SUOMI-BULGARIA-SEURA
TOIMINTAKERTOMUS 2008

Vuonna 1952 perustetun Suomi-Bulgaria-seura tekee Bulgariaa, bulgarialaista elämäntapaa ja kulttuuria tunnetuksi Suomessa sekä esittelee Suomea Bulgariassa. Seuran pyrkimyksenä on edistää Suomen ja Bulgarian välisiä hyviä suhteita kulttuurin ja tieteen sekä talouden ja politiikan aloilla sekä vahvistaa turismia. Näitä tavoitteita keskusseura ja paikallisosastot toteuttivat kuluneena toimintavuonna aktiivisesti. Keskusseuran ja paikallisosastojen (Kemi, Oulu, Pori, Turku ja Valkeakoski) välillä oli hyvä yhteistyö kuluneena toimintavuonna.

PÄÄTÖKSENTEKO

Seuran puheenjohtajana toimi Tapani Salonen. Seuran päättävä elin on hallitus. Hallituksen jäsenet 2008: Sirkku Terävä (1 vpj.), Maija Boshkov (sihteeri-varainhoitaja), Ritva Särkisilta (kokoussihteeri), Johanna Hristov, Maj-Lis Lehessalo, Ilkko Suvilehto, Tuija Keronen, Raimo Sundvall, Jordan Jordanov sekä Martti Salminen (2 vpj, Turku), Mauri Tuomivaara (Kemi), Eira Turula (Oulu), Simo Vaahtera (Pori), Kirsti Stojanow (Valkeakoski). Hallitus kokoontui 9 kertaa.
Sääntömääräinen yleinen kokous pidettiin 31.3.

Suomi-Bulgaria-seura oli kuluvan toimintavuoden Ystävyysseurojen liitto ry:n jäsen.

TAPAHTUMIA

Toimintavuosi oli erittäin aktiivinen. Tammikuussa seuramme osallistui Matka 2008- messuille. Messuilla kävi paljon yleisöä (noin 85 000), seuramme osasto sai runsaasti myönteistä huomiota osakseen. Saimme messuilta myös uusia jäseniä.

Bulgarian kansallispäivänä 3.3. seuran edustajat laskivat kukat Gorni Dubnjakin muistomerkille.

Kolme Risto Räppääjä -kirjaa julkaistiin bulgariaksi. Seura tuki kirjojen esittelytilaisuuksia, joita oli 24.-26.3. Sofiassa, Tarnovossa ja Kilifarovossa. Kirjailijat Sinikka ja Tiina Nopola sekä kääntäjä Margarita Vidinovska olivat paikalla. Tilaisuudet saivat runsaasti huomiota tv:ssä, radiossa ja lehdissä. Suomen Bulgarian suurlähettliäs Kauko Jämsén luovutti seuran puolesta sosiaaliministeriön edustajalle 150 kirjaa, jotka Suomi-Bulgaria -seura oli lahjoittanut maan lastenkodeille.

Seuran kesäpäivä järjestettiin Porissa 7.6. Paikalla oli kolmisenkymmentä seuran osastojen edustajaa, jotka keskustelivat tulevaisuuden haasteista, tutustuivat Porin kaupunkiin ja Taidemuseoon. Bulgarian nykytilanteesta kokousvieraille kertoivat tilaisuuden erikoisvieraat, Bulgarian Suomen suurlähettiläs Plamen Bonchev sekä ekonomisti Vladimir Shopov.

Seura järjesti Galleria Sarjakuvakeskukseen lokakuuksi bulgarialaisen sarjakuvan ja poliittisen piirroksen näyttelyn. Esillä oli Maya Bochevan lapsille tarkoitettua Wicky-sarjakuvaa, Georgi Gospodinov - Nikola Toromanovin Ikuinen kärpänen -sarjakuvan teemana oli kulttuuri ja Hristo Komarnitskin lukuisia kansainvälisiä palkintoja keränneistä poliittisista piirroksista oli koottu nimenomaan kansanvälistä politiikkaa käsittelevä otos. Ministeri Maya Konstantinova Bulgarian Suomen suurlähetystöstä esitteli taiteilijat. Hallituksen jäsen Ritva Särkisilta huolehti järjestelyistä. Puheenjohtaja Tapani Salonen avasi monipuolisen ja ajatuksia herättävän näyttelyn.

130 vuotta suomalais-bulgarialaista ystävyyttä -seminaarissa 18.10. käsiteltiin suomalaisten panosta Bulgarian vapaussodassa 1877-78. Tilaisuuden avasi seuramme puheenjohtaja Tapani Salonen. Tilaisuudessa nähtiin konsuli Stoyan Petkovin dokumenttifilmi Casimir Ehrnroothista. Jussi Tuovinen kertoi Pertti Lahermon aineiston perusteella Suomen kaartin osuudesta sodassa ja Kari J. Talvitie Suomen kaartin historiasta kokonaisuudessaan. Sekä Bulgarian Suomen suurlähettiläs Plamen Bonchev että Bulgarian Suomen suurlähettiläs Kauko Jämsén käyttivät puheenvuorot. Paikalla oli runsaat 60 seuran jäsentä ja ystävää. Tilaisuus sai jälkeenpäin myönteistä palautetta korkeatasoisen sisältönsä ja suuren kiinnostavuutensa ansiosta.

Seuran edustajat osallistuivat 24.10. pääesikunnan pihalla seppeleen laskuun ja Suomen ja Bulgarian Kansallisarkistojen yhteistyössä järjestämään Suomen ja Bulgarian diplomaattisten suhteiden 90-vuotisseminaariin.

Oulun osasto vietti toimintansa 30 vuotisuhlia 7.9. Seuran edustaja osallistui juhliin.

Seuran pikkujoulua vietettiin Uspenskin katedraalissa 10.12. Aqua- Delian kuoron konsertin ja kryptassa olleen vastaanoton yhteydessä.

Seura jatkoi perinteeksi muodostuneita ja kaikille avoimia kuukausitapaamisia, joissa Bulgarian ystävät voivat käydä kertomassa matkakokemuksiaan ja kuulumisia Bulgariasta ja saamassa tietoa Bulgariasta ja sen kulttuurista.

Suomi-Bulgaria-seuran lehti ‘Bulgarian Viesti’ ilmestyi suunnitellusti 4 kertaa.
Lehti lähetettiin seuran jäsenille ja osastoille.

Keskusseuran jäsenmäärä vuoden 2008 lopussa oli 210 henkilöä.

Seuran nettisivujen suosio jatkuu vahvana. Seuran sivuilla vierailijat kiittelivät sivujen monipuolisuutta ja runsaita linkkejä.

Helsingissä 2. huhtikuuta 2009

SEURAN HALLITUS