarian kiinnostavuuden lisääminen matkailumaana, luonnonsuojelunäkökohdat ja asiakaspalvelun tehokkuuden ja miellyttävyyden parantaminen.

Unescon bulgarialaiset maailmanperintökohteet:

Erilaiset teemamatkat  ovat saamassa yhä enemmän suosiota ulkomaalaisten matkailijoiden taholta. Monet matkanjärjestäjät suunnittelevatkin asiakkailleen kiertomatkoja, joiden aikana tutustutaan Bulgarian historiaan ja kulttuuriin. Bulgaria kuuluu maailman suurien viinintuottajamaiden joukkoon ja viiniteeman ympärille luodut kiertomatkat ovat saavuttamassa suurta suosiota niin tavallisten turistien kuin viinialan asiantuntijoidenkin keskuudessa. Bulgarian kaunis ja vaihteleva luonto on tietysti asia erikseen; vuoristoissa on mahdollista tehdä ohjattuja vaellusretkiä ja tutustua maan rikkaaseen kasvimaailmaan. Bulgariaan matkailija voi tulla monta kertaa, ja joka kerralla voi lomansa viettää uudella tavalla. Matkailumaana Bulgaria on varmaankin eräs Euroopan monipuolisimmista. Matkailutuloja voidaan käyttää myös historiallisesti tärkeiden kulttuuriaarteiden suojeluun ja restaurointiin.
Suomi-Bulgaria-Seuran matkailu linkit    ALKUUN
SISÄLLYSLUETTELO ETUSIVULLE KOTISIVULLE