TIETOA BULGARIASTA

BULGARIA -INFO  Julkaisija; Suomi-Bulgaria-Seura ry
Suomi-Bulgaria-Seura ry on perustettu vuonna 1952. Seuralla on 7 rekisteröityä paikallisosastoa. Seuran jäsenmäärä on 1200.

PERUSTIEDOT

Maan virallinen nimi: Bulgarian Tasavalta. Pinta-ala; 110,912 km2. Väkiluku on lähes 9 miljoonaa ja asukastiheys 76,2 asukasta km2. Pääkaupunki Sofian asukasluku on 1 150 472. Muita suurimpia kaupunkeja; Plovdiv (376 276 asukasta), Varna (325 137asukasta), Burgas (210 260 asukasta), Russe (183 821 asukasta), Pleven (137 768 asukasta), Gabrovo (76 651 asukasta). Historiallisesti merkittäviä pikkukaupunkeja ovat Melnik (293 asukasta), joka tunnetaan hyvistä viineistään, Madara (1401 asukasta) tunnetaan kallioon hakatusta ratsastajasta sekä Pliska (1243 asukasta), joka oli Bulgarian ensimmäinen pääkaupunki.
Uskonto; Bulgarian ortodoksiseen kirkkoon kuuluu yli 80% Bulgarian kaikista eri uskontokuntiin kuuluvista. Islaminuskoisia on noin 7%.
Bulgarian kieli kuuluu eteläslaavilaisten kielten ryhmään ja sitä kirjoitetaan kyrillisin aakkosin.
Valuutta; lev = 100 stotinkia (BGL). Bulgarian kansallispäivä on 3.maaliskuuta.
Bulgaria sijaitsee Kaakkois-Euroopassa Balkanin niemimaalla Mustanmeren länsirannalla. Bulgariaa ympäröivät Romania, nykyinen Jugoslavia, Makedonia, Kreikka ja Turkki.
Pohjoisrajana on Romanian ja Bulgarian välissä virtaava Tonava sen itäisintä osaa lukuun ottamatta. Tonavan alanko on lössikerroksen peittämää kalkki- ja hiekkakivilaakiota, jonka korkeus on keskimäärin 200 metriä. Alueen läpi virtaavat useat Tonavan sivujoet, muun muassa Isker ja Jantra. Alue on hedelmällistä mustanmullan aluetta. Alanko nousee loivasti Keski-Bulgarian keskivuoristoksi, jonka muodostavat länsi-itäsuuntaiset Balkan vuoret, eli Stara Planina vuoristo. Länsirajalta aina Mustanmeren rannikolle (555 km) ulottuvat 10-25 kilometriä leveät Balkan vuoret ovat liikennekelpoisia lukuisten soliensa ansiosta. Korkein huippu on Botev (2376 m). Balkanvuorten ja niiden eteläpuolisen Sredna Goran väliin jäävä kapea ylätasanko on ilmastollisesti erittäin suotuisa.
Balkanin vuoret laskevat jyrkästi etelään laajalle Maritsan ja sen sivujokien, muun muassaTundzan halkomalle hedelmälliselle Itä-Rumelian tasangolle. Tasanko laajenee itään Burgasin alangoksi. Alueen maaperä on viljavaa mustaa savea (smolnitsa). Bulgarian lounais- ja eteläosa ovat vuoristoisia. Kaakossa sijaitseva Rila haarautuu etelään suuntautuviksi Pirin vuoriksi ja kaakkoon leveiksi Rodopi vuoriksi. Korkeimmat vuorijonot ovat Pirin ja Rila. Balkanin niemimaan korkein huippu on Musala (2925 m) ja se sijaitsee Rilavuorilla. Tarina kertoo, että vuoren nimi tarkoittaa "lähellä Jumalaa."
Mustanmeren rannikkoalue on monin paikoin erittäin jyrkkää. Bulgarian tärkeimmät joet ovat Tonava sivujokineen, Maritsa ja Struma. Bulgarian joet ovat erittäin vähävetisiä Tonavaa ja sen sivujokea Iskeria lukuun ottamatta: Keväisin Tonava saattaa aiheuttaa melkoisia tuhoja tuottavia tulvia. Järviä Bulgariassa on vähän, yleensä ne sijaitsevat vuoristossa ja Tonavan soistuneilla rannoilla. Bulgariassa on yli 500 mineraalivesilähdettä.

ILMASTO
Ilmasto on pääosin mantereista, varsinkin Balkanin vuorten pohjoispuolella, etelään laskevien jokien laaksoissa on välimerenilmaston leudontavaa vaikutusta. Mustanmeren rannikolla ilmasto on merellinen. Bulgarian keskilämpötilat ovat tammikuussa -2 - +2 C°, kesät ovat erittäin lämpimiä, heinäkuussa +23 - 25 C°. Vuotuinen sademäärä on suurimassa osassa Bulgariaa 500-650 mm. Vuoristossa saadaan suurimmat sademäärä (yli 800 mm), pienimmät maan koillisosassa, kuivassa Dobrudzassa (alle 500 mm).
KASVILLISUUS ja ELÄIMISTÖ
Bulgarian pohjoisosa on aroa ja pensaskasvillisuutta. Vuoristojen rinteitä peittävät tammi, pyökki- ja havumetsät. Balkanin vuorilla, Rila ja Pirin vuorilla on alppikasvillisuutta, muun muassa edelweiss kasvaa näillä vuorilla. Metsäraja kulkee 1900 metrin korkeudessa.
Etelä-Bulgariassa menestyvät pähkinäpuu, jalava, kastanja ja tammi. Eläimistö on runsas varsinkin harvaan asutuilla vuoristoseuduilla, joilla voi tavata karhuja, villisikoja, susia ja sakaaleja. Tonavan alajuoksun linnusto on lajiltaan runsas. Alueella on runsaasti flamingoja ja pelikaaneja. Myös haikarat viihtyvät Bulgariassa. ALKUUN
SEURAAVAAN SISÄLLYSLUETTELO ETUSIVULLE KOTISIVULLE