KULTTUURIVIIKOT

Bulgaria Suomessa 2006 -tapahtumat tuovat Bulgariaa tutuksi esittelemällä mm. bulgarialaista musiikkia, ikoneita, kuvataidetta, postimerkkejä, taiteilijoita, keittiötä, hääperinteitä sekä horo –tanssia.
Vastaavanlainen "Suomi Bulgariassa " -tapahtuma on suunnitteilla Bulgariaan vuodeksi 2007.

Seuraa verkkosivujamme ja tule mukaan!

TAPAHTUMAN TAUSTAA

Bulgarian presidentti Parvanov oli marraskuussa 2004 valtiovierailulla Suomessa. Sen kunniaksi tasavallan presidentti Tarja Halonen kutsui presidentti Parvanovin päivälliselle Presidentinlinnaan. Päivälliselle osallistui myös eräitä Suomi-Bulgaria seuran jäseniä.

Päivällisellä seuran puheenjohtaja Sirkka-Liisa Lindqvist esitteli presidenteille ja heidän puolisoilleen Suomi-Bulgaria seuraa, sen toimintaa ja järjestämiä tapahtumia niin Suomessa kuin Bulgariassakin. Tapaamisen ja keskustelun henki oli erittäin lämmin ja huumoripitoinen.

Keskustelun tuloksena Presidentti Parvanov ehdotti, että Suomi-Bulgaria seura järjestäisi Bulgarian kulttuuripäivät Suomessa ja Suomen Bulgariassa. Seura otti tehtävän kunnialla vastaan ja vuonna 2006 toteutetaankin "Bulgaria Suomessa 2006" -tapahtumien sarja, jonka toivotaan saavan jatkoa vuonna 2007 Bulgariassa.

Järjestelytoimikunta:
Sirkka-Liisa Lindqvist, Ritva Särkisilta, Christoffer von Bonsdorff, Kari J.Talvitie, Johanna Hristov, Sirkku Okoye, Anja Häkkinen, Ilkko Suvilehto ja Anna Dancheva sekä Bulgarian Suomen suurlähetystön nimeämä edustaja.

OHJELMATIETOJA

SUOMEN KULTTUURIVIIKOT BULGARIASSA 2007

Mahdolliset yhteistyökumppanit
Bulgaria-Suomi seura, Slaviani Foundation, Bulgaria Films, Suomen Bulgarian suurlähetystö, Bulgarian kulttuuriministeriö, Bulgarian ulkoministeriö, Ulkobulgarialaisten yhdistys

Tammi/helmikuu 2007
Tyyne-Kerttu Virkin Käsityömuseon pellavanäyttely Sofiassa yhteistyössä Arkeos Finlandin kanssa. Pellava on kummankin maan perinnekäsitöiden materiaali. Arkeos Finland hoitaa järjestelyt ja pääosan kustannuksista.

Huhtikuu 2007
Maailman ihanin tyttö-valokuvanäyttely sekä siihen liittyvä voimauttavan valokuvan työpaja Sofiassa, mahdollisesti myös Burgasissa. Näyttely käsittelee menetelmää, jota on kahdeksan vuoden aika sovellettu suomalaisessa lastenkodissa. Teema läheinen seuralle, jonka yhdistys tukee burgasilaista lastenkotia. Kouluttajina taiteilija Miina Savolainen ja assistentti.

Kevät 2007
Risto Räppääjä-kirjojen (ilmestyvät alkuvuodesta) esittelytilaisuuksia Varnassa, Burgasissa, Veliko-Tarnovossa ja Sofiassa. Paikalla kääntäjä Margarita Vidinovska ja kirjailijat Sinikka ja Tiina Nopola. Liittyy teemaan lasten ja nuorten kulttuuri.

MUUTA SUUNNITTEILLA OLEVAA OHJELMAA

Bulgarialaisen kirjallisuuden illat
Kevätkaudella 2007 Venäjän ja Itä-Euroopan Instituutissa. Illoissa esitellään vanhempaa ja aivan uutta, suomeksi julkaisematonta kirjallisuutta. Kääntäjät esittelevät, lukevat tekstejä ja keskustellaan yhdessä.

Lisäksi: luentosarjoja Bulgariasta, elokuvailtoja, musiikki-iltoja, kirjallisuusiltoja,  keskustelutilaisuuksia ja vastauksia Bulgariaa käsitteleviin kysymyksiin.

Tapahtumat järjestetään yhteistyössä Bulgarian suurlähetystön ja Bulgaria-asiantuntijoiden kanssa.

KULTTUURIVUODEN AIKAISEMMAT TAPAHTUMAT
KONSERTTI  Kulttuurikeskus CAISAn juhlasalissa,
Mikonkatu 17 C, Helsinki 11.11.2006 alkaen klo 18.00.

Rodopivuorten melodiat ja Traakian rytmit
perinteiseen Bulgarialaiseen tapaan esittävät:
Altana, Suomen ainoa bulgariankielinen kuoro,
Ryyppymäki String Band kansanmusiikkiyhtye,
tanssiryhmä Frunza säestäjänään Svirki Svirjat soitinyhtye

VALOKUVANÄYTTELY
Yllämainitun konsertin yhteydessä järjestetään valokuvanäyttely
"Minun Bulgariani" joka kootaan Seuran jäsenten ottamista valokuvista. Jäseniä pyydetään nyt varautumaan näyttelyyn ja penkomaan Bulgariassa ottamiaan kuvia. Kuvien toimittamisesta ja palauttamisesta  tarkemmat ohjeet pääsivulla (1.sivu). Kuvien aiheet saa valita itse, mutta tarkoitus ei ole kilpailla laatukuvilla vaan järjestää mainitunlaisista kuvista valtakunnallinen hauskojen kuvien kilpailu. Kuvien mukaan pitäisi liittää lyhyt selostus kuvan tapahtumasta.
Valokuvanäyttely tulee kiertämään seuran eri osastoissa

BULGARIALAISIA DOKUMENTTIELOKUVIA 1.-3.9.2006
Bulgaria by DocPoint toi valkokankaalle Suomessa harvoin esitettyä dokumenttielokuvaa EU:n uudeksi jäseneksi 2007 pyrkivästä Bulgariasta. Balkanin historia ja seudun ominaispiirteet monine kansallisuuksineen, musiikkeineen ja tapoineen sekä kiinnostavat henkilökuvat ja pienyhteisöt ovat aiheina bulgarialaisten dokumentaristien töissä. Elokuvat kertovat vahvaa tarinaa Bulgarian nykyisyydestä.

BULGARIA SUOMESSA 2006 -AVAJAISKONSERTTI 28.4.2006
Savoy –teatteri, Helsinki (http://kulttuuri.hel.fi/savoy/ohjelma/bisserov_fi.html)

TANSSIKURSSI 21.4.2006
Opittiin horoa ja ratšenitsaa!

Suomalais-bulgarialaiset häät TV2:ssa 28.4.2006
Satuhäät -ohjelmassa nähtiin perinteiset bulgarialaiset häät keväällä 2006. Ohjelmassa seurattiin suomalaisen Johanna Hristovin ja bulgarialaisen Atanas
Hristovin hääjärjestelyjä sekä hääpäivän kulkua. Häät vietettiin Bulgariassa, Kazanlakin kaupungissa kesäkuussa 2005.
Satuhäät- ohjelman omat sivut

Alkuun   Takaisin seuran pääsivulle